16. března 2017

Populistické výkřiky o stabilizaci policie

(ECHO24.cz) Opakované připomínání snížení platů policistům v roce 2011, s pachutí provedená reorganizace celorepublikových útvarů, polopravdy o koncepci rozvoje policie a naposledy na výboru pro bezpečnost projednávaná novela zákona o služebním poměru se slovy o potřebě stabilizovat policii, na mě jako na bývalého policejního prezidenta působí spíše jako populistické výkřiky politiků či zakrývání skutečných problémů.

 
Potřeba novely se diskutuje už dlouho. Ale opravdu chceme chaoticky prosazovat některé líbivé návrhy?
 
Nemám například problém kvůli aplikaci v praxi zrušit ustanovení o 150 hodinách ročně, které policista odslouží tzv. zadarmo, přestože v minulosti to bylo kompenzováno navýšením financí a zároveň snížením základní pracovní doby.
 
Vadí mi ale například populistický výkřik politiků spočívající v proplacení příplatku za svátek. Svátek budeme platit a co ostatní dny jako víkendy a práce v noci? My všichni potřebujeme, aby policisté sloužili bez ohledu na konkrétní kalendářní den. Tuto nevýhodu mají mít především zvýhodněnou příplatkem v tarifní mzdě, třeba i více procenty než dosud. Je to daleko jednodušší řešení než opět zavádět příplatky za víkendy, noční a svátky, což se v minulosti neosvědčilo.
 
Všichni jsme novelou i mylně přesvědčováni, že náborový příspěvek vyřeší nedostatek nových policistů. Mimochodem příspěvek dostanou noví policisté, ale co třeba současní nováčci? Bude příspěvek stačit ve srovnání s jinými organizacemi? Např. Městská policie v Praze už dnes poskytuje daleko více peněz, než předpokládá novela. Nezneužijí toho nově nastupující, když nakonec stejně zhruba dobrá čtvrtina z nich skončí po čtyřleté době služby? Systémovým řešením je spíše stabilizační příplatek, který bude řešit policisty zůstávající ve službě. Nebo co takhle odhodlat se ke změně v nastavení tarifní stupnice u nejnižších a nejvíce používaných tříd? Dosavadní opakující se procentuální přidávání do platů má totiž jiný význam pro plukovníka a jiný pro řadového policistu.
 
A mohl bych pokračovat, neboť bohužel zákon o služebním poměru nám zestárl a nereaguje na současné změny v bezpečnostním sboru, ale hlavně na změny v podmínkách pro službu. Možná místo chaotických novel za každou cenu, shodou okolností před volbami, by stačilo na začátku úřadování vlády najít odvahu k přijetí úplně nového zákona naplňující očekávání policistů a odborné veřejnosti. Mimochodem s populismem si určitě nikdo nevystačí v situaci, kdy ekonomika nebude v takové kondici jako v dnešní době, tak na to zkuste všichni odpovědní myslet, až se zase budete předhánět v návrzích na stabilizaci policie.
 
Martin Červíček

expert pro bezpečnost
náměstek hejtmana