10. listopadu 2016

Interpelace na premiéra ve věci činnosti vlády

(www.psp.cz) Ústní interpelace předsedy ODS Petra Fialy na premiéra Bohuslava Sobotku ve věci činnosti vlády.

 
 
Petr Fiala:
Vážený pane premiére, já jsem několikrát z vašich úst v poslední době slyšel, že vámi vedená vláda funguje skvěle a má výborné výsledky. Já vás asi nepřekvapím, že tento názor nesdílím, protože vláda se od svého založení zaměřuje na opatření proti aktivním, pracovitým, slušným lidem a neustále jim svými opatřeními, růstem byrokracie komplikuje život. Ale to není teď předmětem mé interpelace.
 
Já jsem vyslechl, stejně jako všichni občané této země, že se chystáte vládu rekonstruovat, což je samozřejmě vaše právo, které plně respektuji. Nicméně působí to trošku zvláštně v souvislosti s vašimi nedávnými prohlášeními. Například ještě v září tohoto roku jste říkal: "Vláda je mimořádně stabilní. Frekvence změn na jednotlivých ministerstvech se proti tomu, co jsme vídali v minulosti, snížila a přispívá to k tomu, že stát funguje lépe." Tak když si toto myslíte, tak nechápu, proč necelý rok před volbami přistupujete ke změnám ve vládě, kterými popíráte svoje vlastní slova. Podle mě se tady jedná jenom o marketingový trik. Ale to je samozřejmě vaše věc. Mně spíš jde o ten způsob, který, myslím, znejisťuje, znepokojuje nejenom mě, ale i veřejnost. Když premiér oznámí změny na ministerských postech a z médií se na nás valí následně informace o tom, kdo všechno kterou změnu, který ministerský post odmítl, a to všechno v době, kdy je na pořadu projednávání rozpočtu, kdy tady třeba dnes řešíme leteckou záchrannou službu - týká se to pravděpodobně ministra zdravotnictví - atd., atd. K tomu připočtu, že ministr zdravotnictví sám v médiích říká, že si ještě můžeme podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví.
 
Mně takový postup opravdu nepřipadá rozumný a rád bych se vás zeptal, zda se v dohledné době vůbec najde někdo, kdo ministrem této vlády bude chtít být, a zda si nemyslíte, že svým postupem ohrožujete fungování našeho státu.
 
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka:
Děkuji. Pokud jde o zajišťování letecké záchranné služby, vážené poslankyně, vážení poslanci, tak tam jsme realizovali otevřené výběrové řízení. A já jenom navazuji na to, že tady v předcházející interpelaci bylo kritizováno, že Ministerstvo dopravy zadává zakázky bez otevřeného výběrového řízení. Tak jenom chci avizovat, že tady proběhlo otevřené výběrové řízení, byli vysoutěženi provozovatelé do všech regionů, kde je letecká záchranná služba poskytována. A ve většině těchto obvodů už byly uzavřeny příslušné smlouvy. Tuším, že ve dvou těchto obvodech je tato věc zkoumána ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. To znamená, vláda udělá všechno pro to. A i kdyby náhodou došlo k nějakému znejistění těch smluv, které se týkají těchto obvodů, tak vláda má připraven plán na zajištění letecké záchranné služby. Takže tady ta věc je řešena a myslím si, že v tom není žádný problém.
 
Pokud jde o stabilitu vládní koalice, ani tady já nevidím žádný problém. Žádná z koaličních stran nezpochybňuje koaliční vládu. Máme dostatek hlasů pro státní rozpočet. Připomínám, že tady velmi hladce prošel prvním čtením s velkým množstvím hlasů. To znamená, není žádný problém. Tento týden jsme tady schválili celou řadu vládních návrhů zákonů, které dostaly potřebnou podporu koaličních poslanců.
 
Pokud jde o obměnu části členů vlády, je to skutečně moje ústavní pravomoc. Já jsem ty členy vlády jmenoval, ovlivnil jsem přirozeně zásadním způsobem jejich výběr z pohledu sociální demokracie jako předseda vlády a předseda sociální demokracie a chci si nyní vyhodnotit a vyhodnocuji si v těchto dnech, jaká je efektivita jejich práce a jestli mohu počítat s jejich plným nasazením až do samého závěru funkčního období. To znamená, postupuji tímto způsobem. Oznámil jsem také, že provedu personální změny ve vládě. Definoval jsem, že to bude zhruba v horizontu měsíce od okamžiku, kdy jsem to veřejně a také členům sociální demokracie oznámil, takže tuto změnu odpovědným způsobem provedu.
 
Pokud jde o stabilitu vlády, ona opravdu stabilní je. Uplynulé tři roky tam bylo malé množství změn. A jenom připomínám, že tohle je trošku jiná praxe oproti tomu, co tady bývalo v minulosti. V minulosti to bylo tak, že se většinou měnili ministři pod tlakem skandálů, pod tlakem korupčních afér, pod tlakem trestního stíhání apod. To byly ty změny ve vládě. Tohle je trošku jiná situace, protože mým cílem je - a nedělám změny pod tlakem jakýchkoli těchto afér nebo skandálů, ale dělám je prostě proto, abych posílil efektivitu vládního týmu, abych posílil dynamiku vládního týmu. To je cílem změn, které v tuto chvíli připravuji. Je to skutečně rozdíl oproti minulosti, ale myslím, že bychom si na to měli zvykat. Že ke změnám ve vládě nemusí nutně docházet jenom tehdy, když je nějaký skandál. A já jsem velice rád, že tato vláda nezatěžuje a nezatěžovala v uplynulých letech veřejný prostor skandály, že jsme skutečně nemuseli řešit problémy, které řešili naši předchůdci. A i díky tomu ta vláda už je tady skoro tři roky a i díky tomu vláda má výsledky.
 
Nesouhlasím s pohledem pana poslance Fialy, byť respektuji, že jako opoziční předák má právo, aby vládu kritizoval. Nicméně podívejte se na to, jaká je reálná situace. Máme největší zaměstnanost v historii. Ostatní státy nám to závidí. Největší zaměstnanost v historii, pětiprocentní nezaměstnanost. A letos budeme mít po řadě let rozpočtový přebytek. Vždyť to je přece pozitivní informace i pro tuto Poslaneckou sněmovnu. Schválili jsme rozpočet s deficitem, ale ekonomika jde dobře, daří se vybírat daně, lidé mají práci, 200 tisíc lidí našlo práci a díky tomu máme také rozpočtový přebytek v letošním roce rovněž v rekordní výši. Tohle jsou reálné výsledky práce vlády. O těch se dá těžko polemizovat. Tohle jsou reálná fakta, která pomáhají zlepšovat život občanů v naší zemi.
 
Petr Fiala:
Samozřejmě chápu, že pan předseda vlády nemůže dělat nic jiného než chválit svoji vládu. Nicméně současně celé veřejnosti sdělil, že s částí vlády a její prací není spokojen, že chce některé ministry vyměnit, protože jsou unaveni atd. Tak to mně nepřipadá, jako že se na těchto konkrétních činech a výrocích pana premiéra, že se z nich dá odvodit, že je s činností vlády tak spokojen, jak nám tady teď říká, že je všechno úplně bez problémů.
 
Ale já znovu opakuji, pane premiére, máte právo, samozřejmě, na výměnu ministrů a to všechno je vaše kompetence. Nicméně taky mluvím trošku o způsobu. A to už tak úplně jenom vaše věc není. Jestli váš ministr zdravotnictví tady v médiích říká, že je teď rozpačitý, že není v klidu, protože neví, kdo by ho mohl nahradit - "ještě jsem si říkal, že bychom si mohli podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví"- , nezlobte se na mě, toto podle mě nenapovídá na to, že se tu děje nějaká promyšlená koncepční výměna vlády. A toto znejisťuje veřejnost a toto znejisťuje všechny, kterých se správa těch resortů dotýká.
Petr Fiala

předseda strany