1. listopadu 2016

Události, komentáře: Zahraniční politika

(ČT 24) Spory kolem státní politiky vůči Číně a jejích projevech navenek nekončí. Ministr kultury Daniel Herman teď ovšem po konfliktu s prezidentem vede při také se šéfem diplomacie Lubomírem Zaorálkem. Ten tvrdí, že Herman vědomě porušil vládní dohodu o tom, že se členové kabinetu nebudou scházet s dalajlámou. Ministr kultury ale popírá, že by taková dohoda existovala, a podpořila ho i část ministerských kolegů. Na Pražském hradě se pak sešli 4 aktéři dopisu adresovaného Pekingu - tedy prezident, premiér a šéfové obou komor parlamentu. A shodli se na tom, že postupovali správně. Parlamentní opozice si to ale povětšinou nemyslí, a stejně tak i zástupci vládních stran. Například šéf zemědělství Jurečka. Ten navíc odhalil, že ani dopis příliš nepomohl a Číňané mu zrušili zahraniční cestu, na kterou měl ve středu odletět. O tom, kam směřuje česká zahraniční politika, kam by měla směřovat a kdo by ji měl vést. O tématu diskutoval v Událostech, komentářích senátor Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout v archivu ČT24.


David BOREK, moderátor:
Čtyři ústavní činitelé, kteří nedávno podpořili pročínské prohlášení, se dnes setkali na Pražském hradě, aby jednali o zahraniční politice. Uvedli, že hlavním tématem nebyly zahraniční vzájemné vztahy Prahy a Pekingu. Text, ve kterém se politické špičky distancovaly od schůzky ministra kultury s dalajlámou, nicméně vyvolává spory. I dva týdny po svém uveřejnění.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Ústavní činitelé přijíždějí na Pražský hrad, Bohuslav Sobotka, Jan Hamáček, Milan Štěch a Lubomír Zaorálek. Jejich společné prohlášení vyvolalo řadu otázek a stalo se nejdiskutovanějším zahraničním tématem posledních dnů. Podle aktérů schůzky bylo na programu několik témat - protiruské sankce, bezpečnost a obrana v Evropě. Právě proto se jednání zúčastnil i ministr obrany. Dvě hodiny společně za zavřenými dveřmi. Nakonec přišel před novináře jen ministr zahraničí. Okrajově se nakonec i přes původní odmítání dotkli svého společného prohlášení k Číně.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
My jsme si potvrdili, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Možná to svědčí o tom, že nejsou schopni žádného jednotného výstupu.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Zároveň ale bude toto téma rozehráno i na zítřejším jednání vlády. Podle Zaorálka ministr Herman totiž porušil dohodu, že se oficiálně s dalajlámou nesejde.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Požádal jsem premiéra, aby se, pokud možno, existuje záznam, zápis toho, co se tehdy odehrálo, tak jsem ho požádal, aby se to našlo, vytáhlo na světlo, abychom to viděli na vlastní oči...

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany; poslanec /KSČM/:
Ten hokej ve vládě kolem této věci signalizuje, že tam není vše v pořádku. Buď si to dá pan premiér do pořádku anebo to padne na jeho hlavu.

Anna KLÍMOVÁ, moderátorka:
TOP 09 dnes přišla s tím, že by se měl předsedou horní komory stát ten, kdo se distancuje od prohlášení ústavních činitelů o Číně. Hlasovat o něm budou senátoři na ustavující schůzi za dva týdny.

Tomáš CZERNIN, nově zvolený senátor /TOP 09/:
TOP 09 vyzývá všechny senátory, aby zvolili předsedu Senátu pouze takového kandidáta, který přislíbí, že podpis předsedy Senátu pod hanebným prohlášením stáhne.

Anna KLÍMOVÁ, moderátorka:
Zvyklostí je, že předsedu Senátu navrhuje nejsilnější klub. ČSSD chce znovu prosadit Milana Štěcha.

Petr VÍCHA, předseda senátorského klubu /ČSSD/:
„Již jsme se s předsedy klubů vše potvrdili a jsme si jist, že dohoda bude dodržena. Prosím, aby nám sem někdo, a TOP 09 zejména, nevnášel sněmovní pravidla neslušnosti."

Anna KLÍMOVÁ, moderátorka:
Starostové v Senátu postoj TOP 09 nesdílejí a Milana Štěcha ve funkci předsedy podpoří, i když minulý týden sami proti prohlášení k Číně vystoupili. V otevřeném dopise žádají o projednání na plénu.

Jan HORNÍK, předseda klubu /STAN/:
My vycházíme z toho, že přeci jenom je předseda Senátu, to znamená, že reprezentuje i ostatních zbývajících 80 senátorů.

Anna KLÍMOVÁ, moderátorka:
Příští schůze je ale ustavující, proto se Jan Horník s předsedou na dnešní schůzce dohodl, že prohlášení ústavních činitelů projednají až 30. listopadu. Vladimír Keblúšek a Anna Klímová, Česká televize.

David BOREK, moderátor:
Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, vítejte.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
A bude s námi mluvit také předseda senátorského klubu ČSSD Jaroslav Kubera. Hezký večer i vám.

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Hezký večer z Teplic.

David BOREK, moderátor:
Nejprve čerstvá dnešní zpráva, ředitel hradního protokolu, pan Forejt potvrdil, že skutečně si před státním svátkem dvakrát telefonoval s Jiřím Bradym, ale pokaždé ho prý informoval pouze o tom, že je na vyznamenání navržen. Je to čerstvá věc, poprosím jenom čerstvou reakci, pane Foldyno.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Já ani moc nejsem překvapen, přiznám se, tyto tanečky kolem telefonoval, netelefonoval. Důležité a podstatné asi jsou ty věci, které jsou tím oficiálním vztahem při těchto věcech, to znamená oznámení například tomu, že by velvyslanectví Kanady dostalo takovou informaci, že ten jejich občan bude takto vyznamenáván. Nějaká písemná forma. Jestli to takto bylo, tak samozřejmě do jisté míry, myslím se, že na Hradě by se měli zabývat určitou profesionalitou té práce pana Forejta.

David BOREK, moderátor:
Ale té teorii, že by to vyznamenání bylo staženo kvůli dalajlámovi, to...

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
To si netroufám vůbec odhadnout, nemyslím si, že to je otázkou této věci.

David BOREK, moderátor:
Pane Kubero?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
pan premiér, já to neumím přesně časový sled, vy ho asi víte víc než já. jaký seznam dostal ke kontrasignaci, byl tam Brady, nebyl tam pan Brady? a pokud jde o ty telefonáty, tak v této zemi odposlouchávají všichni všechny, tak určitě někde existuje odposlech těchto hovorů a z toho by se to dalo snadno určit. takže ty vyšetřovací komise, kterých máme spoustu, by se na to mohly zeptat.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem, když už tedy mluvíte o tom, že tady v této zemi sleduje každý každého, vypadá to, že máme možnost nebo potenciálně získat zvukový záznam nebo ne my, ale někdo na Úřadu vlády z jednání vlády. Co říkáte, pane Kubero, tomu...

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
O tom není pochyb.

David BOREK, moderátor:
Ano, co říkáte tomu evidentnímu rozporu, opravdu slovo proti slovu mezi panem Zaorálkem a panem Hermanem ohledně toho, a to už není věc, to už je věc docela i obecnějšího nebo zásadnějšího charakteru. Jestli vláda někdy se usnesla nebo dohodla na tom, že se ministři nebudou oficiálně scházet s dalajlámou?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
O tom existuje taky záznam. Jde jenom o to ho najít. Ten záznam, tuším, že pan premiér nebo pan Zaorálek slibovali, že se pokusí ten záznam najít a z toho to bude zcela zřejmé.

David BOREK, moderátor:
Kdyby se ukázalo, že takové rozhodnutí padlo, že opravdu vláda...

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Abychom byli přesní. My se chováme jako plovák v nádržce toalety, který se nikdy nepodívá pod hladinu. Jde o to, jestli pan ministr Herman řekl, že se s dalajlámou setká a jestli řekl, že s ní ale setká na neoficiální půdě, anebo jestli potvrdil, že se s ním setká za všech okolností a ve svém úřadu. To já opravdu nevím, to je na jiných. To je totiž dosti důležitý detail, protože na důležitý detail, protože na druhé straně já zastávám právo pana ministra se sejít a vůbec každého se sejít s kýmkoli, prostě to neobstojí, že by se nemohl někdo s někým sejít a pokud jde o to prohlášení. To bylo prohlášení ze zděšení. To bylo naprosto nadbytečné. Já jsem to zkritizoval týž den, kdy vyšlo, naopak v Senátu druhý den, kdy jsme měli zasedání, bylo o tom ticho, tak najednou se o tom za tři dny, když to zveřejnila média ve větší šíři, protože ne každý sleduje Čtyřiadvacítku, tak jako já skoro pořád, takže se to dozvěděl později z nějakých médií a pak najednou kolem toho vznikl tento šrumec.

David BOREK, moderátor:
Pane Foldyno, prohlášení ze zděšení, vy jste při tom, když to řekl Kubera, kývnul hlavou a možná jste jenom...

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Ne, já jsem pokyvoval hlavou, pan kolega Kubera řekl řadu věcí. Já si myslím, že především je potřeba se podívat na tom, že pan důvěryhodnosti tvrzení pana Hermana. Pan Herman několikrát jmenoval různé svědky, kteří všichni, co všechno kde viděli na velvyslanectví slovenském, dva ministři, pan velvyslanec, nakonec se nic nepotvrdilo z toho. Je to trošku, dobře se to poslouchá, něco jako pohádka Boženy Němcová, ale dá se tomu složitě věřit. Na druhou stranu pan ministr Zaorálek o tom informoval nás na poslaneckém klubu, že určitá taková to dohoda existuje, že mu pan ministr Herman zatelefonoval několik hodin předtím, než se...což já naprosto souhlasím s panem Kuberou, každý má právo se setkat s kýmkoli. Nicméně ministr vlády se s ním může setkat na nějaké neoficiální půdě, pakliže se na tom dohodli s vládou, nebo že to patří k nějakým diplomatickým záležitostem, které jsou ve vztahu k Číně důležité. A pan Herman zavolal, že se prostě takto nestane, že se nesetká s dalajlámou na tom Foru 2000 a pozval si ho v uvozovkách, teď řeknu takové slovo, schválně na ministerstvo kultury a vytvořil celý tento takový, do jisté míry prapodivný problém.

David BOREK, moderátor:
Kdyby to tak bylo a vy jste dokonce teď nepoužíval podmiňovací způsob, měl by z toho, a kdyby se třeba ba základě třeba toho základu zvukového potvrdilo, že skutečně takovéto rozhodnutí vlády nebo konsensus ta byl a zvuk tam byl, měl by z toho vyvodit premiér vyvodit důsledek v podobě konce pana Hermana ve vládě?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Především si myslím, že jestli pan Herman se osobně neztotožňuje se zahraniční politikou vlády, ve které sedí, tak já myslím, že sám má možnost odejít z této vlády a myslím si, že by to měl udělat. A v případě, že to tak neudělá, tak nevidím nic špatného nebo divného na tom, že by pan premiér ho vyzval, aby z té vlády odešel, protože jestliže se někdo neztotožňuje s prací vlády, no, tak v ní nemůže sedět.

David BOREK, moderátor:
Pane Kubero?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Ona je to trošku potíž. My máme takovou tu opozičně koaliční vládu, jak nám předvedl Andrej Babiš, kdo uteče, vyhraje, to byl od něj geniální tah, že on se těchto věcí vůbec nezúčastnil, takže je jakoby z obliga, nicméně on je samozřejmě dokonce místopředsedou vlády. Ale já si také myslím, že pan ministr Herman a pan ministr Dienstbier by měli, protože mají zcela opačný názor zvážit, jestli v takové vládě chtějí být. Ale ono je to velmi těžké, protože je to, jako kdyby se teď měla rozpustit Poslanecká sněmovna. Já předpokládám, že kolega Kalousek, když chce v Senátu určovat kdo má být zvolen, nebo nemá být zvolen předsedou, že za prvé vyvolá hlasování o důvěře této pročínské, podle jeho názoru pročínské vládě a minimálně bude chtít odvolání předsedy sněmovny, pana Hamáčka, který také byl, byl spoluautorem nebo spolupodporovatelem toho prohlášení. On nám radí, že ten podpis má někdo odvolat, ale on nikdo nic nepodepsal, to se všecko odehrávalo v podstatě telefonáty a oni jenom vyjádřili souhlas. A všimněte si, že všichni čtyři byli sociální demokraté, jeden z nich byl bývalé sociální demokrat a ti tři byli, ti byli současní sociální demokraté. Takže je legitimní, že zastávají politiku vlády. A kdyby náhodou pan předseda Štěch mluvil jménem Senátu, tak já bych byl první, kdo by mu to vytýkal, ale on zdůrazňoval, že to byl jeho názor sociálně demokratického politika, nikoli názor Senátu, jak mu někdo vkládá, že měl něco projednat v Senátu. My můžeme v Senátu klidně projednat jakési usnesení, že se od toho prohlášení ve zděšení distancujeme, ale to je tak všecko, co s tím můžeme udělat. Prostě ta vláda je taková, jaká je a jestli se nám nelíbí, tak volby se blíží, tak si můžeme zvolit vládu jinou. Ona je opravdu opozičně, my bychom měli udělat opoziční koalici v Senátu, ale s kým? Lidovci jsou členy vlády, mohli bychom ji udělat se STAN, ale ten zase úzce spolupracuje s lidovci, takže on je v tom takový ten guláš. To, co já jsem říkal, zhasněte ve sněmovně i v senátu, ať si všichni přesednou, aby tady na politické scéně jasno. V pravicové straně jsou levičáci, v levicové pravičáci, mám v tom takový trošku hokej.

David BOREK, moderátor:
Ještě jeden výrok z dneška od ministra zahraničí po té schůzce ústavních činitelů, konkrétně ještě k té schůzce s dalajlámou. Pojďme si je poslechnout.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Skutečně respektuji to, když máte nějakou zemi, takže té zemi třeba vadí, že někdo místo, aby se setkal s oficiálním představitelem, tak se oficiálně setká s bývalým představitelem exilové vlády. Já nevím, já nevím, jako kdyby se někdo setkával Konraden Henleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tady je oficiální vláda a on byl oficiálně..., asi by nám to také vadilo Čechům.

David BOREK, moderátor:
To je tázavý pohled.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Tázavý pohled. Já si myslím, že pan ministr zahraničí použil příměr, který určitě si každý všiml, oč běží a nemyslím si, že to není výstižné, je to naprosto běžné.

David BOREK, moderátor:
Jenom tedy podotýkám, že pan Zaorálek potom to stáhl, řekl, že přehnal a vy tedy považujete za...

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Já nevím, proč to pan ministr stáhnul. Já bych to nestahoval, protože to tak je. Prostě jestliže se, jestliže jsou takto diametrálně rozdílné ty pohledy na tu věc, no, tak pan ministr má pravdu. Použil příměr, který je velmi silný a velmi tvrdý, nicméně jasně tím reflektoval to, v jakých pocitech a jak to vidí pan ministr zahraničních věcí. To, že to stáhnul, já se mu divím teda, já bych to nestáhnul, protože to přesně vystihuje tu věc.

David BOREK, moderátor:
Dalajláma je tedy srovnatelný s předákem strany, která usiluje o...

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Ne, nechtějme vytvářet znovu další diskusi, jestli Zaorálek nesrovnával dalajlámu. Srovnával ten princip toho setkání. To není přeci o to, že bychom se z duchovního člověka, který jaksi nějakou duchovní formu a je, řekněme, nějakém jiném postavení vůči Číně, tak ho nemůžeme srovnávat, že pan Zaorálek řekl, že ho srovnává s Henleinem. To přeci takto nezaznělo. On tu formu...

David BOREK, moderátor:
Jenom tedy podotýkám, že ve 30. letech Konrad Henlein se běžně setkával se...politiky a jistě...

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Samozřejmě také byla ve sněmovně jeho, jeho lidé. To byla trošku jiná doba.

David BOREK, moderátor:
Ano, to byla běžná... dokonce se uvažovalo, že vstoupí do...

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Proto říkám, že nesrovnávejme nesrovnatelné. Šlo jenom o princip.

David BOREK, moderátor:
Pane Kubero?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Ale ta potíž je přece v něčem jiném. Já bych například nemohl být diplomat, protože já bych vyvolal zřejmě brzy nějaké mezinárodní roztržky a taky diplomat nejsem, jsem politik, ale vím, co je diplomacie. Diplomati většinou říkají opak toho co si myslí. Je to velice jemná věda politická, ale právě proto to prohlášení bylo nadbytečné. Pokud by ministerstvo zahraničí o něčem ujistilo Čínu diplomatickou poštou, tak je to legitimní, ale udělat to takovýmto veřejným způsobem, tak to nemohlo vyvolat nic jiného než to, co to vyvolalo. Protože ono to tak vypadalo velmi poraženecky, prostě jako kdybychom se snad báli. Ale já jsem vždycky, pro to, že já pán, ty pán, ať se to vztahuje na kohokoli. To není o tom, jestli my jsme malá země a Čína je velká země a zase Čína může vyslat 255. vážné varování, což se děje běžně v souvislosti s Tchaj-wanem, ale byznys půjde dál, dokonce i bez ohledu na to, jestli momentálně pan ministr pojede, nebo nepojede do Číny. Ta aféra vyprší, převálcují ji jiné věci, například ta nová čínská stíhačka. To bude daleko zajímavější a mezinárodní věci se dějí úplně jiné mnohem vážnější a my se tady utápíme v takovýchto drobných prkotinách.

David BOREK, moderátor:
Ostatně pojďme si poslechnout ministra zemědělství Mariana Jurečku a jeho zprávu ohledně toho, že nakonec nepojede na návštěvu Číny.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/ /Interview ČT24, 1. 11. 2016/:
Já jsem měl být od 3. listopadu, zítra večer jsem měl odlítat na návštěvu Číny, kde jsem se měl setkat se svým zemědělským protějškem, s ministrem také pro oblast vodního hospodářství. Ta cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informaci, že oba dva tito ministři ta setkání se mnou ruší. Vysvětlení bylo, že je to z důvodu, který obě strany zcela jistě chápou.

David BOREK, moderátor:
Otázka, co to je za strategického partnera, který trestá po tom prohlášení čtyř ústavních činitelů, trestá Českou republiku nebo selektivně trestá ministra České republiky?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Já bych slovo „trestá“, prostě se vymezuje v těchto věcech. Já si myslím, že pan ministr Jurečka je, je chytrý člověk. On samozřejmě věděl, co svými postoji se svým kolegou Hermanem dělají. Čili já si nemyslím, že to je něco, co...

David BOREK, moderátor:
Ta otázka zněla jinak: Co to je za strategického partnera jménem Čína, když dělá toto ministrovi české vlády. Představme si tedy, obraťme to, kdyby ministr české vlády nějaký, byl hodně kritický k Spojeným státům americkým, kdyby Spojené státy americké řekli, že pojede k nim na návštěvu. Co to je za jednání?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
To s vámi souhlasím, naprosto je to, já si myslím, že to je velmi silné. V této chvíli si myslím, že i toto by mělo být předmětem nějaké nóty ministra zahraničních věcí, která by se měla zeptat Číny, co to je za postoj, protože je to neobvyklý postoj. Je to jedna z velmi silných argumentů v diplomacii, kdy se toto stane. To neobhajuji. Já jenom říkám, že prostě pánové, ministři lidové strany do jisté míry předpokládali, že to nebude mít tak jednoduchý průběh, ale souhlasím s vámi, je to velmi tvrdé.

David BOREK, moderátor:
Pane Kubero, je to na nótu nebo na dotaz?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Možná bychom se mohli zeptat čínského prezidenta, který má klíče od hlavního města Prahy, která mimochodem také přijala podobné prohlášení ze zděšení kvůli pandě, tak by se třeba mohl zasadit o to, aby se takto strategický partner nechoval a on tam nepotřebuje prohlášení čtyř. On by to jako prezident Číny mohl prohlásit sám, že strategické partnerství trvá a toto, že byl omyl někoho, kdo dával do souvstažnosti ministra zemědělství s akcí dalajláma.

David BOREK, moderátor:
Nebylo to jenom Číně to dnešní jednání. Dokonce podle účastníků jednáno to skoro vůbec nebylo o Číně, tak pojďme na jinou zemi. Ještě jednou ministr zahraničních věcí a Rusko, respektive rusko-ukrajinský konflikt.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Není možné mluvit o odstraňování sankcí, pokud nepominuly ty důvody, pro které byly uplatněny. Ukrajina i Rusko by se měly snažit stáhnout těžkou techniku. Měli by se snažit odzbrojit v určitých oblastech, skončit tam s jakýmkoli napadáním a umožnit přístup pozorovatelům OBSE.

David BOREK, moderátor:
Tam byla dokonce tedy deklarovaná shoda, ale jak hodně na vlásku visí i třeba v ČSSD tlak na to, aby ty sankce byly sníženy, omezeny?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Víte, je to velmi podobné jako ve Francii nebo jako v Německu. Poslanci francouzští se usnesli, a vyzvali svoji vládu, aby zrušila sankce. Dokonce francouzští poslanci se usnesli, aby uvalila jejich vláda sankce na ukrajinskou vládu, takže já si myslím, že ta diskuse probíhá v celé Evropě.

David BOREK, moderátor:
A máme čekat, pardon, máme čekat, aby to bylo konkrétnější, máme čekat, že třeba někdy v zimní sezóně 2016, 2017, i třeba poslanec Foldyna bude iniciovat cosi jako poslaneckou sociálnědemokratickou rezoluci „už skončeme, nebo omezme sankce“?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Já si myslím, že to je legitimní. Takováto diskuse probíhá i v Bundestagu, samozřejmě i ve stranách ve Spolkové republice probíhá tato diskuse mezi poslanci Bundestagu, představiteli hospodářského výboru a paní Merkelovou. Samozřejmě se tam i argumentuje jinými vztahy. Jak dodržujou Spojené státy tyto sankce, nárůst jejich zahraničního obchodu. Podívejte se na, na bankovní sektor, na investiční věci, které se odehrávají ze strany německých bank a německých koncernů v Rusku, nikoli obchod, ale investice. Takže prostě tady v Evropě probíhá velmi silná diskuse na politické scéně o tom, jestli sankce jsou efektivní. Když se podíváme na nedávnou dobu, tak po 50. letech Amerika zrušila sankce na Kubu, a jaký byl výsledek. Já si myslím, že ty sankce jen posilují stávající režimy, a když se podíváte na výsledky důvěry Rusů ve Vladimira Putina, tak po těch vyhlášených sankcích stále sílí a dialog, který by mohl tyto věci ovlivnit, je zastaven.

David BOREK, moderátor:
Pane Kubero, v ODS také otazníky nad sankcemi.

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Abychom nebyli jenom negativní, velmi pozitivní je, že pan prezident, který je tradičním zastáncem, aby ty sankce nebyly, tak nevím, jestli byl přesvědčen nebo přehlasován, ale tam údajně došlo ke shodě všech těch činitelů, kteří se na Pražském hradě sešli, že sankce mají pokračovat. Takže to je velmi pozitivní, protože do této doby pan prezident byl stejného názoru, jako je Jarda Foldyna, že by ty sankce, sankce měly být zrušeny. Samozřejmě ty sankce jsou pro obě strany nepříjemné.

David BOREK, moderátor:
A váš názor, pane Kubero?

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Můj názor je samozřejmě, aby ty sankce byly, ale je to spíše symbolika, protože zase přihlížet jen tak anexi, čeho bychom se mohli v budoucnu dočkat. Takže z tohoto hlediska určitě je to správně, i když samozřejmě i v západní Evropě jsou politici sociálně demokratického typu, kteří by byli proti těm sankcím, protože samozřejmě to pociťují. Já jsem včera slyšel pana odboráře Povšíka ve vztahu k Číně - 30 % škodovky jde do Číny a obdobně ty podniky, které spolupracují v obchodě s Ruskem, tak pro ty to může mít důsledky. Ale někdy opravdu ty peníze nejsou v první, ale až v druhé řadě.

David BOREK, moderátor:
Jaroslav Kubera, Jaroslav Foldina o zahraniční politice. Pánové, děkujeme za účast v Událostech, komentářích, na shledanou.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/:
Také děkuji.

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu strany /ODS/:
Hezký večer všem, na shledanou.

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor
1. místopředseda oblastního sdružení