3. října 2016

Metropolitní plán – Pražané jsou rukojmí nekompetentních

Sousloví Metropolitní plán se posledních několik týdnů skloňuje všude kolem nás. Pravda je, že většina Pražanů vůbec netuší, jak je to zásadní a důležitý dokument pro budoucí rozvoj a fungování naší metropole.

Je zcela skandální, co se okolo tohoto dokumentu děje, a pouze nám to ukazuje další příklad neschopnosti současné magistrátní koalice, stejně jako některých jejich předchůdců. Aktuálně je v centru dění především radní Kolínská a její předchůdce Stropnický, na jejichž hlavu padá velká část viny za současný stav.

Praha totiž zcela určitě do roku 2020 nestihne sestavit vlastní metropolitní plán. Hrozí tak, že přestane mít kontrolu nad vlastním územním rozvojem. Ten by se v krajním případě mohl přesunout do rukou státu a to by bylo pro metropoli jako je Praha naprosto nepředstavitelné. Paní Kolínská a obecně radní za Stranu zelených mají totiž problém s komunikací a to nejen s Institutem plánování a rozvoje, ale i nadřízeným orgánem, tj. Ministerstvem pro místní rozvoj. A jako rukojmí si vzali nás, občany Prahy. Celé to dovršili propuštěním ředitele IPR, na které navazuje rozpad téměř celého týmu Metropolitního plánu.

Pojďme se ale podívat, kde celá tahle blamáž s Metropolitním plánem a vlastně i zničujícím plánovaním rozvoje Prahy začala.

Prvopočátek všech problémů můžeme směřovat do funkčního období primátora Tomáše Hudečka za TOP 09. Ten svým zcela promyšleným rozhodnutím zapříčinil to, že dnes máme instituci zvanou IPR – Institut plánování a rozvoje. Na pražském magistrátě se této instituci kuloárně říká „centrální mozek lidstva“. Tomáš Hudeček si za peníze Pražanů koncentroval moc do této instituce, která se mu samotnému pak vymkla z rukou. Tento Institut nás se všemi náklady stojí zhruba půl miliardy ročně, což znamená, že od roku 2012 nás stojí přes 2 miliardy včetně letošku. Každý si umíme představit, co by se za tyto peníze dalo pořídit užitečnějšího, než platy pro zástup úředníků a architektů, jejichž práce nemá pro Prahu žádné použitelné výstupy.

TOP 09 tedy tento příběh započala a Strana Zelených dokonala. S určitou nadsázkou by se dalo tvrdit, že představitelé Strany zelených v přímém přenosu předvádějí jakousi sabotáž při přípravě nejdůležitějšího dokumentu města.

Výsledkem všech těchto hloupých a nekompetentních rozhodnutí je, že budeme rádi, pokud se Metropolitního plánu dočkáme v roce 2022. Musíme totiž počítat s připomínkovým řízením, jehož délka se nedá předem určit vzhledem k pozměňujícím návrhům a připomínkám, které přijdou ve všech stran.

Kdy a jestli vůbec bude mít Praha Metropolitní plán je tedy ve hvězdách. Ohrožuje to rozvoj celé Prahy a jejího okolí.

 

Zdroj:http://alexandraudzenija.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=556616

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
uvolněná místostarostka městské části
předsedkyně oblastního sdružení
expert pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí

Štítky:
komentář