26. října 2011

Evropská komise donutila Ratha vyplatit dotaci

Štrasburk - Bezmála rok a půl čekala slánská nemocnice na proplacení 54 milionů korun od Evropské unie. Na projekt modernizace si muselo město Slaný, které je jejím zřizovatelem, vzít úvěr a splácet úroky. Důvod? Středočeský hejtman David Rath odmítal řádně schválenou dotaci podepsat s tím, že je projekt předražený. Toto tvrzení se ale nezakládalo na pravdě, což dokazuje sedminásobná kontrola auditorů, kteří opakovaně konstatovali, že je vše v pořádku.

Až po dvou interpelacích europoslance Hynka Fajmona (ODS) a opakovaném zásahu Evropské komise Rath kapituloval a přestal evropské peníze zadržovat. 
 
"Ze strany hejtmana šlo o politickou mstu vůči městu, kde se sociální demokracii dlouhodobě nedaří a které je naopak úspěšně vedeno starostou z řad ODS," konstatoval Hynek Fajmon. "Podobné  orientální manýry jsou ale v civilizovaném světě zcela nepřijatelné. Jsem velice rád, že se mi nakonec podařilo instituci dohlížející na dodržování evropských pravidel přimět k tomu, aby si na hejtmana Ratha důkladně posvítila." 
 
Hejman Rath je současně předsedou středočeské Regionální rady, která evropské prostředky v rámci Regionálního operačního programu Střední Čechy rozděluje. Podpis předsedy regionální rady na schválené žádosti o dotaci je krok, který nemůže být jakkoli zdržován nebo dokonce odmítán. Jak upozorňuje europoslanec Hynek Fajmon, projekt modernizace nemocnice ve Slaném není jediný, který David Rath záměrně zdržoval. Dle posledních zpráv se ale i tyto záměrně zadržované projekty dočkaly podpisu.
 
 
Další informace:
 
Interpelace Hynka Fajmona, 6. 10. 2010  
Interpelace Hynka Fajmona, 15. 6. 2011  


Mgr. Hynek Fajmon

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec EP