14. prosince 2016

Události ČT: Spor o daně a EET

(ČT 1) Místopředseda ODS a předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil hovořil v živém vstupu hlavní zpravodajské relace ČT Události o změnách daní.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT1.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A v Událostech teď vítám předsedu senátorského klubu ODS, Miloše Vystrčila. A rovnou se ptám. Vaše strana ve volbách používala slogan „zjednodušme to“, ale teď navrhujete změny ve spotřební dani, které by se odvíjely i od velikosti jednotlivých pivovarů. Nejde to trochu proti tomu heslu?

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/:
Já si myslím, že nikoliv, protože my tímto opatřením reagujeme na chování ministerstva financí, které neustále nějaké změny navrhuje. My jsme přesvědčeni, že pokud chceme skutečně zejména těm malým podnikatelům pomoci, tak je jednou z těch možností snížení spotřební daně na pivo, která se na rozdíl od snížení DPH dotkne úplně všech těch, co prodávají pivo. To znamená i těch malých hospůdek, které neplatí DPH, a proto abychom pomohli těmto malým podnikatelům, tak navrhujeme to snížení a zároveň samozřejmě také pomůže cestovnímu ruchu. A my si myslíme, že i regionální výrobce bychom měli podporovat. To byly ty důvody a jenom řekněme reagujeme na chování ministerstva financí. Samozřejmě pokud bychom vládli my, tak bychom daně změnili pouze jednou a vícekrát už bychom s žádnými dalšími návrhy nepřicházeli.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Senátoři taky dlouhodobě kritizují takzvané přílepky k zákonům, ale úpravy EET, které předložili pravicoví poslanci, mají dost podobný charakter, protože vlastně jsou součástí daňových úlev pro děti.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/:
Já nemám zprávy, že by naši poslanci takové přílepky předkládali. Pokud to dělají někteří jiní, tak samozřejmě to, co vy říkáte, může být i pravda. Ale ten nestandardní systém, který tady zavedl pan ministr financí, a ta kontrola všechno a všech, možná potom způsobuje, že někteří se řekněme uchylují k těmto ne úplně standardním krokům. Ale jak říkám, nemám zprávy o tom, že by poslanci za ODS tyto kroky činili.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
EET tedy funguje. Jak víme přesně dva týdny. Pravice se ji snaží zrušit, jednak zákonem i ústavní stížností. Jak reálně vidíte šanci, že se to povede.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/:
Já nejsem právník, takže vám na to neumím odpovědět, ale myslím si, že vzhledem k tomu jakým způsobem byla elektronická evidence tržeb připravená, je potřeba se snažit udělat aspoň nějaké třeba i zoufalé kroky k tomu, abychom k celé té věci přistoupili jiným způsobem, protože není možné založit stát a kontrolní systém státu na tom, že všichni budou považování za podezřelé. Je to potřeba dělat jiným směrem a jinými způsoby. A pokud dneska někdo říká, že by si i zákon o elektronické evidenci tržeb zasloužil nějaké výjimky, tak to my jsme říkali dávno. A možná to, že se k tomu přistupuje na poslední chvíli může způsobovat i ty přílepky, o kterých jste mluvila.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí byl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Děkuju vám.

Miloš VYSTRČIL, předseda senátorského klubu /ODS/:
Děkuji a pěkně zdravím ze Senátu.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany