6. prosince 2016

Středočeská ODS vítá navýšení rozpočtu pro oblasti zdravotnictví, školství a dopravy, bude hlídat efektivní využití peněz

(www.ods.cz/region.stredocesky) Zástupci ODS ve vedení Středočeského kraje společně s koaličními kolegy vytvořili návrh rozpočtu kraje na rok 2017, který přináší slíbené pozitivní změny. Nejen, že plánovaný rozpočet na příští rok počítá s vyrovnaným hospodařením, ale zároveň se finančně posílí pro ODS klíčové oblasti: doprava, školství a zdravotnictví.

Vedení kraje musí pružně reagovat na špatné hospodaření krajských nemocnic, a proto bude v návrhu rozpočtu navrženo vytvoření rezervy ve výši 300 milionů korun. Peníze kraj vyčlení z navýšení podílu výběru daní. „Je to nezbytný záchranný krok, který musíme učinit, abychom krajské nemocnice uchránili před vážnými komplikacemi. Musím bohužel konstatovat, že naši předchůdci před problémy některých nemocnic prostě zavřeli oči a přestali je nejen řídit, ale i sledovat. Věřím, že když teď začneme nemocnice odpovědně spravovat, podaří se nám jejich stav brzy vylepšit,“ říká Martin Kupka, radní pro oblast zdravotnictví.

ODS před krajskými volbami slibovala, že se zasadí o navýšení rozpočtu pro oblast školství. V návrhu rozpočtu se tento slib zhmotňuje v částce přes 60 milionů korun, o kterou by se měla rozpočtová kapitola školství navýšit právě od příštího roku. „Tyto peníze chceme využít především na nezbytné opravy škol, ale také na navýšení rozpočtů na jejich provoz. Jsem rád, že se nám v rámci rady kraje podařilo prosadit toto navýšení, protože školy v našem kraji tuto pomoc potřebují. Jen navýšený rozpočet ke kvalitnímu školství ale nevede. Chtěl bych, aby ředitelé škol měli více času na řízení svých institucí a aby se naši žáci vzdělávali v kvalitním prostředí. Na tom právě nyní začínáme pracovat,“ vypočítává radní pro oblast školství Jan Skopeček.

Dalším velkým tématem, byť mimo přímou odpovědnost ODS, je navýšení peněz do oblasti dopravy. Rozpočet pro tuto oblast by měl být podle plánů rady kraje navýšen oproti letošnímu roku o 15 procent. „Oblast dopravy, ať už je to stav silnic či úroveň veřejné dopravy, všichni vnímáme jako naprosto klíčovou. O zlepšování silnic v našem kraji se tu hovoří už dlouho. Nyní je čas přejít od slov k činům, proto vítáme a podporujeme více peněz na opravy silnic i na dostupnost dopravy. Zároveň budeme hlídat, aby tyto peníze byly využity efektivně,“ sděluje předseda klubu středočeských zastupitelů za ODS Tomáš Havlíček.