26. dubna 2017

Le Pen a Macron? Pro Česko žádná výhra!

(Blesk) Macron za osmnáct, LePen bez dvou za dvacet… Jakýkoliv výsledek druhého kola francouzských prezidentských voleb, které se uskuteční 7. května, nebude pro Česko žádná velká výhra. Myslí si to předseda ODS Petr Fiala.


Proč jsou francouzské volby tak důležité?

Francie je velká země, která ovlivňuje dění v Evropské unii. Stojíme před velkými změnami a velice záleží na tom, jakou pozici bude Francie zastávat. Takže volby důležité jsou, protože tady jde o to, jak bude vypadat Evropská unie.

Kdyby vyhrála Marine Le Pen, co by to pro Evropu znamenalo?

Nerad bych, aby kdekoliv vyhráli populisté a krajní strany, které ve Francii sílí dlouhodobě. Řešením je dobrá politika demokratických stran, a ne příklon k radikálům. Já tvrdím, že extremisté přinášejí jen další problémy. Le Pen není žádné řešení.

A co vítězství Emmanuela Macrona?

Macron je bývalý socialista, který se trošku přebarvil na centristu, aby byl přijatelnější pro širší voličské skupiny. Jeho recepty na další vývoj Evropy jsou ale ty, které už dříve nefungovaly.

Jak mohou tyto volby ovlivnit Česko?

V několika směrech, protože pro nás jako exportní ekonomiku je důležité, co bude s Evropskou unií. Já ani z jednoho z těch kandidátů v druhém kole nejásám. Z pozice českých zájmů nevidím tento výsledek jako příliš pozitivní. Česko by si mělo stanovit své národní zájmy a ty prosazovat a potom se nemusíme bát, že nás něčí volby ovlivní.

Myslíte si tedy, že je Francie českou diplomacií podceňovaná?

Formuloval bych to jinak. Dlouhodobě kritizuji českou zahraniční politiku jako slabou, bez priorit, která se nesoustředí na naše zájmy. Proto není dobrá a navenek působí jako slabá. Když máte slabou zahraniční politiku, nevyužíváte všechny možnosti diplomacie.