25. října 2011

Studio Česko

Hostem diskusního pořadu Rádia Česko byl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Moderátor (Ondřej Černý):

Státy eurozóny stále řeší, co dál s dluhovou pastí. O tom, jak dál a to nejen v souvislosti s eurem, o víkendu na svých stranických akcích mluvily také nejsilnější pravicové strany v Česku. Tyto kongresy a sněmy nepřinesly žádné překvapení. Karel Schwarzenberg oznámil své prezidentské ambice a to při jakémkoliv typu volby. Petr Nečas má mandát prodloužený až do konce příštího roku.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (záznam):

Jedním z pravidel ODS je i to, že své volební kongresy mívá na podzim, čili naopak je to návrat k těmto pravidlům a i to, že tento názor dominantně měly regiony a nebyl to nápad vedení ODS, ale představitelů regionů, tak bylo ukázáno vlastně v tom hlasování, kde tento návrh získal dramaticky vysokou podporu.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Začíná Studio Česko, při jehož poslechu vás vítá Ondřej Černý. Naším dnešním hostem je ministr životního prostředí, člen Občanské demokratické strany, Tomáš Chalupa. Pane ministře, dobrý den do sněmovního studia Českého rozhlasu.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Dobré odpoledne.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Když se úvodem ještě ohlédneme za sobotním kongresem vaší strany, tak ODS jste označil za ostrov uprostřed proudu. Není ten váš ostrov ale tím proudem vláčen, takže stejně nemáte sílu proti tomu proudu jít?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Já myslím, že ne. Když se podíváme na to, jak se daří tétoe vládě prosazovat ty zákony ve Sněmovně, samozřejmě v koalici, ale s největším zastoupením ODS, tak bych řekl, že platí to možná trochu přehnané, nicméně nadnesené přirovnání ostrova uprostřed proudu. Já si myslím, že ODS je strana, která nejde podle toho, jak momentální průzkum ukáže, že se myslí ten či onen názor veřejnosti, na druhou stranu to ale neznamená, že by názory a pocity svých voličů nevnímala. To by proboha žila v akváriu a to doufám, že nežije.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A co vlastně ten kongres řekl o samotné ODS? V jaké jste kondici?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Já bych řekl, že zaprvé, že ODS je jednotná. Já jsem dlouhá léta členem ODS, možná, jestli dobře počítám, snad rok po jejím založení a řekl bych, že málokdy by byla tak jednotná jako teď. Zadruhé, že je to strana, která je sjednocena nejenom za svým předsedou, ta jeho pozice je mimořádně silná, ale také v tom, že má sjednocené ty otázky, které zastává. Musím třeba říci, že když jste zmínil v tom úvodním slově tu otázku eura, tak usnesení, které ten kongres přijal, bylo usnesení, které vlastně se neslo celým kongresem bez jakéhokoliv rozporu. Já si pamatuju dobu, kdy například k otázce Lisabonu a pozici ODS k Lisabonu se vedly dlouhé diskuse. Té části, řekněme, skeptičtější, té části, řekněme, méně skeptické a teď ta pozice je podle mého názoru mnohem jednotnější. Takže já bych řekl, že je jednotná, že je konsolidovaná a že stojí za svým předsedou. To je podle mého názoru ta trojice hlavních poselství.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

O vlastním působení na ministerstvu jste mluvil také, a to tak, že jste se vydal na cestu po době zeleného temna. Že jako konzervativci neopouštíte jadernou energetiku, přestože evropská vlna tsunami strhla proud hysterie a politické paniky. Ale je jádro skutečně spásou, když třeba dostavba Temelína se neskutečně vleče, takže stále vlastně není jasno, kdy k ní dojde?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Já nevím, jestli se vleče, ale řekl bych, když se podíváte i na to, jak vzniká ta státní energetická koncepce, podíváte se na to, co jsou jednotlivé alternativy, tak bych řekl, a to si opravdu myslím, že  to, že budeme pokračovat v jádru, je racionální. Já si nemyslím, že v České republice hrozí riziko tsunami a tím na druhou stranu ale vůbec nechci podceňovat to, že jádro je věc, u které každým okamžikem, každou vteřinou musíme prověřovat, zda jsme dostatečně bezpeční. Tak to zkrátka je a tvářit se, že to nebudeme prověřovat, by nebylo rozumné. Ale zkrátka v tom mixu, který máme, v těch možnostech, které máme, obejít se bez jádra podle mého názoru není moc možné. Já vidím ty příklady z Německa. Myslím, že je vidíte všichni. A přiznám se, že když jako ministr životního prostředí na tuto otázku odpovídám, tak také dodávám, že ta role ministra životního prostředí je přece také o české krajině. A já jsem z těch, kteří tvrdí, že bych byl nadšený z toho, že když vyjedu mimo město a vlevo je řepka, vpravo zrcátka fotovoltaiky a nad tím vším větrníky větrných elektráren, to není moc dobrá česká krajina.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To bezesporu ne. Ale když jste tedy zmínil tu aktualizovanou státní energetickou koncepci…

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ano.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To v Česku má do 50 let vyrůst až 18 nových jaderných reaktorů, alespoň s tím ta koncepce počítá. Je vůbec něco takového reálně proveditelné?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ne, ne. Prosím, zaprvé si myslím, že to je 60 let, jestli se nepletu, ale o to tolik nejde. Ta otázka podle mě nestojí na tom, že má vyrůst, ta otázka říká, co je maximální možnost, co by šlo provést. A ta…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A šlo by to, najdou se místa…

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Technicky ano.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Najdou se místa, která projdou EJOU a také souhlasem těch nejrůznějších …

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ne, ne, to jste hrozně daleko.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

No, ta koncepce je také hrozně daleko, 60 let.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ne, ne, ne. Ta koncepce přece je na začátku. Ta říká, co jsou maximální možnosti. Ona má přece, když vzniká nějaká koncepce, tak na začátku má říct, co všechno přichází v úvahu a na základě toho se bavit, co z toho je realistické, dosažitelné, i třeba tím procesem EJA a tak dále. Já si nemyslím, že bychom dokázali vybudovat 20 nebo 18 nových jaderných bloků. Nemyslím si, ne, že by to nebylo technicky proveditelné, ale že zkrátka to nepůjde i po té stránce EJI a ostatních parametrů.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A co je tedy z vašeho úhlu pohledu ministra životního prostředí realistické? Teď máme tedy Dukovany, máme Temelín, uvažuje se o rozšíření Temelína.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ano.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

ČEZ uvažuje také o výstavbě na Slovensku, ale my jsme v České republice, tak tedy kolik jaderných bloků je podle vás v tuto chvíli, když jste mluvil o tom mixu, potřeba do budoucna?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Tak potřeba je jiná otázka, ale říkal jste na začátku realistické. Podle mého názoru je zcela realistické dostavět Temelín, podle mého názoru je realistické se podívat na kapacitu Dukovan, zda nejde ta dukovanská energetika nebo ta jaderná elektrárna rozšířit a řekl bych, že je prostor vést debatu možná o tom, zda tady není nějaký další možné místo, kde by mohlo být. Vím, že třeba na severní Moravě ty tlaky také proto, že by šlo o nahrazení uhelných elektráren a jejich negativních dopadů na životní prostředí, tak tam ty úvahy jsou také relativně daleko. Ale myslím, že ten pojem úvahy je přesný.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Když jste zmínil uhelné elektrárny, proč třeba nezazní jasně a jednoznačně, pokud chceme mít lepší životní prostředí, pokud se nechceme hádat o další Prunéřovy a jiné elektrárny, tak je prostě nezbytné stavět další bloky a pak nemusíme mít problémy podobného typu?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Myslím, že jste to řekl docela přesně. Ta otázka spočívá ve dvou věcech. Zaprvé, že bychom neměli podporovat masivní rozšiřování uhelných elektráren, ale také proto, že bychom měli se dívat na to, jakým způsobem jsme soběstační. Naše ministerstvo při projednávání té surovinové koncepce, já bych řekl, jak mantru, jak písničku každé to zasedání, naposledy včera, tak říká, my si myslíme, že je stále třeba sledovat verzi bez prolomení těch ekologických územních limitů. Do posledního okamžiku ji mít ve hře. Nehodit ji přes palubu. Snažit se to řešit bez prolomení těch limitů.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak k limitům se ještě dostaneme, každopádně posloucháte Studio Česko, dnes s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou. Váš resort a také světová banka uzavřely dohodu o prodeji dalších 2,6 milionu emisních povolenek na oxid uhličitý. Utržené peníze chce ministerstvo použít na projekty, které naváží na program Zelená úsporám.

 

Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí SZ (záznam):

To, co je, myslím, podstatné na tom programu, je to, že ty dotace jsou v podstatě nárokové. Ten, kdo splní kritéria a požádá, tak dostane finanční prostředky. Tenhle program by měl ušetřit zhruba jeden milion tun uhlí, který se jinak spálí a s veškerými emisemi nejen CO2, ale jemného polétavého prachu, aromatických uhlovodíků a tak dále. Uspoří se teplo, to je velmi podstatné a ten propočet ukazuje, že by domácnosti měly uspořit tři miliardy korun ročně.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Konstatoval při představování projektu Zelená úsporám tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík. Začátek příštího roku chcete vládě předložit návrh na rozdělení výnosů z aukcí emisních povolenek, jež bude mít Česká republika v letech 2013-20 k dispozici. Na co přesně by tedy podle vás ty peníze měly směřovat?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Já už jsem to říkal v tom náznaku. My se ubíráme třemi směry, třemi úvahami. První je energetické úspory, druhá záležitost je podpora vědy, výzkumu a šetrných technologií a třetí věc jsou protipovodňová opatření šetrně blízká nebo šetrná vůči životnímu prostředí. Z hlediska toho finančního objemu ta první část by měla být největší. Musím říct, že se taky snažíme koncipovat ten projekt tak, abychom se poučili z toho, co nám přinesl ten průběh té probíhající nebo dokončované Zelené úsporám, která je ve stádiu, řekněme, vrcholící fáze. Je to také o tom, nejenom po té stránce procesní, ale také jakých výsledků jsme dosáhli. To, že jsme financovali větší podíl, než jsme mysleli, když pan ministr Bursík tady jste měl ten záznam, nevím, jestli to bylo před nebo poté, co byl vládní materiál tehdy, který říkal, že se bude přispívat zhruba 30-40 procent na jeden projekt. Dneska je to tak, že ty parametry byly nastaveny, že dneska přispíváte 67, protože ty parametry byly takhle na začátku spočítány způsobem, že 30 se říkalo, ale ve skutečnosti je to 67 v průměru. To je mimochodem procentuální číslo, který je bezvadný, každému zájemci určitě udělá radost, ale je neufinancovatelné z hlediska toho projektu. Určitou změnou taky bude to, že my se snažíme tuto úvahu koordinovat jednak s Ministerstvem pro místní rozvoj a jejich koncepcí bydlení, aby došlo k provázání s projektem Panel. Například aby nedošlo k situaci, že budete zateplovat panelový dům a přitom nezasáhnete do konstrukčního systému toho panelového domu, který se dostává do rizika dožití. A všichni víme, že ten polystyren není ten, co drží konstrukci toho domu. To je pouze tepelně izolační vlastnost. A  druhá záležitost je koordinace s Ministerstvem průmyslu, protože v roce 2010 byla projednána evropská směrnice číslo dva o energetických budovách a ta říká jakýsi jízdní řád až do roku 2020, kdy říká, kdy která budova, nejdřív veřejná, pak i soukromá, musí splňovat ten pasivní standard. 2018 veřejná, 2020 nová soukromá. A ten program my chceme stavět tak, abychom dokázali podpořit i nové budovy. Na rozdíl třeba od toho programu dnešního, který byl pouze na budovy stávající.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A kdo vlastně bude mít šanci a za jakých podmínek?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

To strašně předjímáte. Já budu pořádat velký seminář na tohle téma se zástupci domů, obcí, družstev i té veřejnosti, která je do toho zapojena, na konci roku.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Já se ptám proto, protože žádosti se začnou přijímat už od 1. prosince.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Jak jste k tomu přišel?

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Není to tak, že by to tak mělo být?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ne, to nikdy nebylo řečeno, v žádném případě.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Každopádně chcete to udělat stejně jako to bylo u Zelené úsporám, aby ten nárok byl bez problémů, kdo zažádá, má šanci nebo zde budou nějaké parametry, aby to skutečně nedopadlo jako u Zelené úsporám, kde těch žádostí bylo tolik, že vy, který jste k tomu přišel v uvozovkách jak slepý k houslím, tak musíte se vypořádávat s tím, co už bylo rozběhnuto?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

To jste řekl jednu věc. Například to, že ten projekt vůbec nezohledňuje kvalitu toho projektu ani nutnost té investice.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Takže teď se bude muset třeba zpracovávat projektová dokumentace? To třeba u Zelené úsporám chybělo.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

I u Zelené úspory je projektová dokumentace. V druhé fázi, to není úplně přesně, jak říkáte. Ale například když obce žádaly v té části Zelená úsporám, tak u těch to bylo tak, že ty jejich projekty se ohodnotily. Každá obec dostala bod nebo každý žadatel veřejného sektoru. Ony to byly třeba i vysoké školy. Takže někdo dostal 110, to bylo maximum a někdo dostal 60 a byl vyřazen, protože to byl nedostatečný počet bodů. Určitě by tady mělo být kritérium, které taky hodnotí kvalitu té žádosti. Tak to je přece v každém grantovém řízení všude na světě i u nás, ve všech ostatních, s výjimkou tohoto.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Vy už jste mluvil o té směrnici Evropské unie, která tedy požaduje, aby členské státy do roku 2018 zajistily, aby nové budovy…

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Veřejného sektoru.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Veřejného sektoru, které vlastně využívá státní a veřejná správa, byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Takže součástí žádostí by měl být také aktuální energetický audit. Ale nepůjde až o přílišné papírování?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Prosím, vy teď velmi předbíháte. My budeme dávat do vlády v lednu návrh ideového záměru, který říká, na to bychom chtěli využít a tohle jsou základní parametry. A pak máme další minimálně rok, rok a půl na to, aby se zpracovávaly tyhle podmínky. My taky chceme počkat, až definitivně vyhodnotíme program Zelené úsporám. Poslední čerpání pro stavební sezonu máme příští rok a ono nám taky to reálné čerpání ukáže. Dnes ČTK vydala zprávu, jak probíhají ty kontroly na místě. Víte, ono z těch kontrol na místě taky reálně vidíte, jak to funguje, že to není jenom podle papíru, že to je reálný život.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A jak vlastně jste spokojen s těmi kontrolami? Protože se ukazuje, že ne vždy bylo vše v pořádku, tedy nehrozí, že se ještě bude výrazně přesunovat, že se budou přesunovat ty prostředky, které byly vyplaceny a třeba ne vždy po právu?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

No to se klidně může stát a my jsme na to připraveni.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A je potenciál tedy tyto prostředky převést do toho nového projektu nebo mají šanci ještě ti žadatelé v rámci Zelené úsporám?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ne, tady platí můj veřejný slib, který jsem udělal. Z toho programu zcela vypadl žádosti za čtyři miliardy korun pro obce a veřejný subjekt. To znamená, my jsme teď uspokojili všichni ty, co splnili podmínky. Ti, co splnili podmínky, ti peníze dostanou. V tuhle chvíli my máme bilanci, příští měsíc bychom měli mít závěrečnou bilanci, která řekne, jestli u těch žadatelů, řekněme, soukromých, ne veřejného sektoru, jsme na nule, v deficitu nebo v pozitivním čísle. A já jsem řekl, a to dodržím, že každá koruna, která půjde navíc, buď nová a nebo ta, co se uspoří těmito kontrolami nebo porušením pravidel, v uvozovkách uspoří, tedy porušením pravidel, vrátí se do systému, tak bude směřovat pro veřejné budovy.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Máte představu, kolik by to případně mělo být?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

To bych v tuhle chvíli posílal těšínská jablíčka. Já to neumím říct. Já v tuhle chvíli mám nějaký rámcový odhad, který jsem dostal dnes ráno. Ten je v objemu nějakých desítek milionů korun, ale opravdu ta situace se mění každý den. My budeme mít příští týden radu, která bude rozhodovat o definitivním vyloučení těch žádostí, které nesplnily ty podmínky ani při tom druhém doplnění. Jestli si pamatujete, my jsme na jaře rozdělili žádosti na ty, co splňují podmínky a na ty, kterým dáváme poslední šanci doplnit. A teď bude komplexní zpráva o vyřazení těch, kteří sice doplnili, ale nedoplnili dostatečně.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Zateplování je podle programového ředitele Hnutí Duha Vojtěcha Koteckého skvělým projektem, který by případně mohl také zamezit případnému prolomení těžebních limitů na severu Čech.

 

Vojtěch Kotecký, ředitel Hnutí Duha (záznam):

Jen možnosti zateplování domů v České republice jsou v přepočtu na energii dvakrát větší než uhlí, které bychom získali celým tím projektem prolomení územních limitů a rozšiřování uhelných dolů v Ústeckém kraji.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tomuto názoru ale oponuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

 

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu ODS (záznam):

Velmi rád bych na otázku, zda potřebujeme uhlí za limity, odpověděl, že nikoliv. Ale bohužel všechny ty propočty a analýzy ukazují, že se budeme muset zabývat také alternativou, že to uhlí potřebovat budeme a my chceme dát naprosto férově na stůl k posouzení obě dvě varianty tak, aby každý viděl, co to pro budoucnost české energetiky a vlastně nás všech bude znamenat.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Která z těch dvou variant, pane ministře životního prostředí, je podle vás realističtější?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

To je otázka do pranice. My dnes sedíme i na Ministerstvu průmyslu v té státní energetické, nad tou státní energetickou koncepcí v radě vlády a musím říct, že tam přesně probíhá debata, která říká, nám to vychází, a my říkáme, ještě jste tam nezapočítali tohle, zohledněte tenhle faktor, zohledněte tuhle záležitost a myslím, že nejsme v cíli. Pan ministr Kocourek řekl podle mě velmi správně a férově, že do posledního okamžiku se musí sledovat obě verze. My na tom trváme, a to je také moje podmínka, kterou opakuji stále dokolečka. A na základě toho se zkrátka položí na stůl a řekne, když by byly prolomeny limity, znamená to toto, když byly neprolomeny limity, znamená to toto. Já jsem optimista a stále věřím v to, že se to dá zvládnout bez prolomení limitů. Tím pojmem dá zvládnout…

 

Moderátor (Ondřej Černý):

V jakém časovém horizontu teď uvažujete?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

My se teď bavíme o dlouhodobém časovém horizontu, za mandát této vlády, aby bylo jasno. A já také v téhle věci musím zmínit jednu věc. My jsme jako ministerstvo a byl to jeden z prvních kroků, o který jsem se pokusil a neuspěl jsem kvůli legislativě, ale poslali jsme ten balonek a to jsme říkali, že jsme řekli, my chceme, aby se také řeklo, že když se otevře nějaké nové těžební místo, tak aby se řeklo, k čemu to uhlí bude sloužit. A že jednou z těch oblastí, kterou bychom měli podpořit, je teplárenství. Ze dvou důvodů. Jednak drtivým majitelem tepláren u nás, byť se ta situace mění postupně, jsou obce. Ale zadruhé že je to zdroj vytápění domácností, který nemá vliv na podmínky ovzduší, který je zkrátka ovzduší příjemný, příznivý.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Posloucháte Studio Česko, dnes s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou. I největší zastánce ekologického supertenderu v Česku, ministr financí Miroslav Kalousek, kapituloval a svým vládním kolegům nedoporučuje přijmout nejlevnější nabídku, za kterou by stát vyplatil téměř 57 miliard korun. Premiér Petr Nečas, který byl proti této variantě, nastínil další možný vývoj.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS (záznam):

Bylo by možná škoda, když by z nějakých politicko prestižních důvodů byl celý diskurs debaty dán pouze do dvou možných poloh, to znamená buďto jedna velká gigantická zakázka a nebo pokračování ve stávajícím systému vypisování malých výběrových řízení na každou jednotlivou sanaci. Myslím si, že bychom se měli pokusit navrhnout i jiné metody, například svázání těchto ekologických sanací do několika balíčků na základě předem vládou určených kritérií.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Pane ministře Chalupo, do kdy by tedy mělo být jasné, jak se ekologické zátěže let minulých budou v Česku odstraňovat?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Tak to je hodně dotaz na Ministerstvo financí, které teď musí přijít a říct, jaká je ta nová cesta a přinést nějakou analýzu a říct, jakou cestou postupovat, jestli to jsou balíčky regionální, jestli to jsou balíčky typů těch zátěží, protože každý je svým způsobem trochu jiný a na základě toho říct ten efekt. Ta pozice Ministerstva životního prostředí je v tom, že jeho inspekce, ta Česká inspekce životního prostředí hodnotí ta místa a identifikuje rizika. Říká, tady to zjednoduším zcela, zobecním, tak řekne, tady ta situace je ještě udržitelná a tady už opravdu hrozí velká katastrofa. Tady se musí zasáhnout rychle. To je role té inspekce a pak na závěr aby řekla ano, skutečně bylo odstraněno nebo ne, ještě se musí pracovat dál.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Jen s jakou z těch možností, které zmínil premiér, tak kterou vy osobně preferujete?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Já jsem byl vždycky ten, který zastával metodu nějakých, řekněme, buď regionálních nebo typově podle toho, o jaký typ zátěže se jedná, spojení dohromady, protože by to mohlo přinést úsporu podle mého názoru i z hlediska toho managementového. Ale myslím si, že tady budeme muset fakt dát na stůl nějakou analýzu a říct si, jaké jsou plusy, mínusy jedné nebo druhé verze. Myslím, že je dobře, že už tady není verze té jedné supervelké zakázky.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

A stále platí ta analýza, kterou má Ministerstvo životního prostředí k dispozici z loňského roku, že ten objem by měl vyjít na nějakých 35-40 miliard korun?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Tak já myslím, že ten materiál má svá specifika, svá pravidla a musím k němu říci, že my jsme zatím neměli žádný důvod na něm cokoliv měnit.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Dalším velkým tématem, které v reálu přijde na spoustu peněz, je ochrana ovzduší. Úřady by už brzy měly dostat možnost kontrolovat, čím si domácnosti doma topí. Padla prý totiž zásadní překážka k tomu, aby úředníci mohli vstoupit do obydlí a sice ochrana osobní svobody. Prý máte analýzy, že legislativní ukotvení kontrol malých spalovacích zdrojů v domácnostech je možné. Tedy jak a od kdy byste chtěli, aby ty kontroly začly fungovat?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

To jste teď řekl čtyři věci najednou. Dovolte mi reagovat na tu první. Nepadla ochrana soukromí. Ochrana soukromí v České republice platí a platit nadále musí, je to zakotvené ústavní právo. To, o čem se bavíme, je hledat cestu, jakým způsobem neporušit princip ochrany soukromí, ale na druhé straně zajistit obcím výkon toho práva. Ta pozice, do které my vstupujeme a co nám říkají právníci, je zhruba ve čtyřech bodech. Zaprvé, že tu kontrolu a to si myslím, že je správně, mají provádět obce. Protože obce znají nejlépe tu situaci v místě a znají také sociální důvody, které tam jsou. A někdy to jsou sociální důvody, ale někdy opravdu nejsou. Zadruhé, že to nesmí směřovat k nějakému vytvoření jakéhosi komanda, jak jsem četl v novinách, nic takového není možné a to já bych nikdy nepřipustil. Zatřetí, že to nemá směřovat, promiňte mi ten ošklivý výraz, k buzeraci slušných lidí. A začtvrté, že ten důvod, kdy je potřeba provést kontrolu, tedy analýzu, co se v tom daném kotli pálí, zda se tam pálí plasty, pneumatiky, nedejbože něco jiného, tak je možné pouze v případech, které jsou odůvodněné, kde zkrátka existuje odůvodněné podezření.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

O návrhu vlastně chcete ještě jednat a to v tomto týdnu snad se zástupci Moravskoslezského kraje a tamních měst. Co je ještě případem předmětem sporu nebo co budete dojednávat za detaily?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ne, to není předmětem sporu. Já myslím, že tohle, co jsem říkal, je myslím obecně ve shodě. Spíš jde o to, abychom hledali to řešení, které je praktické. My do toho jednání chceme přizvat nejenom zástupce obcí ze severní Moravy, kde ta situace je v České republice nejhorší, ale také zástupce obcí jako takových, Svazů obcí a měst České republiky. Protože jedna věc je to teoretické právní zakotvení a druhá věc, že hledáme praktické řešení. Řešení, které bude fungovat. Které nebude jenom napsané v zákoně na papíře, ale ve skutečnosti nepomůže. Tak je totiž teď. Teď máte na papíře napsané řešení a každý starosta a já jsem tím starostou byl hodně dlouho, vám řekne, že sice na papíře je to napsané hezky, ale ve skutečnosti to nefunguje.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Vy jste byl starostou na Praze 6, tam je přece jenom jiné ovzduší než v Moravskoslezském kraji.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Ale nemyslete si, že i tyhle problémy jsme tam neměli. Bohužel.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

To nezpochybňuji. Ale severní Morava patří k nejšpinavějším v Evropě, co se ovzduší týče. Společně s vaším úřadem kraj chystá start dotačního programu na Státním fondu životního prostředí, ze kterého se bude domácnostem přispívat na nákup nového moderního kotle. Kolik na to tedy případně uvolníte a z jakých zdrojů ty peníze půjdou?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

To jsou národní zdroje, tady bohužel není možné použít zdroje evropské. My v tuhle chvíli pro ten pilotní projekt počítáme, že bude na pilot 20 milionů dohoda s Moravskoslezským krajem, deset oni, deset my. Uvidíme zhruba po tři čtvrtě, půl až tři čtvrtě roce, jak se ta situace vyhodnotí. Pokud všechno půjde dobře, tak bychom to mohli otevřít pro první příjem žádostí ještě před Vánoci.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Ještě jedno téma na závěr a sice třídění odpadů. To se v Česku stále ještě může dělat lépe. Co vlastně brání tomu, aby obce, které třeba hodně třídí, tak za to byly zvýhodněny třeba tím, že dostanou recyklační slevu, nižší poplatky za skládkování zbytkového odpadu?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Tak zaprvé já bych neřekl - brání nebo nebrání. My teď připravujeme úplně nový zákon o odpadech, který bude řešit celou tu záležitost komplexně po těch spoustách novel a tohle je jedna z věcí, o kterých určitě budeme diskutovat a počítat plusy, mínusy, co by to přineslo, co by to zase znamenalo. Ale ta situace je složitá a v sobě nese i složitost v tom, že nepochybně vždycky se můžeme být v něčem lepší, to je jakákoliv oblast lidského chování, ale my nejsme zase v tom třídění  vzadu v evropském průměru, já bych řekl, že jsme vysoce nad tím evropským průměrem. To neznamená, že nemůžeme udělat víc, aby bylo jasno.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Právě, k tomu směřuji, zda nebude dobré ty premianty případně ještě nějak pochválit, aby se těmi premianty chtěl stát ještě někdo další?

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Já teď nechci dělat žádné kategorické soudy, stále o tom diskutujeme a ten zákon připravujeme. I tohle určitě bude jedna z těch úvah.

 

Moderátor (Ondřej Černý):

Tak to bylo dnešní Studio Česko. Naším hostem byl ve sněmovním studiu Českého rozhlasu ministr životního prostředí a také občanský demokrat Tomáš Chalupa. Děkujeme a někdy příště opět na slyšenou.

 

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí (ODS):

Děkuji pěkně, hezký den.

 

Mgr. Tomáš Chalupa

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
poslanec PČR
ministr