21. října 2017

Události ČT: Volební výsledek ODS

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Občanští demokraté sledovali sčítání hlasů s úsměvem, protože pokořili onu desetiprocentní hranici, kterou si oni a hlavně jejich předseda Petr Fiala vytyčili jako cíl v těchto sněmovních volbách. Emoce, ty velké emoce ve štábu ODS byly znát hlavně ve chvíli, kdy občanští demokraté přeskočili SPD Tomia Okamury a posunuli se na průběžné druhé místo. Přesto připomínám, že jde o druhý nejhorší výsledek v historii Občanské demokratické strany. Ve spojení bychom teď měli být s předsedou ODS Petrem Fialou. Pane předsedo Fialo, slyšíme se? Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Takže prosím vás o stručnou reakci. Cíl jste sice splnili, je to dvouciferný výsledek, ale zároveň je to druhý nejhorší výsledek ve vašich, ve vašich dějinách, takže jak to hodnotíte?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nejprve chci poděkovat všem voličům, všem voličům tradičním Občanské demokratické strany, těm, kteří se k nám vrátili, voličům novým. My jsme jedna ze dvou parlamentních stran, která posílila. Jsme dnes nejsilnější demokratickou a politickou stranou z těch tradičních stran. Myslím si, že to mluví samo za sebe. Já, když si vzpomenu na to, v jaké situaci jsem skoro před 4 roky Občanskou demokratickou stranu přebíral a vidím, kde jsme teď, že jsme navýšili vlastně o téměř 50 procent volební počet hlasů, který jsme dostali v minulých volbách, tak si myslím, že to ukazuje, že ta cesta, kterou jdeme, je správná. Pozice druhé nejsilnější strany je pozice zavazující. My jsme dnes celkově v České republice v situaci, že se musíme obávat o základní hodnoty, musíme se obávat o zahraničněpolitickou orientaci a já při všem respektu k tomu, jak rozhodli voliči, takovéto obavy mám a jenom mohu všechny ujistit, že my s hlasy, které jsme dostali, naložíme odpovědně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane předsedo, zároveň ale je tedy logické, že se druhé nejsilnější strany zeptáme, jestli půjde do koalice první nejsilnější sněmovní stranou, protože společně s hnutím ANO byste dali dohromady nadpoloviční většinu, půjdete nebo nepůjdete?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to logická otázka a odpověď je stejná, jaká byla před volbami. Nepůjdeme a nebudeme vyjednávat s hnutím ANO o vstupu do vlády.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ještě jedna věc, jak vy sám hodnotíte svoji možnou pozici v ODS, když nejúspěšnějším politikem občanských demokratů se stal Václav Klaus, tedy Václav Klaus mladší?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já odpovídám za celkový výsledek Občanské demokratické strany, máme o 50 procent více hlasů, odpovídal jsem jako lídr za výsledek na jižní Moravě, kde máme o 70 procent více hlasů. Já myslím, že nejenom já, ale hlavně občanští demokraté vidí, že ta cesta je správná. Mně se dostává velké podpory, já jsem ji cítil i před volbami a myslím si, že budeme pokračovat v tom, co jsme začali a myslím, že budeme dělat všechno pro to, aby poctivá pravicová politika byla v České republice ještě silnější, než je dnes.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju vám. Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS