13. ledna 2018

Nevydání Babiše policii? Alibi pro komunisty

(Týden.cz) Přerušené hlasování o důvěře vládě je důsledkem překombinované hry ANO, jak vyvinit Andreje Babiše z kauzy Čapí hnízdo a poskytnout komunistům alibi pro spolupráci s ANO na příští vládě, říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ poslankyně Miroslava Němcová (ODS), členka mandátového a imunitního výboru.

 
Proč se ve středu nehlasovalo o důvěře vládě, když všechny strany deklarovaly jasný postoj?
 
Hnutí ANO a SPD ve středu v průběhu jednání o důvěře vládě navrhly svolat mimořádně mandátový a imunitní výbor a požadovaly zařazení dalších osob, které by měly vystoupit v případu Čapí hnízdo. Předseda svolal výbor operativně hned, ale navrhovatelé nebyli schopni zformulovat své požadavky a schůze výboru se protahovala. Nestačili navrhnout jednání sněmovny po 21. hodině, takže nakonec schůze prostě být přerušena musela.
 
ODS podobně jako Piráti navrhovali odložit hlasování o důvěře vládě až na dobu, kdy bude jasné, zda sněmovna vydá Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, nemate to však voliče, kteří od poslanců očekávali jasné slovo, zda vláda má, nebo nemá důvěru?
 
Jsme přesvědčeni, že se má nejprve vyjasnit, zda sněmovna oba kolegy vydá, či nikoliv. I kvůli tomu, aby se zamezilo kupčení s vydáním v případě druhého pokusu. Návrh Pirátů odložit hlasování o důvěře po hlasování o vydání však sněmovna ve středu zkraje schůze zamítla. Přerušení schůze o důvěře vládě je výsledkem neschopnosti ANO řídit sněmovnu a její orgány.
 
Ve středu to vypadalo, že se hlasování o důvěře a vydání Andreje Babiše místo vyjasnění zamotaly ještě víc. Nebude nakonec hlasování o důvěře odloženo znovu?
 
Myslím, že se to příští týden dá stihnout obojí. Členové mandátového a imunitního výboru za ANO slíbili, že výbor se v úterý usnese na doporučení, zda poslance vydat, či nevydat. Potom bude záležet, zda bude první řádná schůze, kde bychom mohli hlasovat o vydání Babiše a Faltýnka, následovaná schůzí o důvěře vládě, nebo obráceně, ale stihnout se to dá. I když po letech ve sněmovně vím, že může být vše jinak, ostatně jako minulý týden.
 
Prospělo odložení hlasování Andreji Babišovi?
 
Spíš ne, podle mého počítal s tím, že sněmovna odhlasuje důvěru nebo nedůvěru minulou středu a sám byl z vývoje překvapen. Poslanci ANO zřejmě překombinovali hru, jejímž cílem má být nevydání Andreje Babiše, jenže tím nešťastně nabourali hlasování o vládě.
 
Na podzim Babiš sám o vydání žádal, proč by byl nyní proti vydání?
 
Aby komunisté a další potenciální partneři měli alibi, až mu kývnou na nějakou formu spolupráce. Samotné nevydání samozřejmě nic neřeší, mimo jiné, když je obviněná i jeho manželka. Bude to test nezávislosti justice na ministru spravedlnosti. A v nejhorším přece může pomoci prezident, který celou kauzu kritizoval a má pravomoc trestní stíhání zastavit.
 
(Autor: David Jareš)
Miroslava Němcová

poslankyně PČR