13. září 2016

Kdo jsem

Možná mě znáte jako bývalou starostku či zastupitelku městské části Praha 11, možná jako sousedku, se kterou se potkáváte v domě či na ulici, nebo jako členku zahrádkářského svazu. Možná dnes vidíte můj obličej a jméno úplně poprvé. Jmenuji se MARTA ŠORFOVÁ, kandiduji do Senátu ve volebním obvodě 19 a ucházím se o Váš hlas.

Na čem stavím v politice i v životě

1. JSEM ČITELNÁ A NEPŘEVLÉKÁM DRESY

Neměním barvy a názory, když se mi to hodí. Za pravicové hodnoty se stavím odjakživa, ať je to zrovna populární či nikoliv. ODS jsem pomáhala založit, zažila jsem v této straně úspěchy, pády i nefér podrazy. Vždy mi ale tato strana svými názory byla nejblíž.

Jsem přesvědčená o tom, že politici i strany mají být čitelní, aby lidé věděli, co od nich očekávat. Mají také vytvářet prostředí, ve kterém se lidé mohou něco naučit a postupně růst.

Mám proto obavu ze stran a politických hnutí, která se na vrchol dostala přes noc.

 

2. VĚŘÍM V SILNÉ A SUVERÉNNÍ ČESKO

Nesnižujme zbytečnou regulací aktivitu našich obyvatel. To dělají jen hloupé státy a politici. Podnikavé, aktivní a zdravě sebevědomé lidi považuji za motor společnosti a budu je vždy podporovat.

Sebevědomým partnerem musíme být i pro EU. Zastávám názor, že o řadě důležitých věcí bychom jako členský stát měli rozhodovat sami.

Bezpečnost je důležitá, ale nesmí jí být dosaženo na úkor svobody jednotlivce, která je dnes v ohrožení.

 

3. VĚŘÍM, ŽE SENÁTOR BY MĚL MÍT JASNOU VIZI

Nezadlužujme naše děti. Proti projídání veřejných peněz jsem bojovala jako starostka a zastupitelka a budu proti němu bojovat i jako senátorka.

Věřím cílevědomým lidem se schopností něco vybudovat, ne revolucionářům, kteří hlasitě křičí, ale když dojde na práci, jsou v koncích. Nerada slýchám „nejde to“. Vždy existuje řešení.

Léta v komunální politice mne naučila naslouchat potřebám lidí a bez odkladu věci řešit. To chci zúročit v senátu.

 

4. NA NIC SI NEHRAJU, ANI V POLITICE

Věřím, že politik by měl být normální člověk, kterému se z jeho funkcí nezatočí hlava. Prostě jeden z nás.

Nesedím ve správních radách, nedostalo se mi zlatých padáků. Nestojím o ně. Politiku vnímám jako službu, práci, která mě baví a naplňuje.

Pečuji o svoji maminku, trávím čas s dětmi, vnoučaty a kamarády, miluji moře a jižní Čechy. Místo piva si dám spíše víno, hlavu si čistím na zahrádce a odpočívám u detektivek, které donutí čtenáře přemýšlet.

 

5. CTÍM MORÁLKU A VÝSLEDKY PRÁCE

Věřím v masarykovské krédo „nebát se a nekrást“. Lidi, kteří se jím řídí, potřebuje naše země jako sůl. Stejně jako ty, kteří něco umí a mají za sebou výsledky, což v poslední době nebývá v politice standardem.

Čtyři roky jsem měla tu čest být starostkou Prahy 11. Podařilo se mi mimo jiné prosadit smysluplnou privatizaci bytů a nastartovat proměnu Jižního Města v lepší místo pro život.

Vždy jsem tvrdě hájila veřejný zájem, nejsem proto spojována s žádnými kauzami.

 

6. NENECHÁM SE ZASTRAŠIT ANI KOUPIT

Za správnou věc bojuji jako lvice a nenechám se zastrašit ani koupit. A že jsem byla v politice několikrát pod sakra velkým tlakem.

Nejsem ale demagog. Pokud mě někdo přesvědčí o své pravdě, vždy ho ráda podpořím.

Schopnosti a nápady jsou pro mne důležitější než stranický průkaz. Umím se postavit lidem z vlastních řad i podpořit oponenty.

 

To jsem já v pár číslech

40

Tolik let žiji na Jižním Městě. Zažila jsem ho jako staveniště, posléze „ubytovnu“ a měla jsem tu čest podílet se na jeho přerodu v plnohodnotnou čtvrť, kterou máme my, kteří zde žijeme, rádi.

1989

Během revolučního listopadu jsem si zkrátila pracovní úvazek v projektové kanceláři a začala pomáhat Občanskému fóru přímo ze Špalíčku. Tak jsem se dostala k politice.

600 000 000

Tolik korun činily příjmy pokladny městské části z privatizace. Tyto peníze jsme neprojedli. Uspořili jsme je pro příští období nebo dobře investovali.

4

Tolik let jsem byla v Praze 11 starostkou. Podařilo se mi spojit schopné lidi pro dosažení smysluplných cílů. Mám radost z toho, co jsme společně na Jižním Městě dokázali a vytvořili.

13 025

Tolik preferenčních hlasů jsem od Vás, voličů, získala v roce 2006. Vůbec nejvíc ze všech kandidátů u nás v Praze 11. Že jsem se musela uklidit do politického ústraní, je jiný příběh.

11

Na Chodovské tvrzi jsem spoluzakládala tradiční festival Tóny Chodovské tvrze. Za mého starostování v Praze 11 trval přesně 11 dnů.

1 – 2 %

Tak nízký byl na tehdejší poměry úrok, za který jsme vznikajícím bytovým družstvům půjčovali peníze z Fondu regenerace. V bance by se sousedům půjčka o dost prodražila a obnova sídlišť by trvala mnohem déle.

7

Přesně za tolik dnů se nám podařilo obnovit lávku propojující Jižní Město I a II nad dálnicí. Podle původních prognóz měla být mimo provoz 7 měsíců. Tehdy jsem myslela, že tato výzva bude nad mé síly.

25

V ODS jsem čtvrt století, tedy od úplného začátku strany. Na Jižním Městě jsem ji dokonce zakládala.

???

Novomanželů, které jsem jako starostka oddala, byly stovky. Jedním z nich byl můj vlastní syn.

8

Tolik stran měl dokument, co o mně sepsali detektivové ABL, kteří mě v roce 2007 tajně sledovali. Nic kompromitujícího nenašli. Být šmírovaná ale opravdu příjemné nebylo.

65

Počet dětských hřišť, která se nám podařilo zmodernizovat.

 

Za co se chci v Senátu zasadit především

 

Dokončení jihovýchodní části Pražského okruhu

Dopravní zatížení roste a dopady tranzitní dopravy pociťujeme úplně každý den. Pražský okruh sama nepostavím, ale slibuji, že budu za dokončení jeho jihovýchodní části tvrdě bojovat.

 

Rozvoj sociálních služeb

Naše čtvrť postupně stárne, proto se chci podílet na hledání možností, jak na to reagovat. Co kdybychom vybudovali malé byty i se zahrádkou, aby se starší lidé nemuseli předčasně vzdávat svých koníčků?

 

Příležitosti pro mladé

Ráda bych z bydlení na jihovýchodě Prahy udělala dobrou adresu i pro mladé. Proč třeba nedoplnit některý z krásných lesoparků o lanové centrum nebo vyhlídkovou věž? Ukažme, že je u nás hezky a že se tu dobře žije.

 

 

Marta Šorfová

kandidátka ODS pro senátní volby