10. října 2017

Vystoupení prezidenta Zemana v Radě Evropy je v rozporu se zahraniční politikou ČR a je souhlasem s principem vojenské agrese

(www.ods.cz) Komentář poslankyně ODS Miroslavy Němcové k dnešnímu vystoupení prezidenta Miloše Zemana před Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve Štrasburku.


„Prezident Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy nemluvil o prioritách ČR, ale o zájmech Ruska. Finančně nebo jinak kompenzovat Ukrajině Krym znamená souhlasit s principem vojenské agrese, okupace a zabrání cizího území. Takový postoj zásadně odmítám. Je v rozporu se zahraniční politikou České republiky i s usnesením Poslanecké sněmovny, která obsazení Krymu označila jako agresi odporující mezinárodnímu právu. Podpora ozbrojené agrese prezidentem České republiky je ostudná. Je popřením demokratických principů a směřování naší společnosti po roce 1989. Kdyby byl Miloš Zeman prezidentem v době okupace naší země v letech 1939 nebo 1968 a padl podobný návrh, byl by odsouzen pro velezradu,“ řekla poslankyně Miroslava Němcová.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR