4. ledna 2018

Proč mlčí petičníci?

(Právo) Mediální strategie hnutí ANO a Agrofert ke zprávě OLAF je zřejmá. Andrej Babiš označil vyšetřování kauzy padesátimiliónové dotace na farmu Čapí hnízdo za nestandardní a zároveň zpochybnil i nezávislost Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který má toto vyšetřování na starosti.

 
Zprávu OLAF, která už dorazila do České republiky, Babiš prý nečetl a ani ji číst nehodlá a štítivě se od ní odtáhl. Jak řekl, Agrofert ("moje bývalá firma, já ne") si dokonce na vyšetřování OLAF stěžoval evropskému ombudsmanovi a podal žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Mluvčí Agrofertu označil zprávu OLAF za neprofesionální. Vysvětlení této mediální strategie doplnil Jaroslav Faltýnek, když označil vedoucího úřadu OLAF za nevěrohodného a trestně stíhaného člověka, a celou zprávu tím způsobem označil za zcela nevěrohodnou. "A taková zpráva mne vůbec nezajímá! Proč by mne měla zajímat?" pateticky pronesl Faltýnek. A stejným způsobem opětovně dehonestoval policistu Nevtípila, který případ Čapí hnízdo vyšetřuje.
 
Je tedy velmi pravděpodobnou spekulací, že paní ministryně financí svého šéfa o výsledcích zprávy OLAF informovala, a proto ta mediální kanonáda proti zprávě.
 
Andreji Babišovi prošlo až dodnes úplně všechno, a tak svým médiím a voličům dal do ruky výše uvedenou argumentaci. Všichni mne chtějí dostat z politiky, tradičním politickým stranám vadím, mafie jde proti mně, je to účelovka a zadání a také OLAF je naprosto nevěrohodný. Myslím, že budou mít z podobných vyjádření premiéra členského státu v Evropské komisi radost.
 
Proč ještě nejsou lidé na náměstích? Kde jsou iniciátoři akce "Děkujeme, odejděte"? Nebo se snad na Andreje Babiše obvykle uplatňované morální zásady nevztahují? Vlastně nevztahují, on přeci není politik! Andrej Babiš je naopak představitelem mnohdy vzývané "nepolitické politiky". Člověk, který "maká pro všechny". Jeho programové vládní prohlášení upravované a doplňované podle požadavků jednotlivých politických stran zleva doprava je toho krásným příkladem.
 
Možná proto mlčí Eliška Kaplická. Možná proto David Černý veřejně neprotestuje. Proč však Olga Sommerová nesvolává lidi na náměstí? Kde jsou otec a syn Svěrákovi? Proč kulturní fronta mlčí? Národ stále marně čeká na ostrý odsudek Davida Kollera!
 
Co se to stalo s naší společností, která byla ochotna zaplnit náměstí při mnohanásobně menších, ba dokonce pouze mediálních prohřešcích jiných politiků?
 
Jedno vysvětlení se nabízí: zprávu OLAF přeci nikdo nezná a musí se počkat na výsledek soudního procesu, obvinění přeci neznamená odsouzení a nota bene, o případném vydání Poslanecká sněmovna ještě nerozhodla. Protestovat nyní by bylo proto nemístné!
 
Proč ale mlčí i nevládní organizace, Rekonstrukce státu a Nadační fond Karla Janečka, když někdo takto flagrantně zpochybňuje (pro nás ještě neznámé) výsledky vyšetřování OLAF?
 
Proč mlčí všichni eurofilové, když přeci OLAF je nezpochybnitelnou policií Evropské unie nad všemi evropskými policiemi? Proč, sakra, všichni petičníci, v minulosti tolik aktivní, dnes mlčí?