14. května 2017

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl předseda ACRE a europoslanec Jan Zahradil.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Dobrý den u Partie televize Prima. Vládní krize trvá a jsme možná jen kousek od krize ústavní. Prezident Miloš Zeman zatím neodvolal ministra financí Andreje Babiše. K návrhu na odvolání měl několik výhrad a ve čtvrtek odletěl do Číny. Premiér Sobotka nechal právníky sepsat kompetenční žalobu, pokud prezident Babiše neodvolá po svém příletu, podá ji. A Miloš Zeman ještě před odletem stihl oznámit, že i on se chce obrátit na ústavní právníky. A do toho sněmovna odhlasovala usnesení na základě zveřejněných odposlechů, že Andrej Babiš lhal a zneužíval média. Pozvání do Partie dnes přijali Pavel Telička, místopředseda Evropského parlamentu zvolený za hnutí ANO. Dobrý den.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Dobrý den.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A Jan Zahradil, europoslanec za ODS. I vám dobrý den.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Dobrý den.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, pojďme si nejprve s diváky připomenout další týden vládní krize den po dni.

redaktor:
Pondělí.

redaktorka:
Na internetu se objevuje další nahrávka rozhovoru ministra financí Andreje Babiše s redaktorem MF DNES. Podle ní chtěl ministr financí využít část živého policejního spisu Beretta pro politický boj.

redaktor:
Úterý.

redaktorka:
Prezident Zeman trvá na tom, že Babiše neodvolá a to minimálně do doby, než vládní strany vypoví koaliční smlouvu. Podle právníků je to protiústavní.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády; předseda strany /ČSSD/:
Měl by podle Ústavy jednat.

redaktorka:
Organizační výbor Senátu dává Zemanovi týdenní ultimátum. Mezitím podává demisi ministryně školství Kateřina Valachová.

redaktor:
Středa.

redaktorka:
Ve sněmovně se kvůli Babišovi koná mimořádná schůze. ČSSD chce zřídit i sněmovní vyšetřovací komisi.

Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda strany /ANO/:
Nebudu rezignovat. Můžete mě i zabít, ale nebudu rezignovat.

redaktorka:
Miloš Zeman zve lídry koaličních stran na schůzku do Liberce. Večer se v několika českých městech proti Babišovi a Zemanovi demonstruje.

redaktor:
Čtvrtek.

redaktorka:
Vládní krize se vrací o týden zpět. Do věci se možná bude muset vložit soud. Podle prezidenta Zemana by s ministrem Babišem měl ve vládě skončit i premiér Sobotka.

Miloš ZEMAN, prezident republiky:
Kdyby ti dva kohouti odešli, přestali se hádat, tak vláda dovládne do konce.

redaktor:
Pátek.

redaktorka:
Zemanův plán sociální demokracie odmítá. Andrej Babiš navrhuje, aby ho v čele resortu vystřídala jeho náměstkyně Alena Schillerová. To se ale ČSSD nezamlouvá. Ještě večer se premiér Sobotka schází s Andrejem Babišem na Úřadu vlády.

redaktor:
Sobota.

redaktorka:
Výsledek schůzky mezi čtyřma očima nechce premiér ani ministr financí prozradit. Současně se proti tvrzení Babiše ohrazuje německá europoslankyně Ingeborg Grässle, o které ministr prohlásil, že proti němu společně s Tomášem Zdechovským vede kampaň.

Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda strany /ANO/:
V tomhle je velice aktivní a tím se zviditelňuje v Bruselu a samozřejmě je součástí tý kampaně.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Tak jsme to slyšeli. Andrej Babiš v pátek navrhl koaličním stranám, aby ho v čele ministerstva financí nahradila náměstkyně Alena Schillerová a vicepremiérem se stal ministr životního prostředí Richard Brabec. Pane místopředsedo, je to náznak toho, že Andrej Babiš odejde dobrovolně z vlády a nebude čekat na další krok prezidenta republiky podle vás?

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Je to především otázka na pana Babiše. Nicméně je to krok, který si myslím, že je vstřícným krokem a zároveň ukazuje, že je připraven tu současnou politickou krizi deeskalovat. Takže z tohoto hlediska si myslím, že lze tento krok přivítat. A já se domnívám, že po návratu prezidenta on sám a vůči němu bude činit některé kroky, které by měly vést k vyústění zhruba v tom smyslu tak, jak bylo naznačeno.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Vy jste byl jako jeden z mála spojený s hnutím ANO, který Andreje Babiše jakýmsi způsobem kritizoval a nepřímo ho vyzýval k odchodu z vlády. Vy jste také mluvil o tom, že s panem ministrem financí máte mít jednání nebo schůzku o víkendu. Stalo se tak?

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Stalo se dnes ráno. S kolegou Ježkem jsme s ním měli asi hodinu a tři čtvrtě jednání.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Můžeme vědět nějaký výsledek nebo obsah té schůzky?

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Obsahově je třeba říci, že byl předmětem diskuse, ten mail nebo dopis, který jsme s kolegou Ježkem sepsali, který nabízel určitá konstruktivní řešení, nebo aspoň naší představu, zároveň komentoval tu situaci, upozorňoval na jistá rizika. Ta diskuse ne ve všem byla jednoduchá. Byla v něčem velmi polemická, v některých věcech se naše hodnocení a naše názory rozcházejí, ale myslím si, že to vyústění bylo velmi věcné, konstruktivní. My jsme sdělili svoji představu o tom, jak by mohly další kroky vypadat. A je mi zřejmé, že pan Babiš sám iniciativně některé kroky v těchto otázkách chystá, je samozřejmě na něm, aby zpravil veřejnost. A dohodli jsme se, že se znovu sejdeme zhruba za měsíc, abychom toto vyhodnotili a zároveň si řekli, jaká míra shody v těch otázkách je a co případně z toho vyplývá.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Vy říkáte polemická. V čem jste polemizovali, pokud to tedy není eufemismus pro hádku rovnou.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Nevím, jestli hádka, to si nemyslím, ta diskuse skutečně byla věcná, jakkoliv říkám, jsme se v mnohém ne nutně shodli, aspoň v dílčích aspektech určitě ne. Polemická z mého pohledu znamená, že prostě jsme každý prezentoval názory. Opíral je o argumenty a samozřejmě úhel toho pohledu. Takže uvidíme, jak se situace bude dále vyvíjet. Ale, jak říkám, jsou tam konkrétní kroky, které chystá, jsou tam náznaky dalších, a to si myslím, že by mělo vést k řešení. Kde asi ta míra shody byla možná nižší, než vyšší, byla především u těch evropských otázek, kde jsme naznali, že je třeba k nim jít do větší hloubky, pro to dnes prostor nebyl. Ale co se týká samotné kauzy Přibil, otázky Mafry, případně prezidenta, jeho role a vztahu hnutí ANO k prezidentovi. Tam si myslím, že především ten konec byl takový, který vzbuzuje spíše pozitivní naladění. Za měsíc si sedneme a uvidíme, co se mezi dneškem a tím měsícem odehraje.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Vy jste řekl Babišovo jednání bylo chybné. Měl by zvážit odstoupení, postrádám od něj vysvětlení, to je parafráze vašich rozhovorů, které jste tento týden poskytoval. To jste panu Babišovi řekl, nad tím jste se bavili?

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Jistě, tak bylo to v tom mailu. A zároveň o tom dnes ten rozhovor byl. Co se týká odstoupení, tam především jsme to, respektive výlučně prezentovali v tom kontextu, že pan prezident zaujal pozici, která není v souladu s Ústavou. A začal rozvíjet nejrůznější teorie, že možná oba dva kohouti, tak jak jsme to slyšeli, to mi přijde skutečně téměř absurdní, takže na pozadí této skutečnosti jsme prezentovali názor, že samotné odstoupení Andreje Babiše by bylo tím vstřícným krokem, krokem, který vedl k deeskalaci a možná něco z toho, co se pak odehrálo, se nemuselo takto odehrávat, ale to je věc samozřejmě názorů a v tom se můžeme lišit.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Dobře. Pane Zahradile, Andrej Babiš v pátek a ANO a poprvé připustili, že by mohl odejít, respektive navrhl za sebe nástupkyni, zástupce na post vicepremiéra. Je to posun tím správným směrem?

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
No, tak...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pan Telička tady mluví o deeskalaci vládní krize.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Jak vidím ze slova pana Teličky, tak se něco zřejmě odehrává i v hnutí ANO. Možná bychom ten pořad pro dnešek mohli nějak přejmenovat, mohlo by se to třeba jmenovat prozření Pavla Teličky, první díl, možná budou následovat nějaké další díly. Třeba bude následovat prozření pana Stropnického a paní Jourové. Asi teda u pana Faltýnka k žádnému prozření nedojde. Ale to je jedno. Já myslím, že tady všichni chápou a možná i v hnutí ANO někteří chápou, že ta situace je neudržitelná. V historii českých vlád ministři odstupovali za daleko méně, než za to, co má jaksi na hlavě pan Babiš, ten tam má opravdu několik hroud másla. A v politice prostě neplatí presumpce neviny. Jestliže je někdo ve vysoké ústavní funkci, objeví se vážná podezření, ať už tedy na nějaké finanční machinace, na zneužívání evropských fondů, na manipulace s médii. Já myslím, že to bohatě stačí k tomu, aby ten člověk odstoupil. Navíc ještě mám pocit, že každý přece musí rozumět tomu, že ta koaliční smlouva už de facto neplatí. Jestliže pan premiér Sobotka přinese na Hrad žádost o odvolání ministra financí, který je zároveň předsedou koaliční strany, a udělá to bez jeho souhlasu, no, tak podle mě porušil nebo jaksi tu smlouvu de facto vypověděl. Já bych si představoval, že v tuhle chvíli, ať sociální demokracie nebo i hnutí ANO řekne: koaliční smlouva je vypovězena, vláda už nemůže dále fungovat, buďto se pojďme dohodnout na předčasných volbách, což je samozřejmě možné, sněmovna se může rozpustit a do 60 dnů budou předčasné volby, dokonce by se to dalo stihnout ještě do prázdnin, anebo rekonstruujme vládu na nějakém novém půdorysu. Ale nechápu, proč pan Babiš vykřikuje v televizi, že se radši nechá zabít, než by odstoupil. Já myslím, že odstoupení v téhle chvíli by bylo to nejrozumnější, co by mohl udělat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Teličko, pan Zahradil říká, že podle něj koaliční smlouva neexistuje. Podle vás platí stále koaliční smlouva?

