1. prosince 2016

Krásnější než EET?

(Lidovky.cz) Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, může být něco dokonalejší, než je EET? Proč trávit čas nakupováním vánočních dárků, když se mohu bavit její instalací...

Podle oficiální informace ministerstva zajistí EET zvýšení příjmu státního rozpočtu o 18 miliard korun. Zdá se to jako velká částka, ale činí to řádově pouze 1% rozpočtu a ve výpočtu nejsou započteny náklady: Nejen neexistuje oficiální odhad toho, kolik živnostníků skončí, kolik místních hostinců uzavře, kolik daní tudíž neodvedou a kolik lidí skončí na úřadě práce nebo v bídě. Mnozí manuálně šikovní starší řemeslníci, prodavačky na vesnicích se prostě nebudou na stará kolena učit aplikace a datové sítě. Podnikatelé a živnostníci musí nejen nakoupit zařízení, ale také strávit čas, který by mohli věnovat zákazníkům či rodině, studováním materiálů, hledáním vhodného systému, dodavatele, instalováním, zkoušením... komunikací s povrchními konzultanty a blázny informatiky.

Jedinou zemí, která zavedla EET v podobné formě, je Chorvatsko. Po zavedení EET klesl počet firem podnikajících ve stravovacích a ubytovacích službách ze 17 800 na 12 200. Další zeměmi s nějakou evidencí tržeb nebo registračními pokladnami je Maďarsko či Rakousko.Opravdu se chceme vrátit do myšlenkového Rakouska-Uherska?

Osobně mi v Chorvatsku vnucovali víno bez jakéhokoliv účtu. Jak se bavím s lidmi, nedojde k narovnání podmínek ale k pravému opaku: Kdo podváděl, bude podvádět ještě více (přejde ze šedé do černé zóny), a mnozí poctiví živnost raději ukončí.

Je lepší způsob, jak motivovat lidi, aby platili do státního rozpočtu: Aby byly odvody nižší (aby nestálo za to riskovat podvádět) a jednodušší, a aby bylo jednodušší legálně zaměstnávat lidi. Například: Rozšířit dovolený rozsah dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Snížit sazbu sociálního a zdravotního pojištění - je jedna z nejvyšších na světě. Nebo zastropovat sociální a zdravotní pojištění na úrovni odpovídající řekněme 1.5násobku průměrné mzdy. Bude to i spravedlivé: Podpora v nezaměstnosti je také zastropovaná. Když si někdo zlomí nohu nebo onemocní, zdravotní pojišťovna zaplatí stejné náklady chuďasovi i milionáři.

Očekávám ovšem, že do voleb dojde spíš k tomu, že Andrej Babiš bude tvrdit, že on nic, že on muzikant a že vlastně EET vymyslel sám Jára Cimrman.

 

zdroj : http://harok.bigbloger.lidovky.cz/c/452610/Krasnejsi-nez-EET.html