11. října 2017

Senátoři ODS odmítají opakované vyřazení tzv. zbraňového zákona z programu jednání Senátu

(www.ods.cz) Senátoři ODS zásadně odmítli způsob, jakým se Senát postavil k projednání návrhu novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR, která by měla do ústavního pořádku zakotvit právo na legální držbu zbraní za účelem zajištění bezpečnosti a která byla již podruhé vyřazena z pořadu jednání senátního pléna.


„Novela byla k našemu překvapení znovu vyřazena z jednání, a to přesto, že organizační výbor ji původně do návrhu programu sám zařadil. Jsme přesvědčeni, že pravým důvodem k tomuto prapodivnému postupu je to, že zejména ČSSD, ANO a KDU-ČSL se bojí k této věci postavit čelem a sdělit před volbami občanům svůj skutečný postoj k této problematice. Chovají se tak v duchu pohádky ‚obutá, neobutá, oblečená, neoblečená‘, a to přesto, že existuje doporučující stanovisko ministerstva vnitra, které jasně říká, že tento zákon by zvýšil bezpečnost naší země a jejích občanů a že by bylo dobré, aby stát jasně deklaroval, že důvěřuje svým občanům,“ uvedl na tiskové konferenci senátorského klubu ODS jeho předseda a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.
 
Tiskové konference se zúčastnila rovněž spolupředkladatelka novely, první místopředsedkyně poslaneckého klubu a expertka ODS pro oblast obrany a bezpečnosti Jana Černochová. Ta k proceduře projednávání novely ústavního zákona o bezpečnosti ČR uvedla: „Tato novela byla schválena v červnu letošního roku a měla podporu 139 poslankyň a poslanců. Považuji za velmi nestandardní, že ani 3 měsíce poté senátní většina, kterou tvoří zejména vládní strany, není schopna k této věci zaujmout jasné stanovisko. To je pro mě jasný signál, že představitelé vlády a zejména ČSSD svůj deklarovaný postoj k tomuto zákonu nemyslí upřímně a že klamou příslušníky střelecké komunity a pohrávají si s jejich důvěrou. Je nepochopitelné, že ačkoliv předsedové obou komor parlamentu jsou ze stejné strany, nejsou schopni v této zásadní věci koordinovat svůj postup. Pokud zde někdo hovoří o tom, že ještě nejsou připraveny podzákonné normy a že je třeba počkat, až bude po volbách, pak musím namítat, že podzákonné normy hotovy jsou, jsou na ministerstvu vnitra, které vede také zástupce ČSSD, a že sněmovní volby na jednání Senátu nemají žádný vliv a nijak s ním nesouvisí. Jedná se tedy o pouhou manipulaci a názorovou schizofrenii.“