18. ledna 2017

Eurokoalice TOP 09 a ANO jde proti českým zájmům, má vytvořit evropský superstát

(www.ods.cz) Volba předsedy Evropského parlamentu přinesla sice konec dosavadní koalice mezi eurolidovci a eurosocialisty, nahradilo ji ale nové spojenectví mezi lidovci a liberály, tedy ANO a TOP 09. Jeho cíl je stejný: federální unie.

 
„Antonio Tajani bude asi o něco lepší předseda než Martin Schulz, ale žádná výhra to není. Tajani je přesně ten typ dlouholetého bruselského aparátčíka, kvůli kterým má Evropská unie pověst od reality odtržené byrokracie. Další důvod pro to, abychom jej nepodpořili,“ říká předseda Aliance konzervativců a reformistů v Evropě Jan Zahradil. „V koaliční dohodě obě frakce vyhrožují ‚nacionalisty a populisty‘, proti kterým se musí spojit tzv. proevropské síly. Koalice požaduje harmonizaci daní, tj. jejich zvýšení, společného ministra financí EU nebo Evropskou komisi v roli evropské vlády, která bude řídit členské státy. U TOP 09 podobná zrada českých zájmů nepřekvapuje, ale šéf ANO, jehož europoslanci jsou součástí dohody, se dosud vůči podobným nápadům stavěl rezervovaně. Buď tedy lhal, nebo je mu úplně jedno, co se v Evropě děje.“
 
„Kandidát lidovců pan Tajani se od této příšerné koaliční smlouvy nijak veřejně nedistancoval, což pro ODS znamená, že jsme jej na pozici předsedy Evropského parlamentu nemohli podpořit. Jako poslanci strany, která chce EU reformovat, jsme přesvědčeni, že podobný program není v zájmu České republiky ani prosperity Evropy jako celku,“ dodává místopředseda ODS Evžen Tošenovský.