11. března 2017

Chcete byt? A hledáte si práci?

(Deník) Pomůže schválený zákon jen potřebným? Ne

 
V této podobě pomůže především spekulantům, nikoliv skutečně slabým a potřebným. Nevytváří totiž jasný a jednoduchý systém prostupnosti sociálního bydlení, ale fakticky staví na rozdávání bytů ze Státního fondu bydlení. Zákon o sociálním bydlení provázejí od samého začátku velké nejasnosti. Pomáhat se má lidem, kteří se prokazatelně nemohou postavit na vlastní nohy, ale snaží se svou situaci řešit. Nesmí to být zákon pro ty, jejichž život spočívá ve vysávání sociálního systému na všech frontách bez minimální snahy pracovat a žít spořádaný život.
 
Pokud zákon projde v daném znění, pak lze předpokládat, že každý, kdo se přihlásí, dostane sociální byt. Budou tak vznikat fingované situace, které již dnes dobře známe například z fingování stavu tzv. „samoživitelka“, ač v rodině žije otec a rodina nemá větší problémy. Zákon také absolutně neřeší podmíněnost pracovat nebo práci hledat, ucházím-li se o sociální byt.
 
ODS považuje za důležité připravit zákon, který bude jednoznačně svazovat sociální práci a sociální bydlení. Považujeme za důležité stanovit, na jaký časový úsek jsou jednotlivé typy bydlení poskytovány. Bydlení na ubytovnách je nutné svázat jednotnou částkou na lůžko/měsíc a stanovit časový úsek, po který je příspěvek poskytován. Zákon také zahrnuje velmi široký okruh osob, kterých se sociální bydlení bude týkat, a neexistují žádné sankce pro ty, kteří v systému budou podvádět.
 
Lenka Kohoutová

expertka pro sociální věci