22. prosince 2017

ODS: O snižování daní a byrokracie vláda hnutí ANO jenom mluví. Odmítnutím našich návrhů nadbíhá komunistům a ČSSD

(www.ods.cz) Vláda na dnešním jednání přijala nesouhlasné stanovisko k většině návrhů ODS, které mají odstranit zbytečnou byrokracii, snížit daně nebo zajistit vyšší bezpečnost České republiky. Odmítla tak zrušení daně z nabytí nemovitostí, úplné zrušení EET, odložení účinnosti nepřipraveného e-receptu, nebo postupné navyšování výdajů na obranu na 2 % HDP. Nesouhlasila ani se zrušením zákazu prodeje o svátcích, ke kterému dala neutrální stanovisko.

 
„Vláda hnutí ANO žádá po opozici konstruktivní přístup, ale sama se konstruktivně nechová. Na svém dnešním ranním zasedání smetla ze stolu návrhy ODS na odložení e-receptu či zrušení daně z nabytí nemovitosti. Na tomto se ukazuje, že jedna věc je o snižování daní a byrokracie mluvit a druhá pro to něco opravdu dělat. Menšinová vláda, která bude přistupovat k návrhům opozice a priori negativně, neprosadí sama nic,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Dnes měla vláda šanci na konkrétních zákonech ukázat, jak to se snižováním daní nebo odstraňováním byrokracie myslí. A vyjádřila se zcela jasně – nesouhlasí s tím. Pokračuje tak v levicové politice a tím nadbíhá komunistům a sociální demokracii. Zarážející je, že nesouhlasí ani s naším závazkem navýšit výdaje na obranu na 2 % HDP, ačkoli stejný závazek vložila do svého programového prohlášení. Je evidentní, že vládě hnutí ANO se nedá v ničem věřit a že je její programové prohlášení pouze cár papíru,“ dodala 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.