22. dubna 2017

Projev první místopředsedkyně na Programové konferenci ODS

(www.ods.cz) Projev první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija na Programové konferenci ODS: Silný program pro silné Česko.

 
Vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové,
 
několik měsíců jsme jezdili po celé republice, diskutovali, potkávali se se spoustou lidí různých profesí, životních zkušeností a názorů. Společně jsme tvořili program. A nejen to! Mluvili jsme o podstatě ODS. Shodli jsme se na tom, že jsou momenty v naší minulosti, na které v žádném případě nemůžeme být hrdí, ale že je mnohem více věcí, na které hrdí být máme a musíme. Mnohokrát jsme se veřejně omluvili a vím, že se mnohokrát při různých příležitostech omluvil každý z nás. Ale už musí nastat konec sebemrskačství, protože ODS je sebevědomá pravicová strana, která nabízí politiku konzervativních a liberálních hodnot.
 
Čelíme novým výzvám, rojí se nové strany, nová uskupení, a některá z nich dokonce chtějí stavět na hodnotách, na kterých byla ODS založena a které reprezentujeme již 25 let. Chtějí mluvit jako my, napodobují nás a namlouvají lidem, že jsou tu místo nás.
 
Nejsou, nemohou a nikdy nebudou! Protože ODS je jedinečná. ODS má neobyčejnou vnitřní sílu a tou jsme my všichni, naše členská základna. ODS je založená na pevných základech a hodnotách.
 
Svoboda jednotlivce. Nedotknutelné soukromí. Svoboda podnikání. Rodina. Bezpečnost. Ochrana národních zájmů. Úcta k vlasti.
 
To jsou hodnoty, které ctíme a tvrdě hájíme a které nás odlišují od socialistů a populistů, protože celé jejich vládnutí je založeno na nedůvěře vůči občanovi a odporu k individualitě a originalitě. Kolektivismus, kontrola a likvidace konkurence, to je pro ně vysněný stav světa.
 
Ale lidem se to přestává líbit, začínají být unavení ze státní byrokratické mašinérie, kdy každým dnem na ně dopadají nesmyslné represe a regulace. Lidé nechtějí rezignovat na to, jít vlastní cestou, nechtějí se podvolit a nechtějí přestat naplňovat své sny. Jak řekl Ronald Reagan: „První povinností vlády je chránit lidi, nikoliv řídit jejich životy.“ Současná vláda dělá pravý opak.
 
Chceme dobře fungující ekonomiku, bez represí, regulací a dotací. Chceme zemi bezpečnou, vzdělanou a sebevědomou, s jasnou zahraniční politikou hájící národní zájmy.
 
My víme, kam směřujeme, víme, čemu věříme, máme vize a to je neotřesitelný základ našich životů a naší politiky.
 
Drazí odéesáci, mějme na paměti dvě zcela zásadní věci.
 
Zaprvé: velké věci dokážeme pouze a jedině tehdy, pokud potáhneme za jeden provaz a pokud se do kampaně zapojíme všichni společně. Když chceme, umíme to jako nikdo jiný, a v tom je naše síla.
 
Zadruhé: už se nám nikdy nesmí stát, že sliby, které jsme dali našim voličům, nedodržíme. Proto vynechme spekulace o povolebních koalicích a říkejme jediné: ODS bude vládnout pouze a jedině tehdy, pokud bude schopna prosadit svůj volební program a dodrží sliby, které dala svým voličům.
 
Důvěru našich voličů získáme zpět jedině konkrétními činy. Tak prokážeme, že je zde opět sebevědomá a silná ODS, která chce silné a sebevědomé Česko. A těmi činy je přesvědčíme, že dlouhodobý blahobyt, prosperitu, spokojenost a svobodu garantuje právě program ODS.
 
Věřme sami sobě, používejme zdravý rozum a pak nás nic a nikdo neporazí!
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí