1. prosince 2017

Smutné narozeniny s elektronickým úředníkem za zády

(ECHO24.cz) Představte si, že Vám v práci za zády bez přestání stojí úředník, který používá krycí jméno EET. Za jeho přítomnost jednorázově zaplatíte pár desítek tisíc korun v duchu hesla miliardáře a budoucího premiéra: „kdo nemá pár desítek tisíc korun navíc, nemá podnikat“.

 
Úředník bude pořád posílat státu zprávy, co právě děláte, k čemuž potřebuje kvalitní internet, který platíte Vy. Když uděláte sebemenší chybu, hned Vás udá a přijde dalších 10 úředníků. Budou Vás kontrolovat celý den a když je problém s internetem, přerušíte nebo zpomalíte práci, pak vystaví tučnou pokutu. Aby toho nebylo málo, tak stát vybízí Vaše kolegy, aby o Vaší činnosti taky posílali zprávy.
 
Přijde Vám to stresující? Nepříjemné? Absurdní? Jenže už rok tohle musí snášet celá řada českých podniků. Kvůli EET, které dnes slaví smutné první narozeniny.
 
Co EET vlastně přineslo? Přes 70 tisíc kontrol. Rozdané pokuty za 35,6 milionů. Náklady státu na EET placené z kapes daňových poplatníků 370 milionů. Dalších 310 milionů bude utraceno. Co víc, při extrapolaci dat od Plzeňského Prazdroje se dozvíme, že zavřela každá desátá hospoda v České republice. Ministerstvo financí mluví o přínosu v podobě vyššího výběru DPH. Jsou ale ty údaje ověřitelné? Ekonomika díky aktivitě občanů raketově roste, útraty a spotřeba taktéž a nikdo s přesností nedokáže odlišit (ne)přínos EET od ostatních faktorů. V minulosti jsme byli již svědky číselných manipulací ze strany ministerstva pod vedením Babiše.
 
A co je nejhorší, stát se kvůli zvýšení atraktivity EET pustil i do hazardu a spustil státní kasíno, které prostřednictvím výher placených opět námi všemi podněcuje k udávání, vědomě či podvědomě působí na ty nejhorší lidské pudy, které svojí podstatou rozdělují společnost. Udávání Vašich pekařů, řezníků, hospodských a dalších, našich spoluobčanů, má být normální, protože přeci „všeci kradnú“. Elektronická evidence tržeb je z hlediska dlouhodobých dopadů ekonomicky i společensky špatné řešení a já budu trvat na našem postoji EET zrušit.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí