31. května 2017

Senátoři ODS nepodpoří zákon o pedagogických pracovnících ani zákon o důchodovém pojištění

(www.ods.cz) Senát má dnes na programu několik novel, které si vláda předsevzala za své klíčové priority. Mezi ně mimo jiné patří zákon o pedagogických pracovnících zavádějící tzv. kariérní řád či zákon o důchodovém pojištění, který stanoví pevnou věkovou hranici odchodu do důchodu. Senátorský klub ODS považuje oba tyto zákony za špatné a rozhodl se hlasovat proti jejich přijetí.

 
„Zákon o pedagogických pracovnících zvyšuje administrativní povinnosti učitelů a připravuje je tak o čas, který by mohli věnovat vzdělávací a výchovné činnosti. Zároveň je tento zákon nepřátelský a demotivační vůči čerstvým absolventům a začínajícím učitelům. Ministerstvo, bohužel, promarnilo svoji příležitost a nepřímo ředitelům a učitelům sděluje, že jim nevěří a to není dobře,“ vysvětlil hlavní důvody, proč občanští demokraté nepodpoří návrh ministryně Valachové, předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil.
 
K návrhu na stanovení pevné hranice odchodu do důchodu se pak na tiskové konferenci vyjádřila senátorka Daniela Filipiová: „Fixace věkové hranice 65 let odchodu do důchodu navržená paní ministryní Marksovou je pouhou mystifikací. Ve stávající úpravě by totiž příslušné ročníky odcházely do důchodu v 65 letech nejdříve v roce 2030. Jedná se o důchodovou reformu, která ve skutečnosti žádnou reformou není. Proto tento zákon považujeme za zbytečný a budeme hlasovat proti jeho přijetí.“
 
Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera se pak závěrem tiskové konference znovu vyjádřil k absolutnímu zákazu kouření v restauracích, který vstupuje v účinnost. Zopakoval, že tento zákon není o ochraně zdraví, ani o dopadech kouření na zdravotní systém. „Jde o šikanu jedné skupiny občanů jinou skupinou, která podlehla dojmu, že má patent na to, co je správné. Jedná se o nakročení k dalším zákazům a kouřením to nekončí. Stát by se neměl chovat pokrytecky a jestli to myslí vážně, měl by kouření zakázat úplně,“ uvedl Jaroslav Kubera.