14. září 2017

Dost bylo komisí a analýz. Politici musí převzít odpovědnost a rozhodnout o tom, jak dál s důchody

(www.ods.cz) Vyjádření předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury k výsledkům práce tzv. důchodové komise a k návrhům na řešení udržitelnosti důchodového systému.

„Takzvaná důchodová komise představuje svou závěrečnou zprávu o činnosti. Z materiálů je zřejmé, že svůj hlavní nepsaný úkol – zrušení druhého pilíře – komise splnila. Selháním ovšem je, že nepřišla s žádnou alternativou ani s návrhy, jak důchodový systém upravit, abychom zajistili dostatečné důchody i v budoucnu pro mladší generaci. Dostali jsme se tak do situace, kdy například v porovnání se Slovenskem máme o 4 tis. Kč vyšší průměrně mzdy, ale rozdíl v důchodech je nepatrný. Dost bylo komisí a analýz. Je nutné rozhodnout. Po volbách se musí představitelé hlavních politických stran sejít a dohodnout se na tom, jakým směrem se v důchodové reformě vydají. Žádná další čísla a analýzy již nejsou potřeba. Politici musí převzít odpovědnost, neschovávat se za komise a rozhodnout o tom, jak zajistit důchody i příštím generacím. ODS bude takovou schůzku po volbách iniciovat,“ uvedl Zbyněk Stanjura.
Zbyněk Stanjura

lídr kandidátní listiny Moravskoslezské ODS