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
To by musely asi smluvní strany říci, že ta smlouva nefunguje natolik, že neplatí, nebo že by ji někdo vypověděl. Já bych to možná formuloval spíše, že je evidentní, že některé strany této koaliční smlouvy některá ustanovení porušují, pro mě je to spíš důvod k tomu, aby se okamžitě začalo jednat a ty ostny se nějakým způsobem obrousily. Co třeba nechápu v tuto chvíli a nechám bez komentáře to prozření a za co se kdy odstupovalo z pozice ministra vlády a za co ne, protože bych tady mohl hovořit o nejrůznějších kauzách z minulosti, kde to, myslím, neplatí to, co říká kolega Zahradil, ale pro mě v tento moment podstatné je, co se děje dnes. A skutečnost, že premiér Sobotka po jednání se svým prvním místopředsedou, kde evidentně padl konkrétní návrh na konkrétní jméno, říká, tak to máme dost času, koalice bude jednat ve čtvrtek a budou se tím zabývat za X dní. Pokud máme krizi, která evidentně hýbe nejenom veřejným míněním a politickými stranami a samozřejmě i naší reputací v zahraničí, a teď nechávám stranou, kdo k čemu přispěl, pak by se mělo konat okamžitě. A pokud Andrej Babiš učinil tento krok, tak pro mě je těžko pochopitelné, proč koalice bude jednat až ve čtvrtek, téměř to vypadá, jako by ta situace někomu vyhovovala, jako by z ní chtěl těžit, prostě to opravdu člověka nemůže napadat nic jiného.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Když jsme u těch slov o prozření, já si bez ohledu na to, jestli to pan Zahradil myslel ironicky, nebo jakkoliv, přidal se k vám a k vašemu kolegovi Ježkovi někdo jiný z ANO k té kritice a k jakémusi tlaku na Andreje Babiše?

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
To nemohu říci, protože o tom diskuse s panem Babišem dnes nebyla, takže já nevím, jak probíhá diskuse ve vedení ANO, jak případně vypadá na poslaneckém klubu, nebo co přichází nebo nepřichází z krajů. Každý má svoji hlavu, každý to hodnotí podle svého, takže v této věci nedokážu říct. Sám jsem větší část těch uplynulých dní trávil v zahraničí pracovně, takže jsem nebyl s nikým v kontaktu. Žádné, řekněme, SMS, telefonáty jsem nedostával.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Jako náhradu za Andreje Babiše hnutí ANO navrhuje současnou náměstkyni Andreje Babiše Alenu Schillerovou, náměstkyni pro cla a daně, výběr daní. Je to podle vás dobrá volba?

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Ne, my už jsme řekli, že to pro nás jako pro opoziční stranu není přijatelná volba, protože paní Schillerová, to je v podstatě extenze Andreje Babiše na ministerstvu financí. Samozřejmě bude záležet na tom, co udělá vláda, bude záležet na tom, jestli v nějaké obměněné podobě přijde znovu požádat, byť tedy na dobu 5 měsíců, o důvěru nebo ne. My si myslíme, že nejčistším řešením by opravdu bylo zkrátit to trápení, protože opravdu si nedovedu představit, jak po tom všem, co si ty strany naprováděly a co si tady naprováděl pan Sobotka s panem Babišem, tady může ta vláda ještě efektivně vládnout, byť třeba jenom 5 měsíců. Čili, je možné to trápení zkrátit, je možné se dohodnout na zkrácení volebního období, i kdyby to mělo být jenom o pár týdnů, i kdyby ty volby měly být třeba na začátku...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
I to by stálo za to...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
My bychom velmi pro. A myslíme si, že by to byla čistá hra i s voliči České republiky. My jsme velmi kritičtí k panu Babišovi a samozřejmě chceme, aby z té vlády odešel, myslíme si, že jeho působení ve vládě je neúnosné. Ale to neznamená, že bychom tady schvalovali ty kontroverzní kroky, které udělal premiér Sobotka, který prostě každý den přišel s nějakým jiným řešením a k tomu zmatku a chaosu prostě jasně přispěl. Takže ta vláda podle mě v tuhle chvíli je nefunkční, ztratila to, čemu se říká /nesrozumitelné/, tedy vůbec důvod k existenci a podle mě by měla odejít jako celek.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Stejná otázka na vás, pane Teličko, byl správným krokem od Andreje Babiše navrhovat Alenu Schillerovou svojí pravou ruku, jak se o ní často píše na ministerstvu financí, byť teda ČSSD řekla, že má podmínky, že to nesmí být člověk přímo spojený s Agrofertem, a měl by to být člověk odborně kompetentní, tak ČSSD teď má výhrady.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Mně opravdu fascinuje situace, kdy prakticky jeden den něco zazní na návrh Andreje Babiše. Premiér má hodně času na to, aby se tím zabýval, jak už jsem řekl, svolává koaliční schůzku na čtvrtek, sám si dovedu představit, že by řekl: dobrý, mám tady návrh, pojďme se, pane Babiši, sejít, budeme o tom jednat a na té schůzce vám řeknu svůj názor, svoje stanovisko. K tomu evidentně nedošlo, ani se k tomu v tuto chvíli nemá. Ale už v té době ministr zahraničí, byť vysoký představitel ČSSD, začíná říkat, že je nepřijatelná. Já jsem nepochopil, že ministr zahraničí je premiérem. V tuto chvíli platí nějaká koaliční smlouva...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Neplatí právě.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
No ne, formálně právně platí, jako můžeme si samozřejmě říci, že když někdo něco poruší, že může porušovat dál. Já jsem spíš zastáncem toho, že se má jednat a opravdu to porušování omezit na minimum, respektive neporušovat a začít se chovat zodpovědně politicky, kulturně a to znamená, že pokud tady je nějaký návrh, tak by premiér jako člověk, který je tomu kompetentní, jako jediný člověk by se měl vyjádřit a měl by případně vyargumentovat, v čem dotyčná dáma, já ji neznám, takže já ji nemohu hodnotit, nesplňuje ta nezbytná kritéria, o nichž, dejme tomu, může být širší shoda. Pokud toto neudělá, tak nevidím důvod, proč by neměla být kandidátkou, pokud to udělá, zdokumentuje to, tak je to pro jednání těchto partnerů v rámci koaliční smlouvy.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Já vám hned dám prostor, pane Zahradile. ČSSD ty argumenty zformulovala do té věty, že je ta nominantka nejtěžší proto, že vlastně je spoluzodpovědná za nekonání ministerstva financí a daňové správy v některých věcech, které se týkají právě pana Babiše.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Ale proč to slyšíme od ČSSD v tuto chvíli, to je opravdu otázka posledních dnů, či pár týdnů, to znamená, pokud byly výhrady k tomu, jak funguje Finanční správa, tak měly zaznít, nejenom zaznít dávno, ale měly být zargumentovány. Na mě to dělá jako opravdu v tuto chvíli nezúčastněnou osobu, protože já nejsem ani členem hnutí ANO, ani nejsem součástí těchto jednání, nejsem ve vládě. A 4 dny z 5 pracovních trávím pracovně v zahraničí. Že to někomu vyhovuje a de facto to tu situaci de facto prohlubuje. A já si myslím, a tady souhlasím s kolegou Zahradilem, máme 5 měsíců do řádných voleb, teď nechám stranou, jestli mají být nebo nemají být předčasné volby, ale máme 5 měsíců. A co by nejvíce prospělo této zemi, kdy opravdu si zasedli, rychle zrekonstruovali vládu, prezident konal a vláda fungovala aspoň s nějakým omezeným, myslím teď věcně omezeným mandátem a politické subjekty se připravily na volby a šly do voleb s jasným programem a dokázaly prostě strhnout veřejnost ve prospěch svého programu a tím si myslím, že se taky do značné míry některé věci budou lépe řešit.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Zahradile.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Víte, já jsem opoziční politik, nejsem tady v roli poradce té nebo oné vládní strany, ale kdybych byl premiér Sobotka, tak bych prostě udělal asi toto: pokud pan Babiš nechtěl odstoupit, tak bych zrušil koaliční smlouvu, nechal bych odvolat všechny ministry za ANO, nejenom pana Babiše, a vyvolal jednání o nové koaliční vládě, které by buďto nějak dopadlo nebo nějak nedopadlo. Pan prezident by to podle mě udělat musel. Anebo kdybych byl pan Babiš, a pan Sobotka mi udělal to, co udělal, to znamená, že přinesl návrh na moje odvolání na Hrad, tak na místě pana Babiše bych řekl: pan Sobotka právě zrušil koaliční smlouvu, všichni odcházíme z vlády, budeme jednat o nové koaliční smlouvě, dohodneme se, nedohodneme se, pokud se nedohodneme, budou předčasné volby. Zatím jsme svědky toho, že pan Babiš se chce nechat zabít ve sněmovně, a pan Sobotka jeden den podává demisi, druhý den ji bere zpátky, jako to je skutečně upatlaná packalská politika, kdy se jeden den, jeden den po druhém dni mění stanovisko nejvyšších ústavních činitelů, vzniká tady zmatek. Samozřejmě pan prezident si v tom rád odehraje svoje, ten si toho premiéra prostě rád vycuká, v uvozovkách řečeno. A já myslím, že to prostě ukazuje, že ta vláda už, i kdyby se teď dohodli, že to bude někdo a ten nahradí pana Babiše, že ta vláda už prostě není těch pár měsíců efektivně schopná vládnout. Takže znovu se vracím k tomu, co jsem říkal na začátku, zkrátit volební období, dá se to i po dohodě s prezidentem udělat, klidně můžou být volby na konci června, ty lhůty se dají stihnout, anebo na začátku září. Každý týden, kdy se tohle koaliční nebo pseudokoaliční trápení ukrátí, si myslím, že za to stojí.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A proč si myslíte, že ODS zůstává v nápadu na předčasné volby osamocené, ten nápad se zatím neuchytil ani u ANO, ani u sociální demokracie?

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
To se musíte ptát v ANO a v sociální demokracii, zřejmě mají pocit, že ještě něco dokážou odehrát, že ten čas hraje pro ně, že si budou moci prostě ještě nějakou kampaň, čím déle času, tím více prostoru pro nějakou kampaň. Já to nevím, ale nemyslím si, že je to čistá hra s českou veřejností.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Dobře. Na přelomu května a června, tuším, že ten bod je zařazený na 1. 6., má Evropský parlament jednat o skandálu Andreje Babiše s odposlechy. Bude se zabývat situací médií v České republice a rizikem jejich možného zneužití k politickým účelům. Pane Teličko, co od toho můžeme očekávat, od toho jednání v Evropském parlamentu, Česká republika.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Já se obávám, že zařazení toho bodu je velmi nešťastné, prostě v ten moment se dostáváme do situace nebo do kategorie zemí, které mají skutečné problémy z hlediska posledního vývoji v jejich zemi. Z hlediska fungování některých ústavních institucí. Z hlediska dodržování některých často i základních právních norem. Prostě tady je nějaká kauza, která posloužila k tomu, aby se jedna politická frakce rychle, a to mimochodem frakce, která jako první a kde nejusilovněji bránila tomu, aby se projednávala na půdě Evropského parlamentu a přijímala rezoluce k Maďarsku. A teď nechám stranou, prostě že ty názory se mohou lišit, ale v každém případě situace v Maďarsku nebo v Polsku je absolutně nesrovnatelná s tím, co je v České republice. Takže ta samá frakce poněkud pokrytecky rozjela tady záležitost, která bude předmětem jednání, nebude k tomu rezoluce, takže já to vidím tak, že se X poslanců a poslankyň vypovídá, každý tam bude mít nějakou agendu, obávám se, že se ta předvolební kampaň přesune na půdu Evropského parlamentu, což z celé řady hledisek vnímám jako nešťastné a navíc vy jste řekla, že to je otázka médií, tak jsem zvědavý, jak bude skutečně ta otázka diskutována některými mými kolegy, protože faktem je, že pokud máme v této zemi roli, tak máme taky problémy s netransparentním okolím některých politiků z hlediska kontaktu na média. To je věc, kterou tady najednou na pozadí kauzy Přibil zapomínáme. A to si myslím, že je minimálně stejně tak závažné jako celá tato záležitost.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Je to zařazení bodu nešťastné, pane Zahradile?

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Já to nepodporuji a já částečně s panem Teličkou souhlasím, částečně s tím nesouhlasím. Myslím si, že špinavé prádlo se má prát doma a že jsme schopni si ho pořád ještě doma sami vyprat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Poškodí to Českou republiku?

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Ano. Myslím, že nám to nepřinese žádné body, prostě když se propírá nějaká země na nějakém evropském fóru, tak to prostě dobře není. Čili, já to nepodporuji. A moje politická strana ani naše europarlamentní frakce také ne. Když teda pan Telička hovořil o tom, která frakce to navrhla, byla to frakce eurolidovců, takže je zapotřebí se ptát v TOP 09 a v KDU-ČSL, proč to udělali, ale...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Nicméně jejich poslanci se teď obrátili na předsedu Evropské lidové strany, aby ten bod...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
To už je jejich problém. Ale já tady, čili...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
V tom případě už tomu nerozumím.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Prostě říkám znovu, perme špinavé prádlo doma, navíc teda já si skutečně nemyslím, při všech výhradách vůči panu Babišovi a tomu, že vlastní média a že ovlivňoval situaci v těch médiích, já si nemyslím, že v Česku neexistuje mediální svoboda. Tady prostě jsou soukromá média v nejrůznějších rukou, máme tady veřejnoprávní média, tady prostě je mediální pluralita. To, že tady jsou nekvalitní novináři, že tady jsou tendenčně a neobjektivně píšící novináři, to je druhá věc, ti jsou ale všude. Ale že by tady byla jaksi omezovaná svoboda médií, to prostě tak opravdu není. A to je jedna věc. Druhá věc ale je, a tady já nesouhlasím s panem Teličkou, že se tady prostě rozmohla taková móda v Evropském parlamentu, dělat si fackovacího panáka ze zemí střední Evropy. Prostě my jsme teď jakoby v nemilosti, protože jsme jim nekývli třeba na uprchlické kvóty, protože máme výhrady k tomu nebo onomu, takže jednou to odskáče Maďarsko, jednou si udělají trhací kalendář z Polska a jednou zase se vezme záminka prostě v České republice, aby tedy Česká republika dostala záhlavec. A já myslím, že od nás bylo velmi nemoudré a bohužel teda třeba frakce pana Teličky, Evropských liberálů, v tom sehrála také svoji roli. Pro nás bylo velmi nemoudré, abychom se přidávali k tomu, když se někde griluje nějaká jiná země V4, třeba Polsko nebo Maďarsko, abychom jako snaživí žáčci říkali: no, tak my se k tomu taky přidáme. To prostě takhle není, protože příště to může spadnout na nás. Čili tohle je přesně ten případ, kdy se ukazuje, že je zapotřebí stát jednotně, nějak tady spolupracovat. A já nepodporuji grilování České republiky v žádném případě, a nepodporoval jsem ani grilování Maďarska nebo Polska, protože ono je to ze stejného kadlubu.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Není.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Střední Evropa prostě je v tuhle tu chvíli nemilosti. To, že to navrhli němečtí poslanci, mimochodem tenhle ten bod, to je docela, jak se říká, signifikantní, protože to také navrhli z určitých důvodů, projednávání situace v médiích v České republice, protože nás prostě mohou trochu jaksi sešroubovat. Takže držme se od toho zpátky, nehrajme tyhle ty hry, jsou to také politicky motivované hry, zase na evropské úrovni, sledují se tam jiné politické cíle, ale každá záminka samozřejmě je dobrá, aby ten, kdo je takzvaně trochu neposlušný, tak aby se mu vyťal zahlávec, nehrajme to.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Teličko, vy se tváříte nesouhlasně.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Kdybych byl PR kolegy Zahradila, tak s ním teď budu spokojený, protože to byl krásný přednes, přesvědčivý, dokázal do toho namočit všechny, včetně Němců. Nezlobte se na mě, ale já vidím zásadní rozdíl. Pokud je členská země, která si zahrává se situací doma způsobem, kde se nabourává činnost Ústavního soudu, to, řekněme, třeba o Polsku, kde skutečně nejsou respektována některá základní práva. Když se podíváme do Maďarska, kde jsou skutečně šturmovány nevládní organizace, sbírány počítače, kdy se přijímají účelově právní normy, které de facto mají znemožnit fungování univerzity, kdy jsou skutečně perzekvováni vyučující, to je přece věc, nad kterou nemůžeme jenom tak mávnout rukou. Je přece hezké, že budeme kritizovat nečlenské státy Unie za nerespektování něčeho, ale musíme mít stejný metr na nás. Takže v tom, v tom se s panem Zahradilem neshodneme. Já jenom říkám, a tam se shodneme,...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Zcela jistě se neshodneme.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
...že to je zásadní rozdíl, ono to teď vyznívá hezky, že to jede na střední Evropu, to není pravda. Zatím to bylo...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Ale je to pravda.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Já jsem vás nechal domluvit, zkuste, chvilinku ještě. Co se týká Maďarska, Polska, každý to dosud viděl jako záležitost Maďarska a Polska, to možná ve vaší frakci, ale každý to tak viděl, o Česku nikdy nebyla zmínka, a to teda tady už třeba pan prezident a někteří další předvedli několik kotrmelců. Naopak všichni kvitovali, že Česká republika je jakýmsi ostrůvkem mezi těmito zeměmi, takže to je jedna věc. Druhá otázka, respektive ta první, které jste se dotkla, to znamená, kolegů europoslanců, kteří teď píší předsedovi. Já nevím, jako nemáme čas, abych tady a tam si myslím, že bychom se shodli, jak taková procedura vypadá ve vlastní frakci, ale jinými slovy to znamená, že i když to Němci navrhovali, tak někdo v rámci té frakce, to znamená čeští kolegové, nedokázali toto korigovat a nedokázali to ovlivnit, to znamená, nemají tu míru vlivu natolik, aby řekli: podívejte se, to jsou věci nesrovnatelný, nám to nepomůže, naopak to pomůže třeba, teď obrazně řečeno, to naopak pomůže Babišovi, nám to nepomůže z celé řady důvodů, nedá se to obhájit, vyčkejme, až zafungují české instituce, je to, a tam souhlasím, protože jsem to tedy řekl před několika dny, máme na to naše fungující instituce, orgány a věřím, že i takovou politickou kulturu, abychom si to vyřešili sami. A tohle prádlo se nemělo prát. A pokud tomu někdo nedokázal zabránit, tak je to škoda, ale potom je to trošičku takový demonstrativní gesto, že píšu svému předsedovi, protože to každý ví, že ten celý koloběh byl tak trošku malinko jinak.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Zahradile.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Já musím trvat na svém, prostě bohužel ten džin z lahve byl vypuštěn tím, že jsme připustili grilování jiných středoevropských zemí, teď se nám to vrací jako bumerang, neměli jsme to hrát od samého začátku, tady já prostě s panem Teličkou souhlasit nemohu. A víme velmi dobře, že to jsou právě ty středoevropské země, které se prostě postavily na odpor určitému většinovému stanovisku v Evropské unii, třeba v případě přerozdělování uprchlíků. Nežijme v iluzi, že tenhle  krok nebude nějakým způsobem prostě penalizován. Děje se to. A teď se vybrala vhodná záminka pro Českou republiku, že se tedy tady vytváří dojem, že je ohrožena svoboda médií. No, jak znovu říkám, při veškerých výhradách panu Babišovi, svoboda médií tady zatím ohrožená není. A bohužel tenhle model chování, že se prostě budou jednotlivé země grilovat na plénu Evropského parlamentu, ten tady byl zaveden, teď se to obrátilo proti nám. Čímž jako neříkám, že bychom si neměli stát na svém, právě naopak bychom si měli stát na svém.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
To je příležitost, abychom ukázali, že ta situace je odlišná, ale přece nemůžeme zavřít oči nad tím, co se děje v Maďarsku a v Polsku. Ostatně i kolegové a i veřejnost z nevládní organizace, občanská společnost říkají, my očekáváme, že se za nás postavíte.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, pane...

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
To je z vaší strany bohužel zastírací manévr a využíváte to velmi...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
/Souzvuk hlasů/.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, , pojďme se shodnout, že vy dva se neshodnete. Pojďme se ale vrátit k té podstatě věci, a to jsou ty nahrávky, na kterých Andrej Babiš hovoří s novinářem, dnes už bývalým novinářem z Mladé fronty DNES. Vy jste řekl, že Andrej Babiš ty nahrávky nevysvětlil a chtěl jste od něj to vysvětlení slyšet. Bavili jste se o tom dnes ráno, vysvětlil vám ten obsah, protože Andrej Babiš na veřejnosti tvrdí, že je to komplot, který má za cíl ho kompromitovat.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Mimochodem, teď tady nechci ukazovat nějakou paranoiu, ale při stavu politické kultury v České republice, při propletenosti byznys sféry a politické sféry, mimochodem, datuje se to od opoziční smlouvy, tam se zaselo semínko a teď bohužel ty plody dále sklízíme. Je to tak. Tak bych se vůbec nedivil, že tam některé subjekty, to znamená politici anebo, já nevím, podnikatelé a tak dále, sehrávají roli. Ale to není argument. A odpověď na vaši otázku. Ano, hovořili jsme o tom, myslím si, že něco z toho vysvětlil svojí optikou, na mém hodnocení ale to, že to byla chyba, že toho novináře nevyhodil, i kdyby to byla desetkrát provokace, komplot a právě proto, že je dlouhodobě terčem celé řady prostě lidí a nejrůznějších subjektů, tak udělal chybu a na tom hodnocení já nemohu nic měnit, protože i když to nepatří na půdu Evropského parlamentu, tak prostě tohle to byla chyba a je to nepřijatelný. Ale nicméně ta diskuse dnes si myslím, že něco osvětlila, doufám, že...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Uznal třeba Andrej Babiš, že to byla chyba se s Markem Přibilem scházet, vedli tam spolu, z té nahrávky vyplývá nejapné řeči, tak...

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Uznal prostě, že postupoval nešťastně a že se dopustil chyby. Ale to si myslím, že řekl i veřejně.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Zahradile.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Ale to nebyla chyba. Já jsem ty nahrávky sice neslyšel, ale četl jsem přepisy těch nahrávek, abych skutečně tam zachytil tedy to, o čem se přesně hovořilo. A teď oddělme dvě věci. Já nevím o pozadí toho novináře nic, může to být jenom nějaký iniciativní prostě člověk, který přeceňuje vlastní vliv. Může samozřejmě pracovat pro někoho z byznysových konkurentů pana Babiše a mohla to být provokace. A samozřejmě může být také nějakým způsobem napojen na zpravodajské služby, to nikdo nemůže vyloučit. Ale důležité je to, jakým způsobem na něj reagoval pan Babiš. Z toho dialogu je přece jasné, že pan Babiš se vůbec nebránil návrhům, naopak na to kýval a ještě s tím souhlasil, ještě to jakoby trochu podporoval. Pan Babiš se přece vůbec nebránil návrhům toho novináře na cílené a záměrné uveřejňování článků, které by měly poškodit politické konkurenty hnutí ANO. A to není jen tak nějaká chyba, to není, že pan Babiš říká: já jsem se s ním sešel, byl to provokatér, neměl jsem to dělat, jak řekl: podělal jsem to. No, tak jako to teda se omlouvám, abych použil termín pana Babiše, sorry jako, ale to mně nestačí. Pan Babiš dal jasně najevo, podle mého názoru tím svým vystoupením, že je ochoten a schopen a nemá vůbec nic proti tomu, když se budou jeho média tendenčním způsobem zabývat politickou konkurencí hnutí ANO a že je dokonce ochoten teda i ještě přikořenit. A to je věc, která je nepřijatelná. Už jenom tohle by stálo, byl by dostatečný důvod k jeho rezignaci. Takže to se jen tak jako nějakou omluvou nebo tím, že to neměl dělat, to se prostě neshodí se stolu.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Tady vidím dvě nebo tři roviny. Tak za prvé, a to si nemohu odpustit, protože jsem, mám stále v živé paměti, jak ODS vysvětlovala některé své kauzy a také unisono jste stáli za předsedou a de facto od Kořistky počínaje po Nagyovou, jste to komentovali úplně odlišně. A z hlediska závažnosti to bylo minimálně stejný. Takže to je jenom jedna otázka na okraj. Co se týká této věci. Já znovu říkám, neměním vůbec nic na svém hodnocení a na svém stanovisku. A myslím si, že jsem připraven ho obhajovat jak vůči panu Babišovi veřejně kdekoliv, případně dalším subjektům v ANO. Ale vyčkejme, až ta věc bude prošetřena, protože já v tuto chvíli nevím, v tom na rozdíl od pana Zahradila, v tom rozhovoru, na co on reagoval, jestli opravdu ten přepis a ta nahrávka je věrná, nebo mohla být posunuta, takže je na místě, aby příslušné orgány toto prošetřily a vyšetřily, aby se ukázalo, že případně byla zmanipulována nebo nebyla, že to případně bylo řečeno tak, jak kolega Zahradil říká. Zároveň, kdo za tím je? Proč to vyšlo v tuto chvíli na povrch? A znovu říkám, neměním nic na svém hodnocení, ale není zajímavé, že celou řadu politických subjektů vůbec se primárně nezajímalo, že to někdo nahrával a že to pustil zrovna teď, i to načasování. To znamená, tady dochází de facto k ovlivňování situace ve velmi citlivém předvolebním období. A já znovu říkám, já to neobhajuji, ale myslím si, že ta záležitost si zaslouží vyšetření ve třech rovinách. Za prvé, samozřejmě jak se to odehrálo. Za druhé, kdo si to zadal, kdo to prováděl, co s tím případně udělal. A za třetí, i ty kauzy, ostatně které tam byly zmíněny. A to si myslím, že veřejnost a my všichni si odpovědi na tyto tři otázky zasloužíme. A k tomu máme orgány. To není na europoslanci, ani na panu Zahradilovi, ani na mně, abychom hodnotili. Já na to názor samozřejmě mám, ale vyčkejme toho prošetření.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, nemůže na tom být trochu pravdy, že možná před tím, než sněmovna zaujala stanovisko, že Andrej Babiš lhal a manipuloval média, neměly nejprve činit orgány trestné v trestním řízení?

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Já se vrátím k tomu, co jsem už řekl na začátku. A když tady pan Telička neustále poukazuje na ODS, tak já mohu uvést příklad, kdy vyšly najevo určité dialogy, třeba kdysi dávno na ministerstvu životního prostředí mezi ministrem Drobilem a jakýmsi jeho poradcem.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Počkejte, vy mi to tady...

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Ne, ale já jenom říkám, že tam jsme mohli tak mít pochybnosti o tom, jak to ve skutečnosti bylo, co se stalo, padla tam obvinění o korupci. A ten ministr to řešil podle mě férovým způsobem, prostě odstoupil do několika dnů. Tohle je ten samý případ. Já souhlasím s tím, aby se to vyšetřilo. Já bych také velmi rád věděl, co je pan Přibil zač, tedy bývalý dneska novinář Mladé fronty DNES. Ale to nevyviňuje pana Babiše z toho, že prostě s ním komunikoval způsobem, který dává jasně najevo, že prostě se těmhle těm praktikám nebrání, že je dokonce podporuje. A jak znovu říkám, v těchto věcech v politice neplatí presumpce neviny. Ten člověk prostě musí umět, jestliže je vysoký ústavní činitel, vicepremiér, ministr financí, musí umět unést tu zodpovědnost. Tady pan Babiš už měl být prostě z vlády pryč, a ne se nechat tady jednak odvolávat prezidentem a vykřikovat ve sněmovně, že se nechá zabít, aby v pátek možná tedy po schůzce s panem premiérem Sobotkou dospěl k jinému názoru a kladl si nějaké podmínky, za kterých je ochoten rezignovat. To je přesně ten styl, o kterém jsem tady mluvil. Ti lidé mění stanoviska ze dne na den, nemůžete jim věřit, že to, co řekli včera, platí ještě dneska a bude to platit zítra. A to prohlubuje ten pocit chaosu, nejistoty a nekompetence této vlády. Už jsem tady říkal, jak by se to dalo řešit nejčistším způsobem.

 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, pojďme se ještě podívat na jednu událost, která tento týden koaliční krize okořenila, prezident ve čtvrtek oznámil, že udělí po návratu z Číny milost Jiřímu Kajínkovi. Je prý milost napsaná, podpis připojí po svém návratu. A na doživotí odsouzený dvojnásobný vrah půjde tedy na svobodu. Je to podle vás v pořádku, bez ohledu na to, že zatím nevíme, jak ta milost bude zdůvodněna či bude vůbec zdůvodněna.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Právě nevíme, jak bude zdůvodněna. Je to v kompetenci prezidenta. A tuto kompetenci mu nemůžeme upírat. Může to být akt milosrdenství. To je skutečně na něm a na jeho zodpovědnosti. Já bych spíš připomenul, že pan prezident říkal, že nebude udělovat milosti tohoto druhu. Takže to je za prvé. A za druhé...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Čím si vysvětlujete ten názorový obrat.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Za druhé, to načasování prostě bohužel v té současné situaci vzbuzuje ten dojem, že to je velmi účelový krok pana prezidenta v situaci, kdy de facto on sice nevede předvolební kampaň, ale všichni víme a cítíme, že ji dlouhodobě vede. Takže říkám, tu kompetenci mu neupírám. Zároveň nejsem povolaný, nejsem kompetentní k tomu, abych vyhodnotil, jestli pan Kajínek, jeho chování a tak dále, jestli splňuje ta kritéria. Nevím, jaké budou podmínky. Říkám, to načasování a takové ty neustále se měnící pozice pana prezidenta, nejenom v této otázce, tak jak o tom hovořil kolega Zahradil ve vztahu k premiérovi a k dalším, tak já to vidím i tady u něj.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Když říkáte načasování. Já jsem zaznamenala kritiku ze strany, to, že prezident chce jaksi odvádět pozornost v současné době a zároveň vede předvolební kampaň. Váš názor.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Vzbuzuje to ten dojem. Já samozřejmě vám nemůžu říct: stoprocentně je to tak. Ale prostě budí to ten dojem. Takže minimálně, pokud tam opravdu pan prezident o tom už dlouhodobě uvažoval, je to akt milosrdenství, splňuje podmínky a tak dále. Tak říkám, natolik zkušený politik, že by očekával, že by se toho vyvaroval z hlediska načasování, to, že se toho nevyvaroval, tak prostě buď ten cit neukázal a nebo je tam nějaká účelovost, takže nechť si to každý vyhodnotí podle svého.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Zahradile, stejná otázka.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Odpověď prakticky téměř totožná. Ono to je téma, které resonuje v médiích, resonuje ve veřejnosti. Ono to svádí k silným vyjádřením, aby člověk řekl: ano, já jsem pro nebo já jsem naopak proti. Já to nechci dělat, protože mě především zajímají ty důvody. Já doufám, že pan prezident, až se vrátí z Číny, tak se k tomu vyjádří poněkud obšírněji, že nám tady přesně sdělí, jaké důvody ho k tomu vedly. My to nemůžeme vědět, já prostě nevím třeba, jaký je zdravotní stav pana Kajínka. To jsou všechno věci...

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
To nevíme nikdo, to odůvodnění neznáme.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Neznáme, takže si na něj počkejme. Využil prostě svého ústavního práva. A já mohu jenom zopakovat, že doufám, že se od pana prezidenta dozvíme víc a podrobných důvodů, proč to udělal a proč to udělal právě teď.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pan Telička mluví o tom, že to načasování, že dnes v době koaliční krize prezident oznámí, že udělí milost velmi populárnímu vězni, byť to zní jakkoliv, má velmi silný fanklub, má značnou popularitu. To načasování ve vás budí i nějaké rozpaky, nebo abych použila to správné slovo, jako v panu Teličkovi.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Pan prezident je velký politický hráč, prokázal to mnohokrát. Zná velmi dobře své voliče. A samozřejmě je možné, že to v tom hraje nějakou roli, ale je také možné, že kdybychom tímto způsobem uvažovali, takže bychom mu křivdili. Právě proto je zapotřebí znát ty podrobnější důvody, doufám, že se je dozvíme, až se pan prezident vrátí z Číny. A já teď nechci říkat žádná silná stanoviska, protože by to mohlo být krátkozraké do budoucnosti.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pane Teličko, chcete ještě něco dodat nebo v podstatě k té poslední otázce jsme se shodli.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Já myslím, že v tomto se shodujeme. Ještě bych býval reagoval na něco předchozího, ale v této otázce si myslím, že jsme ve shodě a nemá smysl to dále rozebírat.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji, že jste přišli, díky za váš čas, za vaše názory. Pozvání do Partie dnes přijali Pavel Telička, místopředseda Evropského parlamentu zvolený na kandidátce hnutí ANO. Díky.

Pavel TELIČKA, místopředseda Evropského parlamentu /nestr. za ANO/:
Já děkuju za pozvání.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A Jan Zahradil, europoslanec za ODS. I vám děkuju.

Jan ZAHRADIL, předseda ACRE a europoslanec /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:
A, milí diváci, my vám přejeme hezký zbytek neděle. Další informace přinesou zprávy za 5 minut 7 tady u nás na Primě.

Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí