16. října 2017

ODS: Koalice se snaží mimořádnou schůzí k lithiu zakrýt své nulové výsledky

(www.ods.cz) Vyjádření ODS k dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k těžbě lithia.

 
„Dnešní mimořádná schůze Poslanecké sněmovny je spíše divadlem pro voliče. Mlha, kterou se vládní strany snaží zakrýt své selhání v mnoha oblastech. ANO a ČSSD se budou navzájem napadat, kdo selhal. Ztrácí se však podstata debaty o lithiu – jak zajistit to, aby z potenciálně vytěženého lithia měli užitek občané České republiky a to jak v přínosu do státní pokladny, tak v tom, aby výroba a zpracování proběhlo na území naší země. Nikdo neřeší to, jakým způsobem zajistíme, aby po ukončení těžby nezůstala zničená země, ale byly vytvořené rezervy pro následnou rekultivaci území. Jak docílíme toho, aby samotná těžba měla co nejmenší vliv na obyvatele, kteří v oblasti žijí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„Ukazuje se, že výsledky této vlády jsou nulové. Největší vládní strana protestuje za vyšší mzdy. Nedávno to byly odbory, které vyhlašovaly stávkovou pohotovost. Ve středu budou stávkovat lékaři. Tyto volby proto rozhodnou o tom, zda se lidem sníží daně a zvýší mzdy. Zda klesne byrokracie. Jestli bude vzdělání skutečnou prioritou vlády, nebo jestli se začnou stavět dálnice a investovat do naší bezpečnosti. Ve všech těchto oblastech vláda fatálně selhala a je potřeba to napravit,“ dodala 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.
 
„Kdo chce dát hlas pravici, má jedinou jistotu. Hlas pro ODS nepropadne a hlas pro ODS bude mít smysl,“ uzavřel Zbyněk Stanjura.