14. června 2017

Vládu dohnal předvolební populismus. Nezbývají peníze na vysoké školy nebo vědu a výzkum

(www.ods.cz) Komentář ODS k vyjednávání rozpočtu na rok 2018

„Po odchodu Andreje Babiše z ministerstva financí a rozfoukání marketingové mlhy, kterou čtyři roky ohledně údajných úspěchů resortu vytvářel, se naplno projevil tristní stav státní pokladny. Poté, co nový ministr Ivan Pilný sdělil veřejnosti, že státní pokladna je prázdná, přišel s účtem za předvolební dárky, které vláda v nedávné době schválila. Nároky jednotlivých rezortů oproti plánovanému rozpočtu by zvýšily deficit o dalších téměř sto miliard. Nezbývá dost peněz na dostatečné financování vysokých škol nebo vědy a výzkumu. Předvolební populismus většinou dožene až následující vládu. Ta stávající to však přehnala až do té míry, že dohání ji samotnou,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Vláda se dostala do situace, kdy není schopna připravit takový rozpočet, který by využil hospodářský růst k potřebným změnám pro lepší budoucnost České republiky. Který by umožnil investovat do inovací, který by pomohl odstranit přebytečnou byrokracii a který by také umožnil snížit daň z příjmu a zvýšit tak čistou mzdu občanům. Nic z toho vláda nedokáže. Pouze zvyšuje sociální dávky, zvyšuje výdaje na chod státu a počet státních zaměstnanců,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.