3. října 2016

Všude nemůže vládnout levice s populisty

Regiony pod správou sociální demokracie stagnují, říká předseda ODS Petr Fiala v předvolebním rozhovoru pro časopis Týden.


Například v roce 2004 měla ODS 291 krajských zastupitelů. Teď obhajujete jen 102 mandáty v regionech a osm senátorů. Co bude úspěch? Zůstat na svém, nebo máte vyšší metu?

Dopředu volby hodnotit nebudu. Špatně se to srovnává. V minulých volbách byla ODS i politická scéna v úplně jiné situaci. Cílem je, aby se do Senátu a krajských zastupitelstev dostalo co nejvíce našich kandidátů a přesvědčit voliče, že je nutné moc vyvažovat. Není možné, aby všude vládla levice společně s populisty. Důležité je uspět v krajích tak, abychom mohli ovlivňovat krajskou politiku, abychom byli dostatečně silní v Senátu a byli dominantní silou na pravici. V senátních volbách co nejvíce kandidátů v druhém kole.

Třeba pro STAN začíná úspěch na účasti v pěti krajských radách. Kolik je to u ODS?

Takhle v číslech se nedá uvažovat, není co srovnávat. Ať si říká kdo chce co chce. Pro nás je politickým cílem prosadit náš program, ne funkce.

Vaše volební preference do poslední chvíle nebyly nic moc. Abyste se dostali do vedení krajů, budete muset dělat kompromisy. Kdo je pro vás nepřijatelný?

Dlouhodobě jsme si zakázali spolupráci s KSČM. Kdybychom si mohli vybrat partnery, tak nesocialistické subjekty od středu doprava. Jednoduché to nebude. Podívejme se na poslední volby ve velkých městech, kde voliči rozdali karty tak, že nejdou dělat dvou- nebo tříčlenné koalice a kde je nutná spolupráce mnoha rozdílných stran.

V Praze ODS v poslední době několikrát vyšla vstříc ANO a jednala s ním o možné koalici. Je pro vás v krajích partnerem?

Slyšel jsem mnohokrát, jak jednáme s ANO o koalici, ale nic takového se v Praze nestalo a takový úmysl nemáme. Na celostátní úrovni je to jasné: spolupráce nepřichází v úvahu. Pokud jde o regionální úroveň, tam je to složitější, v různých regionech ANO reprezentují různí lidé a rozhodovat bude konkrétní situace. Rozhodnutí o koaliční spolupráci bude na ODS v daném kraji, z centra jim nic diktovat nebudeme. Pro kraje by bylo dobré, aby uspěli především kandidáti zavedených celostátních stran. Místní a regionální hnutí nedokážou ve prospěch krajů nic prosadit. I když na druhou stranu ČSSD nedokázala využít svého angažmá ve vládě a nechala kraje pod svým vedením stagnovat.

Proč jste se v senátních volbách v Praze spojili se Svobodnými, a ne s TOP 09, aby se netříštily síly pravice?

Před dvěma lety jsme se domluvili tam, kde to dávalo smysl, letos se kandiduje jinde. Podporu pro naše kandidáty máme od různých pravicových stran. Ve druhém kole jsme připraveni podpořit kandidáty TOP 09. Pokud však například na jižní Moravě spolupracuje s aktivistickým Žít Brno, tak je to velmi zvláštní. Postavíme se za kandidáty ztělesňující program od středu doprava.

Takže například v souboji ve druhém kole ANO versus ČSSD budete na straně kandidáta ANO?

To ne, nebudeme podporovat kandidáty vládních stran. Navíc, jak jste přišel na to, že ANO je napravo? Je jen populistické!

Tvrdíte, že máte dost kvalitních osobností, ale po několika letech v politice se ve vašich volebních materiálech objevila vaše manželka, která vás i ODS podpořila. Vždy se držela stranou, i v době, kdy jste byl ve vládě. Není to svým způsobem trochu zoufalý pokus zaujmout místo kandidátů ženou, která je půvabná a hovoří rozumně?

Nevím, jestli to není trochu urážlivé. Já manželku nikam netlačil. Každá žena je přece autonomní bytost, která se sama rozhodne, jestli něco chce udělat, ne že ji někdo někam vytáhne a použije. Teď měla pocit, že má reagovat. Je nejen krásná, ale i chytrá, i když co se týče veřejných vystoupení, byla dosud zdrženlivá. Jsem jí za její krok vděčný.

ANO rozdává koblihy, STAN melouny, vy voličům na mítincích pouštíte filmy. Není to také podbízení?

ANO a ČSSD se domnívají, že si voliče koupí nějakými dárky, když na ně ve vládě kašlou a starají se jen o velkopodnikatele. Věřím, že především malí a střední podnikatelé to prohlédnou. Sednout si, podívat se na film a pak si popovídat s kandidáty je, myslím, docela příjemná forma, jak je představit.

(Autor: David Jareš)

Petr Fiala

předseda strany