28. listopadu 2016

Z EET se budeme vzpamatovávat ještě dlouho

(svobodneforum.cz) V příštích dnech čeká některé podnikatele pohroma jménem elektronická evidence tržeb, na jiné to má teprve přijít. Vláda si od toho slibuje miliardy navíc a narovnání podnikatelského prostředí. Pravda je ale taková, že ve finále se nevybere navíc vůbec nic, vyhodí se peníze oknem za zbytečný systém, který byl dodán bez soutěže z ruky, peníze vyhodí i mnoho podnikatelů za zbytečné vybavení, které je brzdí v provozování činnosti, a nakonec bude celkově poškozena ekonomika tak, že se z toho budeme ještě dlouho vzpamatovávat.

 
O narovnávání podnikatelského prostředí nemůže být vůbec řeč, což potvrzuje řada výjimek, které se v poslední době začali rojit jako houby po dešti. A hlavně narovnávat podnikatelské prostředí represí je největší blud, kterým ministr financí Babiš krmí náš národ.
 
Byrokratická zácpa
 
Důvodů, proč EET odmítám je hned několik. Tím hlavním je zvýšená byrokratická zátěž, která s sebou nese náklady nejen finanční na pořízení vybavení, ale i časové. Ne každý totiž umí s tabletem a ne všude je internetové připojení bleskové. Takže, až budete čekat ve frontě, protože prodavač za kasou zmateně hledí do obrazovky, co má zmáčknout, tak se nezlobte na něj, ale vzpomeňte si místo toho na ministra financí. Je to jeho zásluha.
 
Šmírovací data
 
Neméně mi vadí hromadění dat na jednom místě. Andrej Babiš už ukázal, jak obratně umí zacházet se “složkama”. Nečekám od něj nic menšího než je zneužití těchto dat ve prospěch vlastního agrokolosu. Otázka bezpečnosti dat se ale dotkne i samotných podnikatelů, kteří si přístroj evidující tržby a hromadící v softwaru musí pečlivě hlídat, protože zodpovědnost za případný únik dat nesou právě oni.
 
Třídní boj jako za “socíku”
 
Co mě ale opravdu štve, je neustálé poštvávání společnosti proti podnikatelům. Osočování z parazitování a zlodějství či naposled otrokářství je opravdová drzost. Připomíná mi to třídní boj z dob socialismu. Opravdu máme tohle zapotřebí?
 
Probouzí to nejhorší v nás
 
Na celkovém pocitu návratu do socialismu se podílí i výzvy k udávání formou účtenkové loterie. Kam jsme se to dostali? Proč se podněcují tyto aktivity, které nedělají nic jiného, než že probouzí to nejhorší v nás a poštvává to společnost proti sobě. Navíc, ministerstvo financí na jednu stranu jde po krku hazardu a pak ho samo provozuje? ANO, vítejte v lidském kasínu.
 
Zmatky svědčí o nepřipravenosti a amatérismu
 
Pořád nechápu, proč se poohlížíme na východ, když máme čerpat zkušenosti ze západních ekonomik. Poslední dny, v nichž jsme svědky zmatků, návrhů na výjimky ze systému, hádek v koalici, přetížení systému MF atd. jsou pro mě důkazem amatérismu ministra financí i celé vlády. Bohužel, tohle všechno odnáší nakonec podnikatel, který v lepším případě ztratí čas dohledáváním informací, v horším už zavřel hospodu.
 
K čemu mají sloužit technologie
 
Jsem velkou fanynkou nových technologií a jejich pronikání do našich životů. Jenže technické inovace mají sloužit ke zjednodušování našich životů, nikoliv k šikaně a buzeraci. Za ODS slibuji, že uděláme vše pro to, abychom elektronickou evidenci tržeb co nejdříve zrušili a zjednodušili podnikání v České republice.
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení