20. října 2016

Spolupracujme všechny strany od středu doprava

(iDNES.cz) Vzápětí po krajských a senátních volbách přichází šéf opoziční ODS Petr Fiala s novou iniciativou směrem k ostatním nesocialistickým stranám. „Spolupracujme v nějaké formě všechny strany od středu doprava,“ řekl Fiala v rozhovoru pro iDNES.cz. Kdyby k tomu byla ochota, musí se dobře spočítat, zda by to zvýšilo šanci na volební úspěch.

 
Pane předsedo, podle sestavování koalic v krajích to vypadá, že ODS bude nakonec v deseti koalicích. To je asi i pro vás trochu překvapení?
 
Je to naplnění politického cíle, se kterým jsme šli do voleb. Říkali jsme, že chceme zabránit pokračování levicových koalic ČSSD a komunistů, které vládly ve většině krajů, a že také nechceme, aby se na vládní úrovni zopakovala vládní koalice. Tohoto cíle dosahujeme tím, že vstupujeme do krajských vlád a že můžeme uskutečňovat náš program.
 
Vypovídá něco o změně politiky ODS to, že se nerozpakujete v několika krajích sestavovat koalici s ČSSD (Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský), a s ANO ve většině krajů, kde budou mít hejtmana (Moravskoslezský, Olomoucký, Středočeský, zřejmě Karlovarský)? Je to nějaký signál pro vaše chování po volbách do Sněmovny v příštím roce?
 
Zatím sestavujeme krajské rady v jednotlivých regionech. Nedá se z toho odvodit, že někoho ze soupeřů preferujeme. Často se nedá sestavit dvoučlenná, ani trojčlenná koalice, a tam už si nemůžete vybírat. Preferujeme středopravé koalice, vyloučili jsme jen koalici s komunisty. Chceme se prostě podílet na koalici v krajích a pomoci změnit tam život. Každý ten kraj je trošku jiný. Záleží i na tom, jaké osobnosti, jací lidé reprezentují stranu na krajské úrovni. Pro celostátní volby bych z toho zatím nic neodvozoval.
 
Ve středu jste také s ANO hlasovali pro ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, který pak kvůli absenci hlasů nakonec neprošel. Poslankyně ANO Radka Maxová se pokoušela o pravicovou koalici s vámi v Jihočeském kraji a napsala na Facebooku, že modrá je dobrá. Neznamená to, že jste se vy a ANO docela přiblížili?
 
To, že máme někde podobné názory, mě nepřekvapuje. ANO nemá jasný politický program, je to strana v mnoha směrech populistická, která si vybírá z různých částí politické agendy, co si myslí, že se bude líbit voličům. Někde jsou to věci, které dlouhodobě říkáme a ANO je použije. Finanční ústavu jsme dlouhodobě chtěli a prosazovali. Na tom je ale zajímavější to, že vládní většina, která předložila návrh ústavního zákona, se při hlasování ve Sněmovně rozpadla a hlasovali proti sobě.
 
Dopadli jste výrazně lépe než TOP 09. To asi snižuje pravděpodobnost, že byste mohli úžeji spolupracovat v dalších volbách.
 
Jsem rád, že se posílila naše pozice lídra pravice. Nevýhodou české pravice je, že je příliš roztříštěná. Pokud jde o spolupráci, dlouhodobě říkám, že spolupráce pravicových stran by měla existovat. Měla by být užší a měli bychom hledat styčné plochy. Nebráním se tomu ani po těchto volbách. Naopak, myslím, že by bylo dobré, abychom úzce spolupracovali. To neplatí jen pro TOP 09. Spolupracujme v nějaké formě všechny strany od středu doprava.
 
Řadíte tam i lidovce a hnutí STAN?
 
Ano. Neříkám tím, jaká forma spolupráce to má být. To je otevřená otázka. Kdyby vůbec ochota k něčemu takovému byla, tak bychom si museli velmi dobře promyslet a spočítat, strategicky, jestli takové spojení opravdu navýší volební úspěch, jestli to voliči chtějí. Jestli tady platí, že jedna a jedna jsou dvě. Musí to být spolupráce, která je efektivní a k něčemu vede. Proč od středu doprava? Máme tady politický systém, který je narušován - teď už je třeba říci - silným populistickým hnutím, které je v levicové vládě a občas vystupuje s pravicovými myšlenkami, a je tu silná levice. To znamená, že je třeba, abychom oživili a rehabilitovali českou pravici. Jak ta spolupráce bude vypadat, o tom se bavme.
 
Nebojíte se, že tím nejsilnějším subjektem na pravici nebude vaše ODS, ale subjekt vzniklý spoluprací KDU-ČSL a Starostů a nezávislých?
 
Nebojím. To by bylo uskupení středové. Nechci hodnotit šance soupeřů, ale tam bych na rozdíl od některých komentátorů ohrožení neviděl. Ale je úkol pro všechny politiky od středu napravo, kterým není jedno, co se v naší zemi děje, abychom uvažovali, co je efektivní cesta k posílení nesocialistických a populistických myšlenek v politice.
 
Dalo by se v nadsázce říci, že vybízíte pana Kalouska, pokud ho TOP 09 nevymění, pana Gazdíka a pana Bělobrádka, abyste si spolu sedli a jednali?
 
Jenom odpovídám na vaše otázky a není můj styl někoho oslovit přes média.
 
Oslovil jste je už jinak?
 
Bavíme se s kolegy o tom, co je pro naše strany nejlepší a v těch debatách můžeme pokračovat. Teď nemám na stole konkrétní představu o integraci jakýchkoli pravicových stran, ale jsem natolik vnímavý k politické situaci, že si takovou debatu představit dovedu.
 
(Autor: Josef Kopecký)
 
 
Petr Fiala

předseda strany