13. června 2017

Europoslanci ODS: Vláda musí začít jednat o trvalé výjimce z azylové a migrační politiky

(www.ods.cz) Reakce ODS na rozhodnutí Evropské komise zahájit proti České republice řízení ve věci neplnění relokačních kvót.


„Krok Komise není nic jiného než ukázka síly a trestání střední Evropy za neposlušnost. Jde také o katastrofální selhání Sobotkovy vlády, která se odmítla připojit k žalobě ostatních středoevropských států proti kvótám. Sobotka se tak dlouho ostentativně odtahoval od Maďarska a Polska a hrál v Bruselu ‚hodného chlapce‘, až mu přistály na stole sankce. Postih za kvóty také ukazuje, jak naivní je představa pana Sobotky, Bělobrádka nebo Kalouska o ‚společném evropském stolu‘, kde musí Česká republika nutně být, aby měla vliv na rozhodování. Někdy je lepší u stolu nebýt, než posloužit jako jeden z chodů. Jediným řešením je, aby vláda začala urychleně jednat o trvalé výjimce z evropské migrační a azylové politiky a z dalších politik, které jsou pro ČR nevýhodné a riskantní. Naopak být součástí ‚tvrdého jádra EU‘, jak to chtějí pánové Sobotka, Bělobrádek a Kalousek, by znamenalo přijmout společnou azylovou a migrační politiku se vším všudy, včetně kvót,“ uvedl europoslanec Jan Zahradil.
 
„Rozhodnutí Komise považuji za obrovskou chybu, která jen dál prohloubí dosavadní rozpory v Evropské unii a posílí již tak negativní postoj občanů. Navíc jde o rozhodnutí jen a pouze politické. Kdyby Komisi skutečně tak záleželo na vymáhání pravidel, dávno by zahájila řízení proti Itálii a Řecku, které nedokázaly ochránit vnější hranici EU, nebo proti Německu, které porušilo evropská pravidla pro udělování azylu,“ dodal europoslanec Evžen Tošenovský.