23. listopadu 2017

Jednou z priorit nové vlády musí být hledání kompromisu ohledně důchodové reformy. Potůčkova komise selhala

(www.ods.cz) Komentář ekonomického experta a poslance za ODS Jana Skopečka k závěrům Potůčkovy důchodové komise.


Dnes končí Potůčkova důchodová komise. Žádný smutek z jejího konce ale cítit nemusíme. Pracovala na politickou objednávku Sobotkovy vlády a jejím jediným cílem bylo poskytnout končící vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL alibi ke zrušení penzijní reformy zavedené Nečasovou vládou. To se bohužel podařilo, aniž by Sobotkova vláda a Potůčkova komise přišly s jakýmkoliv alternativním návrhem, co dělat s dlouhodobě neudržitelným systémem penzí. V tomto směru bych čekal tiché rozpuštění Potůčkovy komise a snahu na svoje selhání neupozorňovat, nikoliv pořádat na závěr promarněného období tiskovou konferenci.
 
Kdo by čekal, že výsledkem tří a půl leté práce Potůčkovy komise bude propracovaný dokument s různými variantami řešení důchodového systému, by se šeredně spletl. Místo toho máme k dispozici pouze několik dílčích parametrických změn, které neřeší systémový problém dlouhodobě neufinancovatelného průběžného důchodového systému. Je to stejné, jako kdyby hrozil pád domu kvůli narušené statice a jeho majitel řešil pouze to, zda vymění dřevěná okna za plastová.
 
Mnozí levicoví politici si stejně jako Potůčkova komise myslí, že žádné změny v důchodovém systému nejsou potřeba, protože se poslední roky zlepšuje bilance důchodového účtu. To je však velmi krátkozraké. To, že se v okamžiku mimořádně dobrých hospodářských výsledků nenacházíme v hlubokém deficitu, ještě neznamená, že je celý systém dlouhodobě udržitelný. Jakmile se ekonomice přestane dařit, důchodový systém se opět vrátí ke schodkům kolem 50 mld. Kč ročně, a přitom neumožní navyšování důchodů. Takováto budoucnost je pro ODS nepřijatelná, a proto trváme na nutnosti dlouhodobého řešení penzijního systému. Ať už vznikne jakákoliv vláda, jednou z priorit musí být i hledání kompromisu ohledně důchodové reformy u co nejvíce subjektů zastoupených v Poslanecké sněmovně. ODS bude připravena přispět k nalezení řešení udržitelnosti penzijního systému i pro další generace.
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS