18. října 2017

Recepty pro Prahu a střední Čechy dle ODS? Dostupné bydlení a více peněz pro stavbu dálnic

(www.ods.cz) ODS dnes představila svůj plán pro zlepšení života v Praze a Středočeském kraji. Na tiskové konferenci v sídle občanských demokratů poblíž náměstí Republiky tak učinil předseda ODS Petr Fiala a lídři za Prahu a Středočeský kraj Jana Černochová a Jan Skopeček.

„Praha a střední Čechy jsou důležité regiony provázané jak geograficky, tak ekonomicky. ODS zde má tradičně silnou pozici, a i proto cítí odpovědnost za jejich rozvoj. Vyřešíme problémy, které současné vedení Prahy zanedbává. Jako jediná strana jsme představili návrhy konkrétních kroků," zahájil tiskovou konferenci předseda občanských demokratů Petr Fiala. Dle ODS se největší problémy obou krajů týkají dostupnosti bydlení a dopravy.

„Situace na realitním trhu v Praze je v posledních letech přímo děsivá. Ceny nemovitostí v průměru stouply o téměř 25 % a ceny nájmů o více jak 10 %. Bydlení se tak stává nedostupným pro střední třídu a to musíme změnit. Řešení vidíme v dalším zjednodušení stavebního zákona, odmítnutí regulace hypoték ze strany ČNB, nebo odstranění stavebních uzávěr na území hlavního města,“ dodává jednička ve volbách do Sněmovny v Praze a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Dle občanských demokratů, kteří se opírají o modely společnosti Trigema, poklesla za poslední dva roky v Praze nabídka dostupných bytů na téměř polovinu.

„Středočeský kraj je tranzitním regionem, pro který je kvalitní dopravní infrastruktura velmi důležitá. Současná vláda na to ale kašle. Otevírá se méně nových kilometrů dálnic a do infrastruktury jde méně peněz než během ekonomické krize. Chceme proto zavést zákon o prioritních stavbách po vzoru Německa, u významných staveb zavést režim oprav 24/7 a do doby než budou české dálnice ve stavu odpovídajícím 21. století zrušit dálniční známky u osobních automobilů. Už tak řidiči platí víc než dost na spotřební dani a DPH,“ uzavírá lídr ODS ve středních Čechách a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Občanští demokraté na tiskové konferenci také odprezentovali 5 + 5 bodů pro lepší život v Praze a středních Čechách.

Bydlení

Doprava

1) Zjednodušení stavebního zákona

1) Co nejrychlejší dostavba Pražského okruhu (stavba 511)