24. listopadu 2016

Události, komentáře: Změny v EET

(ČT24) Členové vládní koalice jdou opět proti sobě a nešetří silnými výroky. Spory vyvolaly změny, které chce v elektronické evidenci tržeb udělat ministr financí Andrej Babiš. Včera totiž ohlásil, že by se nemusela týkat části živnostníků s daňovými paušály a některých plateb e-shopů. To se ale nelíbí premiérovi Sobotkovi, který Babišovi vyčetl, že se změnami přišel pozdě a předkládá je chaoticky a neprofesionálně. Babiš mu vzkázal, že žádný chaos nedělá a Sobotka má problém jenom s tím, že systému nerozumí. Shodnou se alespoň v tom, že odklad EET, který po nich žádá opozice, neplánují. Jak koncepční jsou navrhované změny ministra Babiše a co budou pro systém elektronické evidence tržeb znamenat? O tématu v Událostech, komentářích hovořil ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ostrou výměnu názorů vyvolaly změny v elektronické evidenci tržeb, se kterými přišel ministr financí Andrej Babiš. Ten požaduje výjimku z evidence pro drobné podnikatele a e-shopy. Premiér Sobotka chce návrh probrat na pondělním zasedání vlády.

redaktorka:
Dopis jako pokračování roztržky z jednání koaliční rady.

redaktor /citace, Zdroj: dopis premiéra ministrovi financí/:
„Rád bych se v této souvislosti též zeptal, zda plánujete předkládat další dodatečné návrhy, nebo zda tyto změny představují již skutečně finální podobu zákona o evidenci tržeb.“

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/:
Máme otazník nad tím způsobem provedení celé věci. Ten nám připadá, mírně řečeno, chaotický. A máme také otazníky nad tím obsahem.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/:
Já jsem ten dopis dostal, já tomu nerozumím, pan premiér dobře ví, že EET funguje. Já určitě na vládu nic nebudu předkládat.


redaktorka:
Pro 50 tisíc restauratérů a hoteliérů má systém začít platit už příští čtvrtek. ANO chce ale ve sněmovně navrhnout, aby do EET nespadali drobní živnostníci s ročním příjmem do čtvrt milionu a daní paušálem a taky některé platby v e-shopech.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/:
Teď, když vlastně vrcholí, tak samozřejmě přicházejí různé zákony z praxe. A my máme poslední možnost legislativních změn.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/:
Mě zaráží, že ministerstvo financí tu reflexi, tu schopnost najít konkrétní řešení, dát to do zákona, tak že jí má až teď.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:
Jsme rádi, že aspoň v tom čase za minutu dvanáct ministr Babiš ty věci pochopil, ty argumenty přijal.

redaktorka:
Pokud by se koalice na změnách nedohodla, je ministr financí připravený podat návrhy sám jako poslanec.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Jestliže pan ministr financí po roce pochopí některé výhrady, které mu opozice před rokem říkala, zdá se mi to, že to je velmi pozdě. Je to jeho ostuda.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je tady zmatek, chaos, jsme svědky trapných výmluv.

redaktorka:
U e-shopů by neměly podléhat evidenci platby kartou přes internet. Ty dělají třeba v případě tohoto obchodu 15 % všech transakcí. Změnu tu vítají. Do zavedení nového systému už ale i tak investovali několik set tisíc a taky spoustu času.

Klára MANSFELDOVÁ, finanční ředitelka CZC.cz:
Je na to vyloženě pracovní skupinka lidí, kteří spolu mají týdenní schůzky.

redaktorka:
E-shopy začnou evidovat tržby až na jaře. Do ostrého spuštění pro hotely a restaurace už ale zbývají jen 4 pracovní dny. Většina podnikatelů si potřebné údaje vyzvedla.

osoba:
Sama vidíte, že tady žádné velké fronty nejsou.

redaktorka:
Finanční úřad v Brně. Denně si sem pro obálku k EET přijde průměrně 10 živnostníků a zhruba stejný počet se zaregistruje po internetu. Kavárnice Klára Švandová šla na finanční úřad až tento týden.

Klára ŠVANDOVÁ, kavárnice, Brno:
Abych byla upřímná, tak dřív jsem se k tomu nedostala, protože v kavárně máme spoustu práce.

redaktorka:
Evidencí tržeb se ale zabývá i Ústavní soud. Stížnost k nejvyšší instanci podalo 41 poslanců z ODS a TOP 09. Do 1. prosince o ní ale justice zřejmě rozhodnout nestihne. Evidenci by pak už nebránilo. Zuzana Smiešková a Kateřina Jirovská, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
No a já ve studiu vítám mé hosty, Václava Votavu, předsedu rozpočtového výboru, dobrý večer.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Proti němu sedí Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, dobrý večer i vám.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Hezký večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
No a ve spojení jsme také s Janem Volným, místopředsedou rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, dobrý večer i vám.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Krásný večer vám a divákům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Volný, já začnu u vás a budu citovat. Premiér mluví, a cituji, doslova o chaotickém, neseriózním a neprofesionálním postupu. Já vím, že vy to odmítáte, znamená to, že podle vás je to naopak tedy seriózní a profesionální?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Samozřejmě je to seriózní a je to i profesionální. Tento systém je velice profesionálně připraven, svědčí o tom ten měsíc zkušebního provozu, který probíhá naprosto, naprosto bezchybně. To, že mohla tato změna nebo tento návrh přijít o pár týdnů, možná měsíců dřív, to je pravda, ale ty zkušenosti právě z toho zkušebního provozu přinesla doba teď a je lepší to udělat hned, než to odkládat, protože je otevřený zákon, do kterého se to dalo dát a tímto máme šanci to stihnout právě do začátku té druhé vlny, které se to bude částečně týkat, ale především se to bude týkat té třetí a čtvrté vlny, protože tam jsou ty nejmenší živnostníci, který se možná vejdou do toho rozpětí, do toho 250 tisíc ročního obratu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Volný, říkáte, mohlo to přijít dřív, proč to tedy dřív nepřišlo?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Tady už to někdo popisoval. My v podstatě jsme se v parlamentu dohadovali o tom, kdy může ministerstvo financí začít dělat zkoušky, kdy může začít do tohoto projektu investovat. A my jsme byli dobře a velice důrazně kontrolovaní naší opozicí a nesměla se vydat ani jedna koruna dřív, než vstoupí tento zákon v platnost. No a ten vývoj a právě ten zkušební provoz přinesl takové zjištění, že opravdu se dopočítalo, že by bylo možná opravdu zbytečné a zbytečně komplikované právě po těchto malých živnostnících to EET a priory vyžadovat, ale já znova upozorňuju, ono to není výjimka. Tento, tento zákon...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Proč to nepřišlo dřív? Sám říkáte, promiňte, že vám skáču do řeči, ne, nikdo neřekl ...

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Tento zákon... Ano?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Volný, já se omlouvám. Nikdo neříká, že to je výjimka. Mě by jenom zajímalo, když říkáte, že to mohlo přijít dřív, proč to tedy dřív nevyšlo?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Protože to zjištění přišlo až v tom ostrém provozu nebo respektive v tom zkušebním provozu. Ministerstvo financí spolu právě s těmi nejmenšími živnostníky a s těmi povinnými plátci prostě vyhodnotilo, že tato hranice bude efektivnější a příjemnější, pokud to bude paušálem, a je to tisíc korun denní tržba. Kolik takových podnikatelů bude a opravdu u těchto malých podnikatelů bude opravdu možná výhodnější pro stát, ale bude to výhodnější pro všechny, když to budou platit tím paušálem, o který si požádá a finanční úřad jim buďto vyhoví, nebo nevyhoví. A zase na dobu určitou. To není do konce jejich podnikání. Prostě to je na dobu určitou, můžou mít možnost platit tuto daň paušálem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano. Pane Votavo, když se vrátím k té své původní otázce, je to tedy seriózní a profesionální, jak říkal váš pan kolega?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Byť jsme koaliční partneři, tak musím říci, že takovýto postup ministerstva financí opravdu vnáší do elektronické evidence tržeb pouze chaos a nesvědčí to o nějaké profesionalitě ministerstva financí. My bezmála tři roky připravujeme elektronickou evidenci tržeb ke spuštění, bezmála tři roky hovoříme o tom v koalici a pan ministr Babiš nás utvrzoval v tom, že nebudou žádné výjimky. A nyní přichází pan ministr Babiš 7 dní před spuštěním elektronické evidence tržeb, té první vlny, tak přichází s dalšími výjimkami. Už i to, že byla výjimka na stánkový prodej a já si myslím a čekám tedy, jaké to přinese problémy, protože určitě to problémy přinese ve výkladu, tak teď jsou to další výjimky. A já si myslím, že každá taková výjimka prostě nezakládá rovné postavení těch podnikatelů. A mám i na to odezvy od těch podnikatelů, protože říkají: proč já mám evidovat a proč on nemusí evidovat? A přece smyslem té elektronické evidence tržeb, tak jak to chápeme my, je jednak narovnat to podnikatelské prostředí a za druhé samozřejmě je očekáván nějaký přínos do státního rozpočtu, ale já bych primárně, primárně řekl, že je třeba opravdu narovnat podnikatelské prostředí, protože, a to si nebudeme nalhávat, je řada poctivých podnikatelů, živnostníků, ale jsou také ti, kteří opravdu krátí tržby. A samozřejmě proti nim je namířena elektronická evidence tržeb tak, aby nekrátili tržby, aby odváděli daně. Daně se musí platit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Skopečku, ano, rozumím, ano. Tak myslím, myslím, že to je jasné, co říkáte. Pane Skopečku, když vidíte koaliční strany, jak se tady dohadují nad zákonem, který chtějí na poslední chvíli měnit, jak to na vás působí? Jako profesionální přístup k tomu, jak zpracovávat zákony?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já myslím, že je každému jasné, že to za profesionalitu opravdu označit nejde, pokud se mění podmínky pár dní před startem elektronické evidence tržeb, ale to není jenom ta poslední fáze. Vzpomeňme si, jak ten zákon vznikal. Uvědomme si, že nejdřív Andrej Babiš říkal, že se bude týkat všech, pak začaly výjimky a začal z toho některé skupiny ubírat, pak se tam zase vrátily, ale rozložilo se to fázování, ten start elektronické evidence tržeb pro různé subjekty. Nejdřív se to týkalo více podnikatelů, někdy méně, čili ty zmatky provázejí celý postup startu elektronické evidence tržeb. Já jenom připomenu, že ani na ten systém jako takový nebylo vyhlášeno otevřené výběrové řízení, čili ten start a ten začátek provází celá řada zmatků už od doby, kdy se začal ten zákon připravovat. A mě jenom pobavuje kolega z hnutí ANO, který se v tuto chvíli a tento večer začíná zastávat malých podnikatelů. Pane redaktore, kolikrát já jsem tady seděl a debatoval jsem s kolegy o tom, že nejvíce se tento zákon a tato regulace dotkne právě malých a středních podnikatelů, kolik i pozměňovacích návrhů i konkurenčních ostatních politických stran bylo ve směru, aby právě malí živnostníci z toho byli vyjmuti a Andrej Babiš tenkrát trval na principu, že žádné výjimky. Já si myslím, že to je ukázka toho, že se, že se hnutí ANO leklo toho, co by to mohlo způsobit a zkouší vymýšlet výjimky a odebírat z toho řadu skupin tak, aby ty náklady s tím startem byly co nejmenší.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Volný, já vás nechám zareagovat na to, co tady zaznělo ve studiu.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Já znova opakuji, že to není výjimka. Tento zákon nevylučuje žádnou skupinu z povinnosti evidovat tržby. Tyto malí podnikatelé můžou požádat finanční úřad o to, aby jim byl přidělena možnost platit paušálem. Samozřejmě není žádná pravda, že bylo podáno nějaké množství pozměňovacích návrhů. Ty podány nebyly, nicméně tady přece se nemohlo hovořit, vyčlenit nějakou skupinu přímo z povinnosti evidence tržeb a už vůbec ne, jak říká pan Skopeček, malí a střední, protože to už by možná opravdu ohrozilo tu samotnou podstatu toho EET. Ale znova opakuji, 250 tisíc ročně je tisícikorunová tržba denně, to znamená 5 tisíc týdně. To jsou opravdu tak malí podnikatelé, že to opravdu má nejspíš smysl a všechny tyhle ty zkoušky, které jsme teď probírali, tomu naznačují a já si myslím, že to je rozumný kompromis a rozumná možnost dát těmto podnikatelům možnost požádat si o případné placení paušálem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Volný, já se omlouvám, ale ta debata tady v zásadě, kterou vedeme, není o tom, jestli ano, nebo ne, ale o tom, proč a proč teď. A mě zaujala jedna věta nebo takový krátký příběh, který včera předseda Babiš říkal v Událostech, budu citovat: „Pokud mi píše 89letá důchodkyně z Kladna, která má malý obchůdek, která nemá vlastně ani internet ani malinké tržby, no tak taková paní, která prodává vyloženě to ovoce, zeleninu pro důchodce, tak může požádat Finanční správu o paušální daň.“ Mě by zajímalo, jestli opravdu zákon vy píšete podle toho, jaký vám týden před tím ostrým startem přijde dopis od kohokoliv?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Prosím vás, to byl jeden z příkladů, který byl hodně aktuální, protože já jsem u toho byl, kdy mu to zrovna přišlo na ten mail, a to už bylo...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A to byl ten impuls? To jsou impulsy pro změny zákonů?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Ne, to už bylo dávno po tom impulsu, to už bylo dávno po koaliční radě a byl to jeden z takových pragmantních případů. Toto se rodilo, neříkám, že měsíce, ale poslední týdny, toto přesvědčení o tom, že by toto mohlo být prospěšné a užitečné. A já si myslím, že v tomto rozsahu je to opravdu rozumné a říkáme o tom čase: víme, že první vlny se to prakticky týkat nebude. Tam mají slevu 15 % na, na potraviny, na jídlo v restauracích a na nealkoholické nápoje a v podstatě do té dimenze 250 tisíc ročně se žádný nedostane. Předpokládáme, že se to bude týkat trošku druhé vlny, ale především třetí a čtvrté vlny a tam je to rozložené, ano, bylo to politické rozhodnutí to rozložení, nicméně takové je. A tam si myslím, že se nic neděje, tam se to časově stihne. A znova opakuji, netýká se to první vlny, ta jede normálně plnohodnotně v EET a jakmile zhruba v květnu vejde v platnost tato úprava u pozměňovacího návrhu, tak můžou tito podnikatelé požádat případně o paušál.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, rozumím, to už opakujete se, ano, tomu rozumím. Pane Votavo, vy tady kroutíte hlavou, proč?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
To se přece týká i první vlny. Tam jsou samozřejmě hospody, i ty venkovské hospody, takže není pravda, že se to netýká první vlny, ale jenom druhé a následně těch dalších. Ale já chci říci, že pan ministr by neměl podléhat prostě tlakům toho nebo onoho, kdo nechce elektronickou evidenci tržeb, což si myslím, že činí, a měl by si stát za tím projektem. A ten projekt by se měl uskutečňovat tak, jak bylo dohodnuto, jak byl postaven na to zákon. A neustále kupit další a další výjimky opravdu není dobře a nedává to potom samozřejmě velkou důvěru tomu projektu a samozřejmě i pak jsou argumentace, že ten projekt je nedůvěryhodný. Já myslím, že se vracíme...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, že vám skáču do řeči. Ale uvědomujete si, že to je obraz, který ovšem vrhá na vás na všechny, na celou vládní koalici?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Samozřejmě, a to je to špatně, co dělá pan ministr, co dělá ministerstvo financí, že to znedůvěryhodňuje ten projekt.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A když pan, pan poslanec, pardon...

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Přitom by si...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Když pan poslanec mluvil o tom, že se to projednávalo několik měsíců, vy jako předseda rozpočtového výboru jste nevěděl, že tam třeba tahle ta výjimka, jak vy říkáte výjimka, pan kolega říká možnost, se tam do toho bude dávat?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Ne, opravdu ne. Já jsem se to dozvěděl až na koaliční radě, ke konci koaliční rady, kdy jsme projednávali poslední bod elektronická evidence tržeb. Pan ministr financí přinesl na A4 svůj nápad, jednak osvobodit od EET e-shopy a jednak tedy ty, kteří se přihlásí k paušální dani do toho svého příjmu 250 tisíc korun, takže my jsme byli překvapeni všichni tím postojem pana ministra. Já samozřejmě se neshodnu asi s panem Skopečkem, jestli je potřeba elektronická evidence tržeb nebo ne. Já si myslím, že ano, my si myslíme, že ano, že je potřeba. Opravdu je třeba narovnat to podnikatelské prostředí. Ale mohu mu dát za pravdu v jedné věci a já jsem ten názor říkal, já jsem se jím netajil, že neměly být žádné výjimky, měli všichni prostě podléhat elektronické evidenci tržeb, a nemělo se to rozvolňovat, měly být maximálně dvě vlny a ne čtyři vlny. Ale jsme v koalici samozřejmě a koaliční partneři, konkrétně strana lidová, si prosadili rozvolnění elektronické evidence tržeb.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já jenom řeknu to, že si musíme uvědomit, že je to po roce 89 vůbec nejzásadnější zásah do podnikatelského prostředí, největší regulace, velmi složitý komplexní systém. A mě děsí, pokud ministerstvo financí přichází na nějaké problémy nebo si ukazuje z praxe, že by mohly být problémy pro jednotlivé skupiny týden před spuštěním té ostré verze. Pokud je to takto silný zásah do podnikatelského prostředí, tak přece ty možné problémy, ty možné skupiny, které by to mohlo ohrožovat nejvíce, to přece mělo být jasné dávno předtím, než vůbec ten projekt startuje. Takto krátce před startem to jasně ukazuje na to, že to není promyšlený systém, že je to chaoticky vznikající systém. A já si myslím, že už se to dostalo trošičku do fáze prestiže v rámci koalice mezi sociální demokracií a ANO, a já bych chtěl vyzvat, aby koalice nebo alespoň jeden z koaličních partnerů, sociální demokracie uznala, že ten projekt není v této fázi schopný spuštění bez problémů a aby se přidala k našemu pozměňovacímu návrhu, který bude znamenat zrušení elektronické evidence tržeb jako takové, protože...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já vás nechám zareagovat, protože...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Protože je zřejmé, že je to obrovské nebezpečí a obrovský chaos, který se /nesrozumitelné - souzvuk hlasů/.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím, nechám vás zareagovat.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
To já bohužel musím odmítnout. Elektronická evidence tržeb musí být spuštěna. Domníváme se, že je to opravdu projekt potřebný, je potřebný z toho důvodu, které jsem uvedl, protože opravdu je tady skupina podnikatelů, skupina živnostníků, kteří neplatí daně, krátí...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já se omlouvám, tam se trochu opakujete a já vám skočím do řeči, to už tady zaznělo.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Ano, opakuji se, já si myslím, že to musí zaznít.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, ale ne čtyřikrát. Ještě se zeptám jednou pana Volného na tu konkrétní situaci. Nebudu používat tu paní důchodkyni, spíš použiju jiný příklad, který jsem dnes přečetl na stránkách právě EET a tam doslova, budu citovat ten příběh: „Malý vesnický výčep, který otevře v pátek a v sobotu večer, vydělá do 250 tisíc ročně." Řekněte mi, co takového podnikatele čeká teď?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Pokud nevydělá ročně víc než 250 tisíc, tak požádá finanční úřad, jakmile se rozjede...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To v tom zákoně ale není.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Prosím?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ten zákon začíná platit za týden a v tom zákoně to není. Takže já se ptám, co konkrétně teď tohoto člověka čeká?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
V podstatě by měl rozjet EET klasicky jako každý jiný, nebo může požádat o posečkání, než vyjde ten zákon. Ale já bych chtěl říct jeden...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A to vám přijde systémové?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Jeden zajímavý postřeh.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Prosím, odpovězte mi na otázku. To vám přijde systémové, že vy donutíte toho člověka, aby rozjel EET a pak teprve mohl žádat o to, aby ho nemusel používat?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Ale je přece dost možné, že i tento podnikatel bude chtít v tomto EET pokračovat. On si řekne: mně je milejší, já jsem vždycky platil daně, mám tu kasu tady připraveno, nestála mě moc a on si ani nepožádá. Takových případů bude taky jistě celá řada. Jestli platil celou dobu EET, teda daň z přidané hodnoty a přiznával daně a tržby, a zavedl si pokladnu, která mu vyjede lístek, pro něj to jistým způsobem bude také pohodlí, on si třeba nepožádá. Ale já bych chtěl reagovat na pana Skopečka. Ano, pravdu má, že to je největší projekt, který se po revoluci v této republice zavedl. Ale on říká největší regulace po roce 1989. Copak chtít platit daně je regulace? To je přesně ono, kde my si nemůžeme rozumět. Přece platit daně je normální běžná věc v celém světě, to přece není regulace.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pan Skopeček tady kýve hlavou, proč?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Samozřejmě, že platit daně je normální, ale daně platila drtivá většina podnikatelů dodneška. A my tu přinášíme regulaci pro všechny, kterou si budou muset platit sami a budou jí platit všichni, i ti poctiví. Já jsem přesvědčen, že těch méně poctivých, ty, kteří daně neplatí, je menšina, drtivá menšina a kvůli této drtivé menšině přenášet náklady na celé podnikatelské prostředí je prostě podle mého názoru nehorázný útok na podnikání jako takové a už můžeme vidět první výsledky, kdy české pivovary hlásí kvůli startu EET konec řady venkovských hospod. Je to po stovkách. Takže to je první důsledek. Budou následovat malé obchůdky po venkovských oblastech. Takže já si myslím, že to bude skutečně nejen největší regulace, ale i největší zásah a nejvíce skončených provozoven po roku 89. Opravdu to není nic dobrého pro českou ekonomiku, pro české podnikatelské prostředí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, pánové, já se vrátím ještě k té...

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Já bych chtěl jenom podotknout.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Prosím.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
...podotknout. Tak vyspělá kultura a kulturní země v podstatě s tradicí všech těhle těch věcí, jako je Švédsko, EET prostě zavedlo a zavedlo ve dvou krocích. Nejdřív pro větší podnikatele a pak potom pro ty menší podnikatele. Prostě to zavedly a neberou to jako regulaci a neberou to jako nic proti ničemu. A myslím si, že v takovém Švédsku bylo daleko větším zvykem platit daně než u nás.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Mě by zajímalo, co teď s tím návrhem, jak vy říkáte výjimkou, pan poslanec říká možností, bude? Budete nebo podpoříte svého koaličního partnera a schválite jim to?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Já jsem samozřejmě zaregistroval vyjádření pana premiéra, že chce o tom jednat ještě na vládě. Myslím, že v pondělí. Nedokážu říct teď naše konečné stanovisko, ale...
 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na čem to záleží?

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Já jsem řekl, že řada výjimek může znedůvěryhodňovat ten projekt, a to tak je. Prostě vnáší do toho chaos. Já...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Takže v tuto chvíli je to 50 na 50, jestli to podpoříte, nebo ne.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
50 na 50, to bych neřekl, ale já osobně s tím problém mám a nejsem sám v sociální demokracii.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, takže je to víc než 50, že to podpoříte.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
No to ne, to mi vkládáte do úst něco, co...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já se ptám, já se ptám.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
...co jsem neřekl, pane redaktore.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Zajímá mě, jak to bude? Zajímá mě ta realita.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Ne, takové jednání přinese něco, neprojedná se to dopředu a chce se rozhodnutí hned, prostě dobrý není a musím se znovu opakovat, což jste říkal, že se opakuju počtvrté, výjimky špatná věc.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já vím, že vy jste mluvili o tom, že přijdete se zrušením, to je vaše stanovisko, nicméně bude na stole ležet tento návrh. Jste realisté, víte, jak to v Poslanecké sněmovně vypadá, podpoříte ho?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já v tuto chvíli nebudu říkat o tom, co se stane, když. Pro nás je skutečně důležité a myslím si, že...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ta otázka je, jestli ho podpoříte, nebo ne.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Myslím, že je v zájmu České republiky, aby ten start byl odložen nebo zrušen úplně. O to se velmi snažit budeme. V okamžiku a věřím, že se k tomu nějaké odpovědné síly, kterým není lhostejno, jak podnikatelské prostředí bude vypadat, přidají. Nicméně já se obávám, že tak jako tomu bylo v poslední době pravidlem, tak sociální demokracie nakonec hnutí ANO ustoupí Andreji Babišovi.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Budete hlasovat pro tento návrh?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
A nebudou potřebovat nikoho dalšího, čili my se budeme snažit o to, abychom získali podporu pro zrušení toho projektu, a když to neprojde, tak uvidíme a poradíme se, jak budeme postupovat dál.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Existuje možnost, že byste to podpořili?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
V tuto chvíli nechci předjímat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Volný, řekněte mi, na koho sázíte, že nakonec podpoří tento váš návrh?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
V každém případě je to mínění a v podstatě i filozofie našeho druhého koaličního partnera, lidové strany. Včera na koaliční radě to dali jasně najevo. Já si myslím, že teoreticky by to měly opravdu podpořit i ty pravicové strany, protože oni volaly po nějaké takovéto úlevě pro ty nejmenší. Oni si, si určitě mysleli, že ten rozsah by měl být větší, to znamená, měly by být ty tržby na větším čísle, ale já si myslím, že se koneckonců domluvíme i se sociální demokracií, že pochopí tu naší filozofii, že to není útok na samotnou podstatu EET. Vždyť je to klíčový projekt pana ministra Babiše. A já si myslím, že po zralé úvaze toto rozhodl a zase na druhou stranu pokud on je přesvědčen a jeho tým, že to bude prospěšné, užitečné a že to neohrozí podporu a podstatu EET, tak je lepší, že to udělal byť na poslední chvíli, než aby s touto nejistotou šel dál a řešil to potom v dalších rocích.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Velmi stručně vás poprosím ještě poslední otázka, budou další změny?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS a místopředseda hnutí /ANO/:
Já nepředpokládám, že budou nějaké další změny.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pánové, já vám mnohokrát děkuji, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích. Mějte se hezky, děkuju, na shledanou.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju za pozvání, hezký večer.

Václav VOTAVA, předseda rozpočtového výboru PS /ČSSD/:
Na shledanou. Krásný hezký večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na shledanou.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS