2. října 2017

Nabízím slušnost, poctivost, znalost a kompetence

(MF DNES) Volební lídr a předseda ODS Petr Fiala požaduje méně byrokracie, klíčové silnice i nové nádraží. Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala jde do poslaneckých voleb jako jihomoravská jednička s nemalými cíli. A v parlamentu hodlá řešit například problémy v dopravě a nezaměstnanost. „Chceme, aby ODS co nejvíce uspěla, abychom se mohli podílet na vládě v této zemi. Moje ambice jsou ty nejvyšší," nezastírá Fiala.


Jak velké? Premiérské?

Bylo by špatné, kdybych nešel do voleb s tím, že chceme řídit tuto zemi.

S jakým výsledkem byste byl spokojený na jižní Moravě?

ODS tady byla historicky vždy pod celostátním průměrem. Je tu těžká konkurence, tradičně nejen sociální demokracie, ale jsou tu velmi silní lidovci, více než jinde je tu konkurence hnutí ANO. Takže si nekladu procentuelní cíle. Chci, abychom se co nejvíce přiblížili celostátnímu průměru ODS.

Občanští demokraté jsou teď v opozici na kraji i v Brně. Jejich práce je ale prakticky neviditelná, pokud ji srovnám s jinými stranami mimo koalici. Nemůže mít menší aktivita dopad na výsledek strany ve volbách?

Nemohu souhlasit s vaším názorem. Já takové informace o nízké aktivitě nemám. Naopak naši zastupitelé jsou konstruktivní, přestože jsme v opozici. Třeba při hlasování o zásadách územního rozvoje na kraji. Ale tady mluvíme o celostátní politice a lidé dokážou dobře rozlišovat, v jakých volbách hlasují. Jsme viditelnou politickou stranou, a že jsme se dostali do opozice, bereme pokorně, jako rozhodnutí občanů. V celostátních volbách ale cítím sílící podporu a jsem přesvědčený, že v české politice budeme hrát významnou roli.

Znamená to, že už se odehrávají předvolební vyjednávání o koalicích?

Tak to v žádném případě. Čekám na rozhodnutí voličů. Žádám je o silný mandát pro to, abychom mohli uskutečnit náš program.

Tak jinak. S kým byste nešli do koalice za žádných okolností?

To je jasné. S žádnou extremistickou stranou, s KSČM. To je náš dlouhodobý postoj. Opakovaně jsem navíc já i jiní představitelé ODS řekli, že si nelze představit koalici s Andrejem Babišem ve chvíli, kdy je kolem něj tolik problematických kauz, které uspokojivě nevysvětlil. A Andrej Babiš nemohl být součástí ani stávající vlády a nepředpokládám, že by se na tom něco změnilo po volbách.

Takže s Andrejem Babišem ne, ale s jeho hnutím ANO by to šlo?

Ta otázka je nesmyslná. Protože hnutí ANO je Andrej Babiš a jinak to prostě není.

Řekl jste, že ODS by nespolupracovala s extremisty. Nicméně v Brně se to na neformální komunální úrovni děje. S hnutím Slušní lidé, které ministerstvo vnitra zařadilo na seznam pravicově extremistických uskupení. Nemůže to vaší straně v parlamentních volbách ublížit?

ODS ale s žádným takovým hnutím nespolupracuje.

Předseda židenické buňky ODS Roman Vašina se k němu otevřeně hlásí a brněnská ODS taky...

Brněnská ODS se k hnutí Slušní lidé určitě nehlásí a není to ani žádné oficiální stanovisko strany. Přiznám se, že o tom nic nevím. Pokud se nějací jednotlivci někde nějak vyjádří, tak to není postoj ODS a opravdu vylučuji jakoukoliv spolupráci s extremistickými silami.

Často mluvíte také o tom, že ODS by chtěla přinést nový vítr na politické pravici v Česku. Na druhém místě jihomoravské kandidátky je přitom Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti a dlouholetý člen ODS, který reprezentuje minulost vaší strany v Brně se vším negativním, co tu bylo. Není v tom rozpor?

Není v tom vůbec žádný rozpor. Dobrá politická strana, a za tím si stojím, nabízí směs kandidátů. Úspěšné politiky, nové tváře, lidi různých profesí a generací. Když se podíváte na našich prvních deset kandidátů, přesně to tam vidíte. A Pavel Blažek je člověk, který získal důvěru voličů v minulých volbách, ve velmi těžké situaci, v níž ODS byla, a byl zvolený do parlamentu. Mimochodem to bylo poté, co se osvědčil ve funkci ministra spravedlnosti, kterou vykonával velmi kompetentně, a řekl bych, že tam dosáhl uznání napříč politickým spektrem. To jsou věci, pro které je Pavel Blažek přínosem pro naši kandidátku. Je to velmi erudovaný právník, člověk, který rozumí ústavnímu systému, se silně vyvinutým demokratickým politickým cítěním a to je i v této době důležité.

Znamená to, že pokud by byla ODS ve vládě, je Pavel Blažek znovu kandidátem na ministra spravedlnosti?

Opravdu velmi předbíháme, protože jsme se o tom v ODS vůbec nebavili. A já jsem týmový hráč, zvyklý pracovat se svými kolegy. Nejprve bych se tedy o tom bavil s nimi a teprve pak spekuloval do médií. Máme velkou zásobárnu osobností, silný expertní tým.

Ale já bych jako volič přemýšlela i nad tím, kdo bude případně ministrem v příští vládě...

Jako volič přemýšlíte nad tím, kterým osobnostem dáváte důvěru a ty pak chcete, aby vás reprezentovaly. A ty my skutečně nabízíme. Jak bude složená vláda, uvidíme po povolebních vyjednáváních. Ale podstatný je program. U mě mají lidé záruku, že nepůjdeme do vlády jen kvůli nějakým křeslům, ale jedině tehdy, když budeme moci prosazovat, co jsme slíbili. A já jsem to už jednou dokázal. Připomínám, že jsem odmítl účast ve vládě Jiřího Rusnoka právě proto, že jsem nebyl spokojený s tím, jak je sestavená, a nepovažoval jsem za možné přijmout pozici ministra.

Proč by vás osobně měli volit lidé právě na jižní Moravě?

Jednak jsem se tu narodil, celý život tu žiji a něco jsem ve své kariéře pro jižní Moravu udělal. A lidé to ví, nemusím jim to říkat. Ví, že jsem byl rektorem Masarykovy univerzity, že se tu v mé éře postavil kampus, že jsme získali projekt Středoevropského technologického institutu. Za mnou jsou výsledky, které pomáhají regionu, a jsem šťastný, že jsem se na tom mohl podílet. Co nabízím v politice, je slušnost, poctivost, politiku založenou na kompetencích, na znalostech, na dobrém programu a na straně, která reprezentuje určité hodnoty a principy. Na rozdíl od jiných, které nic takového nemají.

A program pro jižní Moravu?

Jeden z největších problémů je doprava, to trápí každého občana. My navrhujeme, aby byly klíčové liniové stavby podrobeny zvláštnímu právnímu režimu, abychom je vůbec mohli postavit. Jde o D43, kdy se z Brna nemůžeme dostat na sever, podívejme se, jaká je situace ohledně D52 na Vídeň. Rakousko za chvíli dostaví svoji část dálnice a co budeme dělat my? Podívejme se, jak vypadá dálnice na Prahu, co se stalo s obchvatem Brna. Je také třeba dořešit osud brněnského nádraží, Brno musí být napojeno na rychlotratě a mít spojení s Evropou. S velkým úsilím, na kterém jsem měl možnost se podílet, jsme z Brna vybudovali výzkumné a vzdělávací centrum s evropskými parametry. Ale pokud tomu bude bránit dopravní dostupnost, tak budeme podvazovat rozvoj, výzkum i firmy na to navázané.

I při historicky nejnižší nezaměstnanosti má Hodonínsko osm procent lidí bez práce, Znojemsko sedm. Co jim může ODS nabídnout?

Třeba snazší vytváření pracovních míst. Navrhujeme snížení administrativy a pro zaměstnavatele snížení ceny pracovního místa. Ale i snížení odvodů o dva procentní body. I dnes je problém vytvářet pracovní místa, zvláště v regionech, kde je málo kvalifikovaná pracovní síla, kde jsou třeba drobní zaměstnavatelé, pro něž vytvořit další pracovní místo je ekonomicky velmi složité.

Jak těžký bude pro ODS v kraji souboj s ANO, které podle posledních průzkumů vede?

Každý si může srovnat, co nabízíme my a co hnutí ANO. Oni nabízí Andreje Babiše a jeho byznysové zájmy, jakési snění o tom, co tu bude. Ať se každý podívá, co udělali za poslední čtyři roky. Mimochodem, když se na to dívám jako Jihomoravan, tak právě hnutí ANO mělo ve vládě na starosti dopravu. Jak se to tu pohnulo s důležitými silnicemi? Vůbec nijak, je to zoufalá situace.

(Autor: Jana Ustohalová)

Petr Fiala

předseda strany