21. prosince 2017

ODS ve vládě? Ať se s Babišem omočí jiní

(MF DNES) Z vedení ODS je posledním, který byl ve straně po celou její existenci. Europoslanec Jan Zahradil zažil i opoziční smlouvu a dodnes ji chválí. S hnutím ANO prý ale opakovat nejde. Kromě toho hovoří i o strategii ODS, jejím nadcházejícím volebním kongresu a vysvětluje, proč si váží Miloše Zemana, ale volit bude Mirka Topolánka.


Šéf ODS Petr Fiala si po schůzce s Andrejem Babišem tento týden postěžoval, že se premiér málo snaží jednat o vytvoření většinové vlády. Zároveň zopakoval, že ODS by s ním nikdy nešla. Vy jste z toho moudrý?

Myslím, že jako ODS nemůžeme hrát nic jiného. Před volbami jsme všichni jednoznačně říkali, že ta koalice nepřichází v úvahu. Kdybychom teď vytvářeli ať už koalici, nebo nějakou variantu opoziční smlouvy, tak bychom to tvrdě odnesli. Navíc si je třeba uvědomit, že když pan Babiš vstupoval do vlády s ČSSD, tak měla 20 a on 18 procent. Dnes by byl ten poměr 30 : 12 v jeho prospěch. Třetím důvodem jsou ideové a osobní rozpory. My zůstaneme tvrdou opozicí.

Proč pak Babiše tak vehementně kritizujete, že se o většinovou vládu málo snaží?

My tam nebudeme. Jestli začne třeba v eventuálním druhém pokusu jednat s ČSSD nebo lidovci, tak to je trochu jiná píseň.

Takže strategickým cílem ODS je donutit Babiše, aby vládu uzavřel s někým jiným, a pak ho ostřelovat, že ji sestavil špatně?

No tak nebylo by úplně špatné, kdyby se s panem Babišem omočil někdo jiný. Naše strategie je v tuto chvíli jediná: být důslednou opozicí. Jestli to pan Babiš uplácá ve variantě Okamura–komunisti nebo se sociální demokracií a lidovci, to už je jeho věc. My si ale myslíme, že ta jednání od počátku spíš markýroval a směřoval k menšinové vládě s tím, že ji ve Sněmovně prosadí na sílu. Uvidíme, zda to zvládne.

Zmínil jste opoziční smlouvu, jejímž jste byl aktivním účastníkem. V čem je dnes situace jiná? Proč takový pakt o podpoře z opozice neuzavřít s ANO?

Opoziční smlouva je věc, která se prostě nedá zopakovat. Na rozdíl od řady našich komentátorů a „morálních arbitrů“ si myslím, že opoziční smlouva byla elegantním a logickým řešením patové situace. Nemyslím, že to byl nějaký konec demokracie v Česku. Tuto démonizaci vyloženě nesnáším. Ale opakovat se to nedá. S následky opoziční smlouvy jsme se potýkali dlouho. Jestli ji pan Babiš uzavře s jinou stranou, bude to jiná věc.

Jednou z variant je dohoda o podpoře od komunistů a SPD, jakkoli se spojení s Tomiem Okamurou Andrej Babiš brání. Myslíte si jako dlouholetý europoslanec, že by toto spojení Česko nebo Babiše v EU poškodilo?

Různých koalic, jež vzbuzovaly podobné spekulace, tady byla řada. Namátkou mohu jmenovat první koalici Roberta Fica se Slovenskou národní stranou nebo první vládní spojení rakouských lidovců se svobodnými ještě za Jörga Haidera. Teď je to tam podobné a už to žádné velké vášně nevzbuzuje. Pan Babiš by to asi měl složité v klubu evropských liberálů ALDE, kam se ANO zařadilo. Protože je tam řada levicově liberálních stran, které by kolem toho mohly dělat dusno a třeba europoslance ANO demonstrativně vylučovat. Možná by tedy vybublala nějaká taková „pěna dní“, ale v celoevropské politice by se o to nikdo až tak do hloubky nestaral a neprožíval to.

O něco pravděpodobnější se přesto jeví spojení s ČSSD a lidovci nebo s ČSSD a KSČM. ODS by opravdu nevadilo, kdyby Babiš vládl s komunisty a vy čtyři roky seděli v opozici a – slovy Václava Klause mladšího – kvičeli?

My si tu opoziční roli de facto vybrali velmi silnými výroky před volbami. Nikdo před nimi netušil, že Babiš udělá výsledek 30 procent. Teď ale přece není na druhé nejsilnější straně, aby řešila, že pan Babiš sice vyhrál, ale nemá partnery.

V programovém prohlášení vlády je řada věcí z programu ODS, včetně snižování daní. Budete hlasovat pro, nebo proti jen proto, že to navrhuje Babiš?

To se musíte zeptat kolegů ve Sněmovně, já za poslanecký klub mluvit nemohu. Pokud ale chceme být tvrdou opozicí, musí to jít přísně po programové linii. Protože vyčítat Babišovi donekonečna, že byl v KSČ, že něco podepsal StB, to zjevně nefunguje. Voličům to nevadí. K nekonečnému „vyrovnávání se s minulostí“ a všemožným morálním arbitrážím mám už velký odpor. ODS by si měla vybrat jiné téma.

V minulosti býval jedním z vrcholů politické sezony volební kongres ODS. Teď ho budete mít ve stínu prezidentské volby na začátku ledna, ale zatím se zdá, že je každému úplně fuk. Co od něj vlastně čekáte?

To uvidíme, jestli bude ve stínu. Třeba to nahrne mediální pozornost vzhledem k tomu, jakým způsobem se kongres postaví k výsledkům prvního kola, jestli dá nějaké doporučení. Myslím ale, že by to mohlo být zajímavé i jinak. Asi se tam neodehrají žádné dramatické souboje, protože není důvod, abychom se do změn ve vedení pouštěli. Zřejmě tam ani nebudou žádní protikandidáti, možná tak do funkcí řadových místopředsedů. Ale zase se tím uvolňuje prostor pro vnitrostranickou diskusi a příspěvky z regionů.

Co říkáte na kandidaturu Mirka Topolánka?

Pro mě jsou v tom pelotonu pouze dva lidé, kteří mají prezidentský rozměr. Miloš Zeman a Mirek Topolánek. I proto, že prošli praktickými politickými situacemi, ze kterých můžeme odhadnout, jak se v té které budou chovat. To se někomu může líbit, někomu ne, ale je to určitá jistota. S panem Drahošem bych hrozně rád v něčem souhlasil či nesouhlasil, ale kromě obecných frází nevím, co si myslí. Pan Horáček mi připadá, že si jede nějaké turné ke svému příštímu albu. A pan Fischer mi připadá příliš opojen vlastní inteligencí. Ta je sice nesporná, ale to opojení ho občas přinutí říkat víc, než by měl. No a ty ostatní považuji spíš za komparzisty. Proto by bylo hezké, kdyby se právě pánové Zeman s Topolánkem utkali ve druhém kole.

Překvapuje mne váš respekt k Miloši Zemanovi. Měl jsem za to, že pro většinu členů a voličů ODS je synonymem zla, proruským a pročínským agentem…

V tomto případě tuto většinu možná až tak nereprezentuji. Myslím, že nikdo nemůže zpochybnit, že je Miloš Zeman posledním reliktem 90. let ve smyslu silné politické osobnosti. Tím vůbec nenaznačuji, že by se mi líbil jeho styl nebo některé jeho názory. I když se mi na něm nelíbí jiné věci než většině jeho odpůrců, rozhodně si nemyslím, že je ruský agent. Na tyto konspirační řeči jsem vyloženě alergický. S jeho politikou vůči Číně nejenže nemám problém, ale dokonce si myslím, že aktivní realistická politika vůči Číně je dobrá věc. Spíš mi vadí, že se Miloš Zeman prohlašuje za eurofederalistu a pořád ještě je stoupencem přijetí eura.

Myslíte, že odstup od Topolánkových dovolených v Monte Argentariu s Markem Dalíkem a dalších excesů je dostatečný, aby mu lidé uvěřili „státnickou“ polohu?

To se uvidí. Pro mě teď tyto věci nejsou relevantní. Je to pro mě vedle Zemana jediný relevantní kandidát. Z čehož plyne, že mu v prvním kole svůj hlas dám.

(Autor: Petr Kolář)

 

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí