18. května 2017

Nad volným pohybem v EU se smráká, Brusel chce další omezení pro dopravce

(www.ods.cz) Praktický zákaz kabotáže, odmítnutí liberalizace a pokračující likvidace konkurence na trhu silniční dopravy. Tímto směrem se má podle představ většiny europoslanců vydat příští celoevropská regulace, na které právě pracuje Evropská komise.

 
„Vlna protekcionistických opatření se v Evropě spustila zhruba před dvěma roky, s německým zákonem o minimální mzdě. Od té doby začali být čeští dopravci diskriminováni a pokutováni v dalších státech - ve Francii, v Belgii nebo v Rakousku,“ říká europoslanec za ODS a člen dopravního výboru Evžen Tošenovský. „Evropská komise bohužel není schopna nebo ochotna proti tak zjevnému porušování zakročit. Naopak se v Bruselu čím dál častěji mluví o tzv. ‚sociálním dumpingu‘, což neznamená nic jiného, než likvidaci konkurence ze strany nových členských států.“
 
„Pokud by komise volání europarlamentu skutečně vyslyšela, bude to znamenat konec jednoho ze základních kamenů evropské spolupráce, kterým jsou společný unijní trh a volný pohyb zboží a služeb,“ upozorňuje Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP