18. října 2016

Selský rozum je v Senátu zapotřebí

Někdejší starosta Telče a vysočinský hejtman zůstane senátorem i v dalších šesti letech. Chci, aby v Senátu převládal selský rozum. Tak o svém dalším působení v horní komoře parlamentu hovoří celostátní místopředseda občanských demokratů Miloš Vystrčil, který o uplynulém víkendu zvítězil ve druhém kole senátních voleb. Někdejší starosta Telče a vysočinský exhejtman tak zůstane senátorem i v dalších šesti letech.


Vyhrál jste druhé kolo senátních voleb, jak se cítíte?

Pocity jsou samozřejmě příjemné, pokud vyhrajete, a ještě nad tak obtížným soupeřem, tak cítíte, že někdo vaši práci ocenil a že to, co děláte, asi neděláte špatně. Chci poděkovat všem lidem, kteří k volbám přišli, a zejména těm, co mě volili. Soupeř ve druhém kole vynaložil skutečně veškerou energii na to, aby mi volby znepříjemnil a aby mé vítězství ve druhém kole nebylo tak výrazné jako v kole prvním. Na druhou stranu se ukázalo, že je pravda to, co říká moje mladší dcera, a to je neboj se, ty máš energie za tři.

Co říkáte na nízkou volební účast? K senátním volbám ve vašem obvodu přišlo jen patnáct procent voličů.

Nízká volební účast mě mrzí, ale s tím nic nenaděláme. Je škoda, že nedokážeme, a možná je to díky tomu, jak Senát vznikal, lidem vysvětlit, že Senát není jen nějakým obtížným hmyzem, ale že to je horní komora parlamentu, která má významnou roli v našem parlamentním systému. Jsem schopný to doložit, snažil jsem se celých šest let referovat o tom, co Senát schvaluje a co navrhujeme, ale autoritu Senátu se lidem stále nedaří vysvětlit tak, aby když jsou senátní volby, přišli k urnám. Patnáct procent je skutečně málo.

Co je pro vás teď po vítězství v senátních volbách hlavním cílem?

Nadále pořádně a poctivě pracovat. Nebudu něco výrazně měnit, ale je to tak, že zkušenosti, které jsem jako senátor nabral, ještě více zúročím. Myslím si, že se mi bude dařit v Senátu prosadit více věcí, než se mi dařilo v prvním období. Myslím tím různé změny zákonů a případně třeba i některé změny v rámci fungování Senátu a uspořádání toho, jak pracuje. Třeba tvorbu takzvaných textů s vyznačením změn, abychom viděli, jak se zákonné normy mění. Opravdu intenzivně se chci věnovat svému senátnímu obvodu a Kraji Vysočina, protože pokud mi něco leží na srdci, tak je to rozvoj mého senátního obvodu. Závisí to hodně na tom, jak se bude rozvíjet Jihlava, protože ta je centrem růstu, které by s sebou mohlo vytáhnout i ostatní obce a města. Mojí specialitou je ale i venkov a venkovské obce, protože tam se dějí úžasné věci a je potřeba tam dát lidem svobodu. Tím myslím nesvazovat je byrokratickými věcmi, jako je registr smluv pro malé obce, jako je plán rozvoje sportu pro malé obce, jako jsou nová rozpočtová pravidla a povinnost vyvěsit jakoukoliv dotaci, kterou dáváte dobrovolným hasičům na čtrnáct dnů na úřední desku a tak dále. To jsou věci, které malé obce dělat nemusejí, protože fungují tak, že si tam každý vidí do talíře a nekrade se tam. Je třeba se soustředit na velké ryby a neznemožňovat v malých obcích lidem normálně občansky žít a rozvíjet tam občanskou společnost.

Jak jste připravený v Senátu pomáhat například lidem z Vysočiny?

Pokud je třeba, aby některý starosta obce, města nebo i hejtman Kraje Vysočina spojil síly se členem Senátu například při vyřizování odpovědi na žádost, která šla na ministerstvo nebo při vyřizování nějaké upomínky, která byla třeba dle starosty obce uložena neoprávněně, jsem připravený pracovat jako dosud. To znamená maximálně napomáhat tomu, aby se obce, města i kraj mohly rozvíjet a aby nedocházelo k tomu, že jsou byrokratickým tlakem. Mým cílem je i nadále spolupracovat s obecní a krajskou samosprávou.

Nicméně jako senátor budete vůči vládě opozicí, je to o to složitější?

My to máme v Senátu tak, že jsme opozičními senátory, ale zároveň jsme svobodnými a svébytnými senátory. Kdyby se někdo zajímal, jakým způsobem hlasujeme, tak se ukáže, že některé zákonné normy jsme připomínkovali napříč politickými stranami bez ohledu na to, kdo odkud je. Co budu v Senátu prosazovat dál je to, aby tam převládal selský rozum. Jsem určitě opoziční senátor a dojde k programovým střetům, ale myslím si, že větší počet věcí, které budu připomínkovat, jsou ty, které ztěžují život obcím, městům a krajům. To je moje role a představa o budoucí práci. Ta bude podobná jako doposud, akorát moje zkušenosti a chuť mohou způsobit to, že se mi bude dařit lépe ji naplnit.

Konaly se také krajské volby, dovedete si představit souběh funkcí senátor a krajský radní?

Ne, já splním to, co jsem slíbil, a sice že budu řadovým krajským zastupitelem a senátorem, jako jsem byl doposud. Pokud jste krajským zastupitelem a zároveň senátorem, je to oboustranně prospěšná situace. Umožňuje mi to pracovat efektivněji, dobrý senátor by měl stejně s krajem spolupracovat a navštěvovat hejtmana, to proto, aby se ptal, jak to na úrovni kraje vypadá.

Co máte v plánu teď, když kolotoč kolem krajských a senátních voleb skončil?

Teď musím doma vymalovat, to jsem slíbil manželce. A také musím přilepit nějaký odlepený kus plastového pásku u naší skříně a také koupit baterky do hodin, protože ty se nám nedávno zastavily. To je myslím z těch hlavních úkolů všechno. (úsměv)

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany
senátor