11. září 2017

ODS: Absurdní byrokracie pro rodiče předškolních dětí musí skončit

(www.ods.cz) ODS na tiskové konferenci vyzvala ministra školství, aby zastavil nesmyslnou byrokracii, která dopadla na rodiče v souvislosti s povinným předškolním rokem ve školce.

„V minulém týdnu většina rodičů, kteří mají děti v mateřské škole, pocítila důsledky socialistického přístupu ke školství – ve zkratce více povinností, více byrokracie. Jestliže dosud stačilo dítě ze školky omluvit telefonem nebo smskou, v některých školkách musí nyní své dítě omlouvat formulářem 14 dní dopředu. Jestliže absenci neomluví, nahlásí je školka na odbor sociálně právní ochrany dítěte. Takový postup je naprosto absurdní a jde proti zájmům jak rodičů, tak samotných mateřských škol,“ uvedla 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Chtěli bychom proto vyzvat ministra školství, aby tomuto učinil přítrž a aby vydal nařízení, či metodický pokyn, jak mají školky postupovat. Chceme, aby dopad na rodiče byl co nejmenší, tedy aby režim předškoláků byl úplně stejný, jako u mladších dětí.  Jestliže opakovaně mluvíme o tom, jak za této vlády vzrůstá v České republice byrokracie, tak toto je konkrétní příklad toho, jak vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL občanům otravuje život. V programu říkáme, že chceme zrušit minimálně 20 % zbytečné byrokracie. Toto je konkrétní příklad toho, jak stát proti rodinám postupovat nesmí,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.