22. prosince 2017

Babišovy nabídky jsou hra a mlha. ODS vládu podpořit nemůže

(www.blesk.cz) ODS jednobarevnou menšinovou vládu ANO nepodpoří, vzkazuje šéf ODS Petr Fiala. Zároveň slibuje, že občanští demokraté nebudou pouze „destruktivní opozicí“. Fiala v předvánočním rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil nejen o odmítání podpory menšinové vlády Andreje Babiše a atmosféře při vyjednávání s ním. Ale také o své rodině, o tom, jak bude trávit svátky a co si přeje do roku 2018.

Absolvoval jste jednání s Andrejem Babišem o možné podpoře menšinové vlády. V jaké atmosféře probíhalo?

Atmosféra toho jednání byla pracovní, věcná, normální. Jasně jsme řekli panu premiérovi, že vládu nepodpoříme a důvodů máme několik. Jednak je to důvod ústavně politický. Od počátku se tady sestavuje menšinová, jednobarevná vláda, aniž se někdo pokusil sestavit většinovou vládu. Menšinová vláda má být až úplně nakonec, když se nepodaří sestavit ta většinová. Tady se postupuje pro nás nepřijatelným způsobem.

Další důvod: my jsme určitě nedostali od našich voličů mandát, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO nebo něco podobného. A pak jsou tu i rozpory programové, které také nejsou zanedbatelné. Čili těch důvodů je celá řada. Od nás prostě vláda Andreje Babiše podporu nezíská, získat nemůže a to jsme jasně řekli. Ale samozřejmě to nemůže bránit tomu, abychom se bavili normálně, slušně, věcně, protože tak to přece má v politice být.

Co říkáte na spekulace o tom, že při prvním pokusu Andreje Babiše nepodpoříte, při druhém však při argumentech typu hájení demokracie už ano?

Tady všichni předpokládají, že bude druhé kolo, ale představme si, co se tu vlastně děje. Přišel premiér Andrej Babiš, sestavil jednobarevnou vládu a já bych předpokládal, že jako manažer má nějaký plán, jak dostane důvěru. Přece není normální, aby si sice s úctyhodným výsledkem ve volbách, kdy dostal 29,64 procenta hlasů, ale ne 50 procent, a má 78 poslanců, a ne většinu, sestavil vládu se svým hnutím. Ale neměl představu, jak získá důvěru. Hlasování o důvěře přece není nějaká každodenní záležitost. Je to vážná věc v parlamentní demokracii. Pokud nemá plán a nedostane důvěru, tak jde o velký neúspěch. Já bych čekal, že nějakou představu o získání důvěry prostě má.

Přesto – byli byste ochotni hypoteticky Andreje Babiše, třeba proto, aby s ním do vlády nešly strany typu KSČM a SPD, za nějakých podmínek podpořit?

Do žádných hypotéz se pouštět nebudu a zopakuji – poslouchám už rok řeči o tom, jak ODS vlastně půjde s hnutím ANO do vlády. Poslouchal jsem to před volbami a těsně po volbách. A my pořád děláme to, co jsme slíbili voličům a co jsme jasně řekli. Máme prostě svoje představy, svoje priority, které hájíme. A k tomu všemu, co bych řekl ze strany ODS, je tu ta nejpodstatnější věc. Tady nikdo o žádnou většinovou vládu neusiloval a neusiluje. Andrej Babiš postupuje úplně jinak.

Ve Sněmovně se vytvořil hlasovací blok ANO, KSČM a SPD, který už nejednou hlasoval společně. Není pro vás poněkud bezmocí, jít proti tomuto bloku, proti kterému nemáte dostatek hlasů?

Bezmoc to není, ale musíme brát na vědomí, že takováto hlasovací koalice tu je. Je tu od začátku, co Sněmovna začala ustavovat svoje orgány. Já z toho žádnou radost nemám, ale otevřeně to pojmenovávám – ano, tato hlasovací koalice ve Sněmovně funguje. A jak jsme viděli u rozpočtu, tak tu funguje ještě další koalice a to je vlastně ta bývalá vládní.

Musím říct, že tomu úplně nerozumím. Tady strany jako KDU-ČSL a ČSSD podporovaly s hnutím ANO rozpočet, který připravovala minulá vláda, ke které se však už nikdo nehlásí. Je to přitom rozpočet, o kterém sám Andrej Babiš řekl, že se sice má schválit, ale že to vlastně není jeho rozpočet. To je přece politika úplně postavené na hlavu.

Je to prostě celé trochu divné, ale my se budeme snažit prosazovat v této složité situaci naše návrhy zákonů. Beru na vědomí, že tu jsou tyto koalice a my podle toho postupujeme. Nicméně jsme připraveni, a děláme to ve Sněmovně, předkládat vlastní návrhy zákonů a pro ně si vytvářet potřebné hlasovací koalice.

Jak vnímáte veřejně pronášené nabídky Andreje Babiše: „Pojďme spolu vládnout“? Vaše koalice by jako jediná v případě spojení dvou stran dala nadpoloviční většinu hlasů, byť poměrně těsnou - 78 poslanců ANO a 25 poslanců ODS by přineslo 103 mandátů.

Je to mediální hra a jakási politická mlha, která se tu vytváří. Je to přesně tak, že mě zve někdo do vlády ve chvíli, kdy má sestavenou vládu, má programové prohlášení a pracuje na svém cíli, který deklaroval Andrej Babiš - že chce jednobarevnou vládu. No tak co to je? K tomu bych ještě přidal, že tu existují ty hlasovací koalice, o kterých jsme mluvili.

To se celé opravdu nedá brát vážně a já jen čekám, co bude dál, protože se musíme v této zemi dostat k nějaké vládě, která má důvěru. Není možné, abychom tady měli vlády bez důvěry. Bohužel tohle umožňuje mocenský pakt mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem, protože pan prezident slíbil Andreji Babišovi, že bude mít prostě tolik pokusů, kolik je vůbec možné. Jasně tady vidíme, co je politická realita. Jednobarevná vláda hnutí ANO a hlasovací koalice v Poslanecké sněmovně.

Menšinová vláda Andreje Babiše má už i konkrétní obrysy – konkrétní jména. Co se personálního obsazení vlády týče, jsou tam nestranní odborníci a samozřejmě i ministři z ANO. Rozruch vzbudila mj. dvě jména – přesun Karly Šlechtové na ministerstvo obrany či nominace Babišova mladého poradce Adama Vojtěcha do čela zdravotnictví. Co na tyto ministry říkáte?

Vládu hodnotím jako skutečně jednobarevnou vládu hnutí ANO. To, že tam jsou doplnění nějací tzv. nestraničtí odborníci, to je vlastně úsměvné. Toto je vláda hnutí ANO. A nebudu hodnotit jednotlivé ministry dopředu, každý má šanci se předvést ve svém resortu, to já prostě plně respektuji. Někteří sice nezačali úplně šťastně, každý má ale šanci, aby se seznámil s resortem a předvedl, čeho je schopen.

To, že já do té vlády žádné naděje nevkládám, je ale zjevné. Je to vláda bez většiny, s programovým prohlášením v mnoha směrech obecným a těžko naplnitelným a vláda, která si nechala schválit rozpočet, podle kterého řadu svých priorit vůbec nemůže naplňovat. Proto jsem k této vládě obecně skeptický.

Pro váš volební sjezd v Ostravě jste si vybrali termín, kryjící se s prvním kolem prezidentských voleb. Koná se už 13. a 14. ledna a vy sám jste zatím získal nominaci z řady krajských buněk, namátkou z olomoucké ODS, pražské, středočeské i ústecké. Čekáte, že se proti vám vůbec objeví nějaký protikandidát?

Samozřejmě vždy se může objevit někdo a kandidáty je možné nominovat přímo na kongresu. Ale já jsem moc rád, že členská základna ODS sdílí a podporuje politiku, kterou jsme dělali před volbami, tak povolební postup. Vážím si toho, že mám jednoznačné nominace z regionů, kde už regionální sněmy proběhly. Další budou pokračovat začátkem ledna a já jsem připraven, pokud k tomu budu mít důvěru, pokračovat v té nastoupené cestě, o které si myslím, že je správná, že ODS povede ještě k větším volebním úspěchům, než jaké jsme zatím dosáhly.

Než na lednový kongres ODS dojde, jaké má Petr Fiala plány na letošní Vánoce?

Na Vánoce se letos moc těším, protože zatím jsem ani v tom předvolebním čase, ani v tom povolebním hektickém vyjednávání a ustanovování Sněmovny neměl čas věnovat se rodině. Chci trávit Vánoce jako každý rok s rodinou a těším se na to, že budeme mít možnost i odjet na chalupu, kterou máme na Vysočině a že tam budeme mít skutečně klid a čas věnovat se i jiným věcem než politice.

Probíráte aktuální třeskutou politickou situaci i doma s rodinou?

My se běžně bavíme nejenom s mou ženou Janou, ale i mými dětmi a nakonec i mými rodiči o tom, co se v politice odehrává. Jak já to vnímám a jak to vnímají oni. Ano, i tyhle debaty vedeme, ale samozřejmě nechtěl bych, aby si někdo představoval, že se bavíme jenom o politice, to by přirozené nebylo. Jsem moc rád, že pro svou politickou práci mám v rodině podporu.

Jaké je vaše přání do roku 2018 – osobní a politické?

Politické přání je jednoduché. Přeji lidem, aby žili spokojený život, aby se jim dařily jejich plány a plnila se jim přání. A abychom žili dobrý život ve svobodné zemi. To je něco, co si můžeme přát všichni. Žádná zvláštní osobní přání nemám. Chtěl bych, aby věci kolem mě byly takové, jaké jsou. Jsem šťastný člověk, vážím si toho, jakou mám rodinu, jaké mám přátele, v jakém prostředí žiji. Chtěl bych, aby to vydrželo co nejdéle.

(Autor: Jaroslav Šimáček)

Petr Fiala