3. května 2012

Předsedkyně Poslanecké sněmovny vyzvala poslankyně ke společnému apelu na ochranu lidských práv vězněné Julije Tymošenkové

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová vyzvala poslankyně PSP ČR, aby se připojily svým podpisem k dopisu adresovanému předsedovi Verkhovnej Rady Ukrajiny Volodymyru Lytvynovi, ve kterém ho žádá, aby se zasadil o dodržování lidských práv a humánního zacházení s expremiérkou Ukrajiny Julijí Tymošenkovou.

 
„Vážený pane předsedo, obracíme se na Vás jako členky Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jsme zneklidněny posledními zprávami o situaci, ve které se ocitla bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Tyto zprávy jsou provázeny pochybnostmi, zda v případě paní Tymošenkové jde o skutečné hledání spravedlnosti a nikoliv o likvidaci politického protivníka. Vážený pane předsedo, žádáme Vás, abyste své pravomoci využil ve prospěch dodržování lidských práv a humánního zacházení v případě vězenkyně-ženy, paní expremiérky Julije Tymošenkové,“ píše se v dopisu.
 
Dopis spolu s podpisovými archy je poslankyním k dispozici od dnešního rána až do konce odpolední části zasedání Sněmovny.
 
Zdroj: Kancelář předsedkyně PS PČR