8. listopadu 2017

Babiš chce vládnout sám

(ČRo Plus) Hosty pořadu ČRo Plus Pro a proti byli místopředseda ODS a předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil a poslanec Martin Kolovratník z ANO.


Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na ČRo Plus.


„První snahou by mělo být sestavit většinovou koaliční vládu. Pokud se to nepodaří, tak je v pořádku, aby menšinová vláda získala většinu hlasů Sněmovny v hlasování o důvěře,“ říká místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

Ze strany šéfa ANO Andreje Babiše ale podle něj nebyly učiněny všechny možné kroky, aby koaliční partnery oslovil. „Žádné konkrétní nabídky kromě těch, které pan Babiš dává prvně médiím a potom těm samotným lidem, nezazněly,“ dodává Vystrčil.

„Působí to na mě, jako by se někdo snažil vyvolat dojem, že se snaží sestavit většinovou vládu, ale ve skutečnosti se o to nesnaží, neboť by chtěl vládnout sám,“ podotýká místopředseda ODS.

„Myslíte si, že ten, kdo by měl skutečně zájem sestavit koaliční vládu, by jména lidí, které si v ní dovede představit, říkal napřed veřejnosti, a pak teprve jednal s tou stranou? Je to skutečně věrohodné jednání? Já si to nemyslím a celé mi to připadá jako vypouštění mlhy,“ doplňuje.

Vystrčil také připomněl Babišovu volební kritiku jeho strany. „Před volbami o ODS řekl, že jsou to podvodníci, lháři a korupčníci. Po volbách ale zase řekne voličům, že to vůbec tak nemyslel, že s ODS klidně bude vládnout.“

„Nám spolupráci nabízí člověk, který buď před volbami, nebo po volbách lže. Buď si to myslel, pak nechápu, jak s námi může chtít do koalice, nebo si to nemyslel, a lhal voličům, když dělal volební kampaň. To znamená, že do budoucna bude lhát zase, a to není nepodstatná věc a vůbec to není ublíženecké,“ tvrdí

Senátor odmítl i podobnost programů ANO a ODS. „Není pravda, že ve spoustě programových bodů jsme si podobní,“ míní Vystrčil. „Například když Andrej Babiš a jeho tým zjistí problém, mají jediné řešení: všem, ať jsou, nebo nejsou původci problému, nařídí regulace nebo opatření,“ vysvětluje.


 

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu