29. listopadu 2016

ODS navrhne navýšení rozpočtu Ministerstva obrany na rok 2017 o 10 miliard Kč

(www.ods.cz) S ohledem na současnou zhoršenou mezinárodně-bezpečnostní situaci a na závazky ČR v rámci Severoatlantické aliance a s ohledem na aktuální pozitivní ekonomický růst považuje ODS za jednu z klíčových fiskálních priorit navyšování výdajů na obranu státu. V rámci projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2017 proto navrhne zvýšení rozpočtu Ministerstva obrany o 10 miliard korun. Tato suma představuje skok o 0,2 % na necelé 1,3 % HDP na obranu a je plně v souladu s vládními proklamacemi, které ovšem nejsou následovány činy.

 
„Ministr obrany i předseda vlády opakovaně deklarovali, že chtějí navýšit obranné výdaje na 1,4 % HDP do roku 2020 a na alianční závazek 2 % HDP do roku 2025. Vládní návrh rozpočtu na příští rok tomu však při navržené hodnotě 1,08 % HDP ale v žádném případě neodpovídá,“ uvedla k návrhu na zvýšení obranných výdajů jeho předkladatelka Jana Černochová.
 
Jedna miliarda z navrženého zvýšení by měla směřovat do zajištění kybernetické bezpečnosti a devět miliard na dokončení modernizace pozemních sil, především v oblasti kolových obrněných vozidel, osobních terénních vozidel, ručních zbraní a podobně.
 
Spolu s navýšením obranných výdajů navrhne ODS v dohledné době také novelizaci legislativního rámce, který bude garantovat dodržování aliančního závazku výdajů na armádu i v dalších letech. „Armáda by vzhledem k současné bezpečnostní situaci a jejímu vnitřnímu dluhu neměla být již nadále prosebníkem, který bude každoročně s napětím očekávat, kolik prostředků jí ministr financí s ministrem obrany uvolní. Armáda potřebuje stabilní a předvídatelné financování, neboť její akviziční procesy a plány mají dlouholetý charakter. Proto bychom například po vzoru Polska měli přijmout zákonný rámec, který tuto stabilitu zajistí,“ doplnila Jana Černochová.
Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
starostka