24. ledna 2017

Události, komentáře: Opožděný brexit?

(ČT 24) Britský Nejvyšší soud postavil tamní vládě první překážku na cestu ven z Evropské unie. Osmi hlasy proti třem rozhodl, že premiérka Theresa Mayová nemůže začít s Bruselem vyjednávat o konkrétní podobě odchodu bez souhlasu parlamentu. Soudci ale zároveň upozornili, že tím nijak nezpochybňují výsledek loňského referenda. Pozdrží to odchod Velké Británie, nebo dokonce zastaví? Události, komentáře ČT s expertkou ODS pro evropské záležitosti Adélou Kadlecovou.


Celý rozhovor s Adélou Kadlecovou můžete zhlédnout v archivu ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Britský Nejvyšší soud postavil tamní vládě první překážku do cesty z Evropské unie. 8 hlasy proti 3 rozhodl, že premiéra Mayová nemůže začít s Bruselem vyjednávat o konkrétní podobě odchodu bez souhlasu parlamentu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
No, a pojďme téma ještě dále rozebrat s mými dalšími hosty. Jsou jimi Adéla Kadlecová, expertka strany ODS pro evropské záležitosti. Dobrý večer.

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ve spojení jsme také s Pavlem Šrámkem, místopředsedou zahraničního výboru a členem hnutí ANO. Dobrý večer.

Pavel ŠRÁMEK, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /ANO/:
Hezký večer z Plzně.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
My jsme tady tuto debatu v zásadě vedli i včera a byli tady zástupci stran, které bych možná označil jako konkurenční k vám, tedy většina z nich, komunisté, SPD, ČSSD, a všichni se v zásadě shodli překvapivě na tom, že současné vedení Evropské unie není to, které je úplně ideální pro vyřešení brexitu. Je tohle to věc, kterou vy jste se svými jaksi opozičními partnery souhlasila?

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Můžu říct, že bych s nimi souhlasila, ale nevidím, jak to pomůže Británii, nebo to pomůže České republice v tom, aby měla jednotnou strategii, kterou bude prosazovat při těchto jednáních. Ta politická reprezentace je taková, jaká je, je částečně výsledkem evropských voleb a i dohody hlavních evropských proudů, to znamená evropských socialistů a evropských lidovců. ODS, respektive skupina evropských konzervativců a reformistů a toto vedení, respektive pana Junckera ani teď staré vedení Evropského parlamentu pana Schulze, ani teď nového předsedu Evropského parlamentu nepodpořila, ale je to prostě realita, se kterou se musíme poradit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Šrámku, stejná otázka i na vás.

Pavel ŠRÁMEK, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /ANO/:
Já musím říci, že dnešní rozhodnutí vlastně Nejvyššího soudu mě moc nepřekvapilo, a když se ptáte na to, jestli dnešní vedení Evropské unie je kompetentní nebo není, tak jsou to zástupci, většina z nich samozřejmě jsme si zvolili a nějakým způsobem vystupují. Nebylo určitě šťastné především před referendem určité vystoupení určitých lidí, kteří, si myslím, že mohli trošku nalomit rozhodnutí Britů, protože nakonec ten výsledek nebyl jednoznačný, nebylo to 60 nebo 70 %, bylo to 52:48, takže určitě i to chování či rétorika evropských politiků nebylo nejšťastnější. Ale čeho bych si všimnul ještě dnes při rozhodnutí toho Nejvyššího soudu, je vlastně projev premiérky před týdnem, kdy ve svém projevu jasně definovala jakýsi tvrdý brexit, ale zároveň v tom projevu i říkala, že chce bezcelní unii. Tak já jsem v tom projevu viděl takové trošku rozpaky, jestli to bude tedy tvrdý brexit, anebo to bude takzvaný měkký brexit, a já osobně si myslím, že v tom v Británii jasno není. Bude se o tom ještě mluvit v horní a dolní komoře. A ještě další věc, kterou bych chtěl podotknout...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, já ještě na to navážu. Já jsem se zeptal na to, a teď hovořím k paní Kadlecové. Ptal jsem se na to schválně, protože je otázka, jestli to není také trochu naše vina, jestli ti reprezentanti, o kterých my mluvíme, že v Bruselu a že jednají a tak dále, jestli si nepřenášíme tu vinu také na někoho trochu jiného? Jestli nějakým způsobem my fungujeme v Evropské unii, jak kdo nás reprezentuje tam, jestli to není ta otázka klíčová?

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Já bych v této souvislosti docela ráda připomněla výrok, který jsem zaznamenala na jednom serveru, dnešní výrok pana ministra Zaorálka, který se vyjádřil v tom smyslu, že ta jednání s Velkou Británií musí být tvrdá mimo jiné i proto, aby se zamezilo jaksi dalším státům, aby něco podobného zkoušely. To znamená, když to trošku parafrázuji, my to té Británii osladíme, aby nikoho jiného nenapadlo náhodou to samé. A to mi připadá...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To je mimo jiné, co říkal pan Fico, který řekl, že brexit musí bolet. S tím nesouhlasíte?

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Pan Fico naštěstí není můj premiér, mě zajímá to, co říká náš ministr zahraničí a tímto svým výrokem mně dal jasně najevo, že pro pana ministra zahraničí, ten hájí spíše zájmy Evropské unie a ne zájmy České republiky. Musíme si uvědomit to, že i Česká republika bude vůči Velké Británii hájit některé své zájmy, a pokud my tímto apriorním postojem tvrdým jaksi říkáme, že nebude moc velký prostor pro nějaké ústupky, tak se trošku střílíme do nohy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Měli bychom jako Česká republika jednat, nechci říct paralelně, ale zvláště s Velkou Británií? Koneckonců o tom mluvil pan ministr Chovanec. Měli bychom nyní nečekat na, na to, jakým způsobem se povedou jednání v Bruselu a rovnou jít do Londýna?

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Jedna věc je ta, že mě vůbec zaráží nejednotný postoj české vlády k té strategii vyjednávání, kdy na jedné straně pan premiér říká, že musíme postupovat v souladu s ostatními členskými státy, potom pan ministr říká něco jiného. Ale důležité je to, že vlastně se povedou dvoje paralelní jednání. Jedno vlastně o smlouvě, která ustanoví podmínky vystoupení Británie a zároveň paralelně se bude jednat o tom, jaký bude budoucí vztah Velké Británie s Evropskou unií. A já si myslím, že Česká republika si by měla jasně definovat zájmy, které chce v těch jednáních prosazovat. A určitě si myslím, že řada z nich bude společná. Myslím, že naším společným zájmem, abychom měli co nejužší vztahy s Británií v oblasti bezpečnostní, co se týče České republiky, českého průmyslu Myslím, že třeba nám půjde o to, abychom měli jakýsi privilegovaný přístup na britský trh například v otázce automobilového průmyslu a tak dále.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, ano. Pane Šrámku, otázka i na vás. Měla by Česká republika začít vyjednávat po své vlastní linii, po své vlastní ose?

Pavel ŠRÁMEK, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /ANO/:
Já osobně se domnívám, že ne. Ale chtěl jsem podotknout jednu věc. Já si nemyslím, že by ten brexit měl být tvrdý. Já si myslím, že by měl být nějakým způsobem rozumný. To jsou taková silná slova politiků, kteří tímto vyslali signál, že na jednání jsou připravená, že na jednání mají silný mandát, ale ono nakonec to může všechno vypadat úplně jinak. Víme, jak vypadají třeba obchodní jednání. Začátek je nějaký, to je jakýsi výkop, ale na konci může být docela přijatelný kompromis pro obě strany. Nemyslím si, že tvrdý brexit v současné době je dobrý jak pro Británii, tak pro Evropskou unii a už vůbec ne pro Českou republiku. Ale chtěl jsem ještě říci...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A jaká by měla být? Ano, jaká by teda měla být česká pozice?

Pavel ŠRÁMEK, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /ANO/:
Chtěl jsem říci, říci ještě, v tom je také velmi podstatné sledovat vlastně tu časovou osu toho vývoje. Paní premiérka minulý týden vystoupila s velmi silným projevem, dnes Nejvyšší soud potvrdil, že musí přijít jakási ratifikace horní, dolní komorou, ale v pátek letí paní premiérka do Spojených států na jednání s Donaldem Trumpem, a to bude také velmi důležité sledovat, protože na mě to trošku působí, že se tak trošku chová teď jako bohatá nevěsta a ona samozřejmě bohatá nevěsta je, ale bude taky záležet na tom, co se domluví ve Spojených státech, a to bude také rozhodující potom pro Evropskou unii a pro další vyjednávání.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Poprosím o stručnou reakci právě na ten moment, kdy Velká Británie začíná paralelně jednat se Spojenými státy, respektive Státy se snaží nějakým způsobem navázat kontakt s Velkou Británií.

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Je to logický krok. Je to určitý signál k tomu, že ten zvláštní vztah mezi Velkou Británií a Spojenými státy bude pokračovat. Myslím si, že pro, pro Spojené státy, Donalda Trumpa je Velká Británie klíčovým partnerem. Také myslím nejméně problematickým partnerem. A myslím si, že tam je i určitá logika v tom, Donald Trump řekl, že hodlá restartovat třeba vztahy s Ruskem. A myslím to, že aby měl jaksi koordinovanou pozici s Velkou Británií, je třeba pro jeho startovací pozici vůči Rusku velmi důležité.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Říká Adéla Kadlecová, Pavel Šrámek s námi ve spojení. Díky vám, že jste byli s námi oba dva. Děkuju, mějte se hezky, na shledanou.

Adéla KADLECOVÁ, expertka strany pro evropské záležitosti /ODS/:
Na shledanou.

Pavel ŠRÁMEK, místopředseda zahraničního výboru PS PČR /ANO/:
Děkuju za pozvání.

Adéla Kadlecová

expertka pro evropské záležitosti