12. prosince 2017

Interview ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu ČT24 Interview byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Budoucí ministři už se pomalu, ale jistě připravují na další misi. Třeba Dan Ťok zodpovědný za dopravu dnes přišel s balíkem slibů, jak urychlí výstavbu dálnic. Potkal se i s ostatními politiky včetně exministra dopravy za ODS. Jak se Česko dostalo do spirály nekonečných odkladů stavby nekonečných tepen, co by mohlo stavby urychlit a jsou opoziční politici ochotni s menšinovou vládou aspoň částečně spolupracovat? Pozvání do dnešního Interview přijal právě bývalý ministr a taky předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Děkuju za to a dobrý podvečer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý den.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Rakousko se před pár dny pochlubilo tím, že otevřelo 25 kilometrů nové dálnice z Vídně směr Brno. Na české straně se nepostavil asi od roku 97 ani kilometr. Zůstáváme regionem střední Evropy, který je v tomhle ohledu dost pozadu. Souhlasíte? A čím to podle vás je?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Souhlasím a těch příčin je několik. Složitý stavební zákon. Já bych řekl, že zejména v minulosti špatný přístup státu k vlastníkům pozemků. Někdy přílišná pýcha těch, kteří projektují a vybírají ty trasy, někdy chybí politická odvaha ministrů či představitelů Ředitelství silnic a dálnic. A to když se takhle dá dohromady, tak potom vznikají nekonečné spory. Ty spory se neustále opakují, ty stavby se odkládají. Já jsem kritizoval ministra Ťoka, protože vždycky v září ministerstvo dopravy vydalo tiskovou zprávu, co všechno začne stavět příští rok. A podle mě ty zprávy byly pořád stejné, jenom se v tom Wordu změnil datum a pořád se ukazovalo, že se budou zahajovat ty samé dálnice a silnice. A dneska jsem se podíval do programového prohlášení odcházející vlády, dneska je poslední den té vlády a bylo tam vyjmenováno asi 6 silnic jako priority této vlády. A na 4 se ani nekoplo za ty 4 roky. Na té D6 to stihli dneska první poklep základního kamene poslední den, kdy funguje Sobotkova vláda. Takže tohle jsou všechno příčiny. Já myslím, že známe recepty. Zase to bude o politické odvaze, zda přijmeme řešení, která jsou například obvyklá v Německu. Nemusíme vymýšlet žádné české modely, musíme zjednodušit stavební řízení, chovat se slušně k majitelům, ovšem těm, kteří protestují z ideových důvodů, tak těm prostě nemůžeme vyhovět, tam musí být jasné limity, zejména časové.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když se ještě potom vrátíme k těm jednotlivostem, ale zastavím se u toho řetězce těch příčin, tak dokážete přijmout i nějakou spoluodpovědnost, minimálně stranickou, když víte, že v té sérii ministrů bylo i několik ministrů za ODS a že to evidentně nebylo jednoduché pro nikoho z nich?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dokážu to přijmout. Já dlouhodobě tvrdím, že doprava není úplně politický resort, protože když to jde dobře, a to říkají i ti Rakušáci, že od začátku stavby do toho otevření uběhlo 10 let. To se vystřídaly minimálně 3, možná 4, možná 5 vlád, takže není možné, aby přišla nová vláda a změnila úplně plány v dopravě. Takže ta spoluzodpovědnost je společná. Všech, kteří se na tom podíleli. Někdo má větší, někdo má menší, protože když mluvím otevřeně, musíme omezit právo vstupovat odpůrcům stavby do jednotlivých řízení. Ne aby nemohli, my tvrdíme jako občanští demokraté, že mohou pouze jednou. Dneska je to asi 5x v tom procesu. To jsou zásady územního rozvoje, kraje, to byl problém taky jižní Moravy a dálnice na Rakousko. Územní plány konkrétních měst, EIA se projednává, územní rozhodnutí, stavební povolení. Vlastně 5x, 5x se velmi často řeší stejné připomínky stejných lidí. A my říkáme, aby se to dělalo jednou, aby se případně rozhodlo až u soudu, ale ne 5x. To může zkrátit tu přípravu stavby o roky.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jak se dá třeba podle vás ovlivnit to zdržování v procesu při posuzování vlivů na životní prostředí?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Musíme vycházet z toho, co může udělat stát samotný. Už tam jsou problémy. Jednotlivé orgány státní správy vydávají svá stanoviska, trvá jim to příliš dlouho, ta stanoviska mají platnost jenom 2 roky, není to na dobu neurčitou. To jsou všechno věci, které mohou přispět k té lepší přípravě, potom říkám, že zejména projektanti mají předvídat, kde bude problém, v které trase může být problém, případně tu cestu, komunikaci posunout o 300 metrů. Mnohdy to neudělali v minulosti, ale to si myslím, že to poučení už dneska ten stát má, že ty chyby se, doufám, nebudou opakovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jan Zahradník za ODS, když byl v Událostech, komentářích před pár dny, tak řekl, že právě hnutí ANO zablokovalo výstavbu zákonem o posuzování vlivu zákonů EIA. A to tak, že zablokovali dokonce 90 staveb. Poslechněme si, jak na to reaguje hnutí ANO. Tak poslechněme si, prosím, reakci hnutí ANO. Děkuju.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS /ANO/ /Události, komentáře, 8. 12. 2017/ :
Ta EIA, ty stavby, to nebylo 90 staveb, ale skoro tisíc staveb v České republice. A byly zastaveny, protože předchozí vlády a právě vaše vláda s ODS, která měla tehdy tu odpovědnost, se nebavily s Evropou, odkládaly ten problém a České republice reálně hrozilo zastavení všech finančních toků z Evropské unie. A my jsme to zachraňovali tou novelou zákona jsme to museli zachránit, takže ne že jsme zastavili nebo ohrozili 90 staveb, my jsme jim naopak pomohli.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Vy se tomu smějete, tak teď pravda se asi bude hledat těžko, když je to evidentně i politická bitva. Ale co říkáte na ty výhrady? A kde tedy kdo udělal podle vás chybu?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To je opravdu logika, kterou jako programátor nemohu přijmout. My jsme prostě to zastavili, ale tím jsme to zachránili. Prostě buď platí první věta, nebo platí druhá věta. Nemohou platit obě dvě. Ten zákon je mimořádně špatný, je nejpřísnější v Evropě, podlehli jsme, já bych řekl, až vydírání Evropské komise, která... Je to pravda, když říkala: „Když nebude taková EIA, tak my vám zastavíme evropské dotace." Místo aby se vláda opřela o většinový názor Poslanecké sněmovny, vyjednala lepší podmínky v Bruselu, tak se vlastně sklonila a opravdu... Tak jestli říká pan Kolovratník, že to nebylo 100 staveb, ale 1000, no tím hůř. Tím hůř. A to zpoždění v jednotlivých stavbách bylo od 18 měsíců, někdy je to až 2, až 3 roky. Tak jestli tomu někdo říká záchrana, to, že se staví, tak já teda tomu říkám, že to je zábrana, aby se stavělo. To už už je naštěstí pryč. Ty 2, 3 roky jsme ztratili, nemá cenu se pořád dívat do minulosti, máme se dívat dopředu a připravit pokud možno nějaké změny legislativy, aby se u nás stavělo jednodušeji.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Mimochodem vy jste také v roce 2013 sám říkal, že byste změnil jakousi koncepci stavby dálnic, aby třeba nebylo nutné stavět všude 4 pruhy, tedy tu nejdražší možnost. Na tom trváte? A jak se vlastně vyvíjí stavba dálnic? Počítá s něčím takovýmto?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já myslím, že ano. Ještě když jsem já byl ministr, tak jsme připravili dokument tady proti, do dneška je to vlastně koncepce výstavby dálnic a silnic a taky železnic do roku 2020 a v následujících letech. Já myslím, že to je dobře, že to následující vlády nezměnily. To taky nepřipravila vláda, v které já jsem byl členem. Ten proces byl dlouhodobý, pracovali na tom experti, a tak je to, tak je to správné. A máme vybírat tu, bych řekl, realistickou variantu. Někde stačí 3 pruhy, někde 4 pruhy, nemusí to být vždycky to nejdražší, ale tak, aby to bylo účelné. Jsme schopni odhadovat, jaké budou dopravní toky v příštích 10, 15 letech a nemá cenu stavět dálnice na rok 2060. To je prostě příliš daleko.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A kdy si myslíte, že se dostaneme tedy do fáze, kdy se začnou rychle stavět nebo rychleji stavět alespoň nějaké pruhy? Jste ochoten na některých těch plánech se současným ministrem třeba i spolupracovat nebo v něčem podpořit?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě ano. My jsme dneska měli nějaké první jednání. Já sám jsem nabídl stávajícímu ministru, že ty plány, které jsou málo ambiciózní, že si myslím, že můžeme postupovat rychleji, řešit více problémů a že z naší strany podpora těmto racionálním krokům určitě bude. My jsme nebyli ani v minulém volebním období taková opozice, která říkala, že je všechno špatně. Pokud jsme mysleli, že je něco dobře, tak jsme to klidně řekli a taky jsme vládu v tom podpořili. A v té oblasti dopravy zjednodušení stavebního práva, novely zákona o liniových stavbách určitě budeme spolupracovat. A pokud to budou rozumné návrhy, tak je určitě podpoříme. Navíc přijdeme i s vlastním řešením, a to nabídneme ostatním klubům a já věřím, že tam tu shodu najdeme.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Když třeba ministr Ťok navrhuje předběžnou držbu pozemků nebo zjednodušení výplaty náhrad za věcná břemena, zpřístupnění pozemků pro měření a přípravy staveb, to jsou věci, se kterými souhlasíte? A co by to podle vás ve skutečnosti znamenalo, na jakou hranici se tahle opatření, anebo tyhle změny mají dostat, tak aby třeba zase nenarážely na nějakou ochranu soukromého vlastnictví?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Každý z těch kroků je jiný. Nejmíň problematický je to, že se provádějí sondy a měření v budoucích trasách. Tam si myslíme, že by to mělo být klidně i bez souhlasu majitele s tím, že stát bude dávat finanční náhradu za to, že tam někdo na tom pozemku se pohybuje, dělá tam nějaké přípravné práce. U těch věcných břemen jsem dneska na té debatě s ostatními kluby navrhl, abychom platili podle metru, protože je něco jiného, pokud to váš pozemek zasáhne věcné břemeno v 10 metrech a někdo to má třeba 500 metrů, nepřijde mi spravedlivé, aby ta cena byla jednotná pro každé to věcné břemeno. To se dá řešit poměrně rychle. Já myslím, že tam najdeme shodu i s majiteli. No a ta předběžná držba, to je takový hezký eufemismus. To znamená, to vlastně znamená, že stát staví na pozemku, který není ještě jeho. My si myslíme, že ano, že ve výjimečných případech to stát použít má a může.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A co to třeba znamená ten výjimečný případ? Dovedete to říct konkrétně?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, umím konkrétně. My navrhujeme, aby to bylo určeno v zákoně. A to je pak definice toho veřejného zájmu. Aby buď typ staveb nebo vyjmenované stavby byly v zákoně, které projdou sněmovnou, projdou Senátem a je jasné, že na tyto stavby se tento mimořádný institut použít může. Jinými slovy to znamená, že pokud je spor o vyvlastnění, tak stát může stavět a probíhá soudní spor o peníze. O to, kolik stát za to má zaplatit. To nám přijde správné. Ale ne obecně, to znamená ne omezení vlastnického práva ve všech případech od cyklostezek přes místní komunikace, protože trasy budoucích dálnic jsou roky známé. Není tam nic překvapivého. Vždyť ti vlastníci se na to mohli připravit. Pak jsou případy, kdy vlastně ten stát nemůže vykupovat, protože není dohledaný vlastník, probíhají složitá dědická řízení. Teď nemluvím o těch ideových odpůrcích staveb, ale kde skutečně je nějaký problém, tak tam si umím představit, že stát ty peníze pošle někam do úschovy a až skončí dědické řízení, tak z toho ti dědici v tom podílu, v kterém dopadne dědické řízení, rozdělí a podobně. Takže ano, jsme i pro tu předběžnou držbu, ale pouze ve vyjmenovaných případech a my říkáme nejlépe schválených zákonem v České republice.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dan Ťok chce také nové stavební úřady v krajích, alespoň o tom měla být také řeč. Ti běžní úředníci podle něj nemají dostatečné zkušenosti. Taky si myslíte, že se Česká republika nachází i v pasti nezkušených úředníků?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To si úplně nemyslím. Pokud tam už nejsou dneska, tak odkud ty zkušené úředníky na ty krajské úřady vezmeme? Ale já myslím, že ta inspirace je v tom Německu, kde je vlastně jeden úřad a jedno řízení. A pak ten úřad, a v tomto případě i ministerstvo dopravy, by mohlo skutečně pověřovat jednotlivé krajské úřady. Pokud by k takové změně došlo, tak ta změna podle mě není ta nejvýznamnější. Může to být, může to o něco zrychlit, ale mnohem významnější jsou ty ostatní změny stavebního řízení, například aby ta dotčená veřejnost nevstupovala 5x do toho řízení, ale pouze jednou.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Zítra budou jmenováni ministři nové vlády. Vy trváte na tom, že menšinovou vládu, tak jak ji sestavuje Andrej Babiš, nepodpoříte. Dokázal byste říci, který důvod převažuje nebo který důvod má jakou váhu? Jestli to je přítomnost Andreje Babiše právě v této vládě jako premiéra, anebo i to, že vás o to nepožádal?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, ani jedno. Ten hlavní důvod je úplně jiný. Ústava České republiky předpokládá, že vláda získá většinu v Poslanecké sněmovně. Pokud ne, musí podat demisi a hledá se jiné řešení. Takže podle mě standardním řešením po volbách je hledání vlády s většinovou podporou v Poslanecké sněmovně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale na tom se musíte nejprve nějak domluvit. Tak proto se ptám, jestli vůbec byla šance se s vámi domluvit.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
S námi ne, ale s mnohými ostatními ano.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Proto se ptám právě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vysílají různé strany, různé signály, různé podmínky. My říkáme, že vůbec v prvním pokusu je vlastně menšinový kabinet špatné řešení. To může být až úplně to poslední, pokud selžou všechna jednání o většinovém kabinetu. Podívejme se k sousedům. V Německu byly o měsíc dřív volby, do dneška není většinová vláda sestavena. Podobně je to v Rakousku. Není to nic mimořádného. Tady desátý den po volbách se Andrej Babiš rozhodl, že bude mít menšinový kabinet. Proč ne, je to jeho legitimní rozhodnutí. Ale pokud tato vláda nezíská důvěru, tak by měla urychleně podat demisi a uvidíme, další kroky pak udělá pan prezident a myslím si, že by v druhém pokusu měl ten, kdo bude sestavovat vládu, usilovat o většinovou vládu, o většinovou podporu v Poslanecké sněmovně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
To znamená, mělo by vůbec smysl, aby usiloval o jakoukoli většinovou podporu právě třeba i s účastí ODS, pokud by na něco takového došlo? Já vím, že vy říkáte, že on vás o to ani nepožádal. Proto jsem se na to ptala, jestli by vůbec tu šanci měl?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já bych nepracoval za něj. Je to zodpovědnost vítěze voleb. On to musí říct. My jsme taky něco před volbami říkali, my jsme jako první už v srpnu zveřejnili naše programové podmínky pro vstup do jakékoli vlády. Je to v naší Vyšehradské deklaraci. A my jsme teď udělali takový malý pokus. Podali jsme prvních 6 nebo 7 návrhů zákona, k těm už musí vláda dát stanovisko začátkem ledna a tam uvidíme, jestli existuje něco, jak tvrdí hnutí ANO, že s námi má největší programovou shodu. No uvidíme to na těch konkrétních návrzích. Já se obávám, že to není pravda, že v té programové oblasti se prostě nedohodneme. Nicméně pokud nás...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Proto se na to zeptám ještě jednou. Vy byste tedy tím pádem o to, promiňte, ani nestáli?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, tak přece musí to fungovat jinak. To tempo vyjednávání, způsob vyjednávání určuje vítěz voleb. Ten má přesvědčovat ostatní, dávat jim nějaké nabídky, aby s ním vytvořili tu většinovou vládu. Někdo říká, že je to složité, že je 9 stran, ale díky tomu je těch možností mnohem více, než kdyby byly 4 strany. To pak je 1 nebo 2 varianty. V tomto případě těch variant matematicky je mnoho, politicky je jich o něco méně. Ale současně říkám, že pokud nás hnutí ANO jakože avizuje příští týden osloví s tím, že chtějí probrat programové prohlášení nové vlády, tak my jako slušná konzervativní strana se takových jednání zúčastníme. To určitě ano.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A už víte tedy, v jakém formátu a co si od té schůzky slibujete?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
My si od ní neslibujeme nic, protože my zatím...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Co od ní očekáváte?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já zatím mohu vycházet pouze z mediálních vyjádření představitelů hnutí ANO, kteří říkají, že budou jednat se všemi kluby, že to bude podle volebního výsledku, takže nejprve budou jednat s námi. V této chvíli ještě neznám ani termín, ani formát. Předpokládám, že dojde k debatě o programovém prohlášení nové vlády. Co jiného bychom tam mohli projednávat nebo o čem jiném bychom mohli diskutovat? Protože složení vlády je dané, zítra bude vláda jmenovaná. Takže já předpokládám, že předmětem toho jednání bude programové prohlášení vlády.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Ještě se, prosím, vraťme na chvíli do minulosti. My jsme o té možné spolupráci nebo jakékoli podpoře spolu hovořili loni na podzim, když jsem se ptala na to, zdali jsou mezi vámi, členy ODS, i lidé, kterým by spolupráce s hnutím ANO nevadila. Jakožto sněmovní partner a vládní partner je pro vás hnutí ANO myslitelný, ano, nebo ne?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Pro mě osobně ne. Ale...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Co to znamená?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To znamená, že jsme to neřešili. Já si myslím, že...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
A myslíte si, že máte mezi sebou, tedy členy ODS, kterým by to nevadilo, když se zeptám takto?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Máme přes 15 tisíc členů, tak já si myslím, že ano, aniž bych to nějak zkoumal nebo si dělal nějaký průzkum.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Teď už máte samozřejmě za sebou nějaké předsednické usnesení a tak dále, ale přesto mě by skutečně upřímně zajímalo, jak moc je ten odpor vůči vládnutí s hnutí ANO definitivní.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Hlavně je silný a je spontánní. Nikdo to našim členům neříká, nenařizuje, co si mají o tom myslet. Viděli jsme průzkumy veřejného mínění i vlastně v České televizi, kdy naši voliči vlastně rozumí našemu povolebnímu postoji a tomu, jak se chováme od toho období od konce října, kdy byly vyhlášeny výsledky voleb. Takže v tomhle jsme konzistentní. My jsme měli jedno z těch hesel, které jsme používali v kampani a myslíme ho vážně, jsme silní v programu a pevní v principech. A ty principy jsou pro nás důležitější než nějaká křesla ministerská. V tomhle tom jsme pevní. Na druhé straně říkáme, že jsme připraveni být konstruktivní opozicí. Může se podařit prosadit řada dobrých zákonů, pokud vláda s důvěrou, ale podotýkám s důvěrou s tím bude přicházet. Pokud vláda nezíská důvěru, tak by urychleně měla vzniknout politická jednání o kabinetu, který má šanci získat podporu Poslanecké sněmovně.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Jaký je váš odhad pro ten první pokus? Koneckonců vy hovoříte často o tom hlasovacím paktu s SPD, KSČM.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já mohu vycházet jenom z veřejných vystoupení ostatních politických stran. Tak pokud všichni dodrží to, co říkají, což já samozřejmě nevím, tak ta vláda nemůže získat důvěru. Protože zatím jediný, kdo připustil nějakou toleranci nebo podporu, jsou komunisté. A u těch ostatních, pokud si podrží dosavadní názory, které prezentují ještě teď v polovině prosince, tak ta vláda prostě důvěru nezíská. U nás je to jasné, my tu důvěru vládě nedáme právě z těch politických důvodů, protože menšinový kabinet je poslední řešení a ne první. A uvidíme, bude to někdy kolem 10. ledna, takže uvidíme za pár dnů, jak to dopadne.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Mimochodem co říkáte na výrok Andreje Babiše v Událostech, komentářích, kde prohlásil, že má důvěru voličů a že nic nečetl o tom, že by se vláda odvozovala od důvěry Poslanecké sněmovně?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Andrej Babiš dostal důvěru necelých 30 % voličů, to je velmi dobrý výsledek. My jsme mu taky k tomu blahopřáli, jak se sluší poblahopřát vítězi voleb, ale nezískal 51 % hlasů. To už bychom příště taky mohli zrušit volby, protože bychom řekli, že ta vláda je oblíbená, má podporu, já nevím, 30-40 % voličů, tak proč utrácet miliardu za volby. Já myslím, že to je chybný argument, že kdo si přečte ústavu, tak ví, že základním úkolem každé vlády je získat podporu v Poslanecké sněmovně, protože potom ta vláda může prosazovat ten program. Pravděpodobně koaliční, pokud by to byla jednobarevná vláda, tak musela by získat 51 %. To se Andreji Babišovi nepovedlo, tak já to považuji za nějakou rétoriku, možná tlak na některé z politických stran, aby jeho vládu podpořily. Ale nemá to oporu v ústavě, je to velmi nestandardní a mnozí ústavní právníci přece Ústavního soudu se vyjádřili, že prostě nemůže, je nepředstavitelné, aby vláda bez důvěry tady vládla několik měsíců.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Pokud nevyjde pokus první, měl by následovat pokus druhý. O tom současný prezident hovoří tak, že by ho stejně jaksi věnoval Andreji Babišovi. Ale může to být také tak, že současný prezident už třeba nebude prezident. Samozřejmě spekulujeme. Dovedete si představit situaci, že byste o takovýto druhý pokus stáli, anebo že by se konečně mohlo stát i to, že byste hovořili s hnutím ANO o tom, zdali vůbec spolu vládnout dokážete, že byste do toho možná mohli jít spolu v takovémto případě, nebo to naprosto vylučujete.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Sice spekulujeme, ale jsem si jistý, že druhý pokus bude rozhodovat ještě Miloš Zeman. Jeho mandát nekončí druhým kolem prezidentských voleb, ale končí někdy na začátku března. Takže bez ohledu na to, jestli bude zvolen, nebo nebude zvolen, tak tam jsou skoro 2 měsíce. Pokud vláda nezíská důvěru, aby ten druhý pokus učinila podruhé, jmenoval někoho premiérem. A ten mocenský pakt Miloš Zeman - Andrej Babiš je velmi pevný a byl bych velmi překvapen, kdyby Miloš Zeman ten čas nevyužil a nejmenoval podruhé Andreje Babiše premiérem. A já bych řekl, že nedělejme práci za Andreje Babiše, ani vy, ani já, on pokud dostane pověření, tak...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Mě spíš zajímá, jaké vy máte politické ambice nebo jaké plány případně máte.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jenom říkám, že pokud by to hnutí ANO vzdalo, tak my jsme druzí a my bychom to určitě přijali jako politická strana a snažili bychom vyjednávat většinovou podporu nějaké vládě. Ale není to reálné. Takže to já si myslím, že ten mocenský pakt je prostě jasný. Kdo by očekával, že v březnu nebude fungovat nebo koncem února, tak není realista.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Co říkáte jako šéf poslaneckého klubu na hlasování vašeho nového člena, nového poslance Václava Klause mladšího v případě šéfa bezpečnostního výboru pana Kotena? Byl jediným, kdo hlasoval pro jeho zvolení. Rozumíte tomu, proč to udělal?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Možná to bylo poprvé a určitě to bylo naposled. Klub nehlasuje pokaždé stejně. To nebyla tak důležitá otázka, abychom se snažili sladit svá stanoviska. Měli jsme nějaké závazné hlasování. Jedna z předností velké demokratické strany, jako jsou občanští demokraté, to, že máme členy s různými názory, které svobodně projevují. Já to nějak nepřeceňuji, nějak jsem to ani s Václavem Klausem neřešil. Možná to bylo mediálně zajímavé. Ten hlas nic nerozhodl. A říkám, budou stovky hlasování, kdy 1, 2, 5, možná 10 poslanců našeho klubu bude mít jiný názor než ten zbytek. Já to považuju za přirozené.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
On třeba ale také prohlásil, že se nemusí nikomu zpovídat, je to samozřejmě na jeho svědomí, je to jeho rozhodnutí pochopitelně, ten mandát je volný a svobodný, ale také říká: „Hnutí SPD je normální hnutí.“ Myslíte si, že v tomto ohledu třeba vybočuje v poslaneckém klubu ODS? Protože zas na druhou stranu je tady ODS, která, můžu říct, možná vyčítá hnutí ANO právě spolupráci s hnutím SPD a s komunisty.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Vyčítá je silné slovo. My jsme před tím varovali před volbami, měli jsme na něj nějaký srovnávací billboard, kdy jsme říkali, že hrozí jednobarevná vláda Andreje Babiše s podporou Tomia Okamura a Vojtěcha Filipa. Pak jsme viděli v těch prvních týdnech Poslanecké sněmovny, že ta minimálně na poslanecké půdě ta spolupráce funguje, ten hlasovací stroj fungoval velmi dobře a velmi hladce. A uvidíme, jestli se to změní ve vládní spolupráci. Pokud bude přiznaná, tak je to v pořádku, měli by všichni vědět, kdo vládne, kdo je většina a kdo je v opozici, aby ty role byly naprosto dané a...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Teď jste ale právě odběhl od Václava Klause mladšího. Proto se ptám, jestli si myslíte, že bude on třeba vybočovat v tom, že si myslí, že hnutí SPD je normální a bude ho občas podporovat? Nebo jestli s tím počítáte.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Uvidíme, co kdo bude předkládat. My jsme se rozhodli, že budeme ty návrhy, které přijdou do Poslanecké sněmovny, posuzovat podle toho, co bude obsahem, zda to bude v souladu s naším volebním programem, s našimi principy, s našimi idejemi, tak budeme hlasovat pro. Pokud to bude proti našemu programu, proti našim zásadám, tak budeme proti. Tohle je ten princip. To, jak říkám, že jsme pevní v principech, a tohle budeme uplatňovat celé 4 roky bez ohledu na to, kdo ten návrh podá. A může se stát, že někdy bude s námi hlasovat hnutí ANO a někdy SPD, někdy sociální demokraté, někdy TOP 09, Starostové, KDU. Uvidíme, jak ta práce v Poslanecké sněmovně vlastně bude vypadat a jak budou vznikat ty koalice. Ale normální je, že máte vládní většinu a opozici. Ti na těch politických tématech se střetávají, to je souboj o daně...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Ano, tomu rozumím, to koneckonců určitě tomu budeme svědky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...o byrokracii a podobně a pak jsou zhruba 50% zákonů je vlastně nepolitických, kdy ta shoda je velmi jednoduchá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Rozběhla se také naplno prezidentská kampaň. Řekněte mi, prosím, jak je to s podporou ODS, jak moc je individuální v tom, kdo koho podpoří v kandidatuře na prezidenta republiky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To máme úplně jasné, my jsme se o tom radili někdy těsně před uzávěrkou těch nominací uchazečů o prezidentský úřad. Konstatovali jsme, že žádného vlastního kandidáta nemáme, pak jsme řekli, že naším politickým cílem je, aby Miloš Zeman nevyhrál prezidentské volby a nepokračoval ve funkci prezidenta. A pak jsme taky reagovali na to, že na poslední chvíli do toho souboje vstoupil i Mirek Topolánek, kdy jsme ocenili jeho politické zkušenosti. Žádné doporučení jsme ani členům, ani voličům nedali...

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Takže vy třeba osobně podporujete Mirka Topolánka v prezidentské kandidatuře?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já osobně v prvním kole využiju stejně jako vy, pokud budete volit, to, že jsou tajné volby. A v druhém kole, pokud do něj postoupí Miloš Zeman, tak podpořím jeho protikandidáta.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Já se na to ptám i proto, že třeba Pavel Drobil, bývalý ministr, se na Facebooku netají tou podporou a tou důvěrou v Mirka Topolánka. Zajímalo mě, jak to máte vy.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já říkám, že to bude individuální mezi našimi členy. Co je pro nás důležité, abychom se uvnitř nerozdělili. O tom, kdo koho bude podporovat do funkce prezidenta. Tím, že nemáme svého stranického kandidáta, tak je to skutečně na úvaze našich jednotlivých členů a nebudeme to nijak zjišťovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který přišel do dnešního Interview. Já vám za to děkuju.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka:
Za malou chvíli v 19 hodin začínají Události, tak se na ně podívejte a hezký večer i vám všem.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS