19. srpna 2017

Byznys s chudobou vedou k vybydleným domům

(ECHO24.cz) Často slýchám, že nepřizpůsobiví obyvatelé přijdou, „vybydlí“ celý dům a přestěhují se do jiného. Situaci s takto zničenými domy jsem jako starostka Obrnic u Mostu musela opakovaně řešit, proto vím, že tento problém má kořeny často úplně jinde.

 
Mnoho majitelů bytů totiž nepřispívá do takzvaného fondu oprav, tedy na společný účet společenství vlastníků bytů, ze kterého je možné hradit nutné opravy, ale i dlouhodobější rekonstrukce. Bohužel se takto chovají majitelé, kteří často inkasují extrémně vysoké nájemné, a můžeme je proto označit za obchodníky s chudobou.
 
Některé realitní kanceláře vlastní dokonce v jednom domě například čtyřicetiprocentní, leckdy ale i větší podíl. Bez souhlasu takto dominantního vlastníka není v podstatě možné odsouhlasit jakoukoliv opravu, a dům tak chátrá. Tito majitelé navíc často drží poplatky odváděné na účet společenství vlastníků na velmi nízké úrovni, aby jim zbývala větší částka z nájemného, tedy jejich zisk. To opět vede k tomu, že nezbývá na rekonstrukci, případně na úhradu úvěru od banky, který si vzalo společenství vlastníků právě na rozsáhlejší rekonstrukci či modernizaci domu.
 
Trápí mě, když obchodníci s chudobou neplatí ani za energie. V takovém případě firmy, které dodávají vodu a teplo, odpojí celý dům. Byty bez tepla, vody a elektřiny jsou tak samozřejmě neobyvatelné. Nájemníci nemovitost opustí, ta začne chátrat, často se dovnitř „vlámou“ bezdomovci, zloději odnesou všechno, co má nějakou cenu.
 
Na jednání majitelů, často firem, developerů, nebo realitních kanceláří doplácejí hlavně místní starousedlíci, kteří byt v takovém domě vlastní. Poctivě si ho koupili, žijí tu léta. Přesto jsou nuceni vybydlený dům opustit, jejich majetek má najednou nulovou hodnotu. Mrzí mě, že tito lidé nemají nikde zastání. To vše kvůli většinovým vlastníkům, kteří v místě nebydlí, jsou k osudu dané lokality lhostejní. Navíc fakt, že odmítají odvádět platbu do fondu společenství vlastníků, vede k vybydlení celého domu.
 
Proto chci prosadit jednoduchou věc. Pokud majitel bytu dostává část nájemného ze sociálních dávek svého nájemníka, strhne se z tohoto příjmu přednostně částka za služby spojené s užíváním bytu. Tyto peníze pak budou převedeny přímo na účet společenství vlastníků. Jedině tak lze ochránit slušné lidi před bezohledností byznysmenů s chudobou.
 
Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně strany
krajská zastupitelka
uvolněná starostka obce