18. června 2017

Vlivní s Alex Mynářovou na TV Barrandov

(Týden.cz) Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala je považován okolím i médii za rozvážného a za všech okolností kontrolujícího se muže. Aby také ne, vysokoškolský profesor a bývalý rektor přední české univerzity by měl umět reprezentovat. Když se jej ale v pořadu VLIVNÍ populární moderátorka Alex Mynářová zeptala na protikuřácký zákon, tak sám, i jako nekuřák, jen tak tak udržel nervy na uzdě!

"Tady se zase přijal zákon, který je jeden z nejpřísnějších na světě, který je pokrytecký, zasahuje do práv soukromých osob a nic jiného neřeší," cupuje Petr Fiala novelu, která začala platit na začátku června a v restauracích zcela zapovídá cigarety. Kvůli tomu kuřáci nyní postávají před hospodami a stěžují si na ně obyvatelé okolních domů.

Rozhovor s Petrem Fialou na TV Barrandov.

Jenže zákon neřeší jen cigarety a kvůli jeho tvrdé podobě končí jedna hospoda za druhou. K majitelům restaurací je novela podle šéfa ODS vysloveně nepřátelská. "Tam jsou takové absurdity, jako že když přijde nezletilý člověk do restaurace a náhodou se ukáže, že je podnapilý, tak za to může provozovatel té restaurace, i když si tam to dítě prokazatelně žádný alkohol nedalo."

ODS se pokusí zákon zmírnit. Chce navrhnout například vznik speciálních kuřáren nebo možnost označení baru jako kuřáckého.

Petr Fiala

předseda strany