14. září 2016

ODS: Juncker opět dokázal, že nemá v čele komise co dělat

Za nudný a neinspirativní označili europoslanci za ODS letošní projev o stavu unie předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Juncker je podle nich bohužel zárukou, že se Evropská unie žádných potřebných reforem nedočká.

 
„Bohužel projev předsedy Junckera ukázal, že po brexitu jde komise směrem, kterého jsme se obávali – tedy více Evropy, osočování členských států z populismu a z nepochopení krásných společných evropských ideálů,“ řekl místopředseda ODS Evžen Tošenovský. „Za velmi nebezpečné považuji prohlášení o Evropském generálním štábu bez jakéhokoli zakotvení vůči NATO. Co to vlastně znamená? Bude tedy našemu parlamentu odebráno právo rozhodovat o zahraničních misích našich vojáků?“ dodal Tošenovský. 
 
„Junckerův projev byl stejný jako on sám: Nudný, unavený, zastaralý,“ uvedl na Twitteru předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil. „Přesto by nám ale nemělo uniknout několik pro Evropu nebezpečných myšlenek. Juncker se v podstatě postavil proti vnitřnímu trhu osmadvacítky, když odmítl konkurenci na trhu práce, což se dotýká i českých firem. Postavil se za federalizaci eurozóny a tedy za de facto dluhovou unii, které by se Česká republika měla vyhnout velkým obloukem. A za třetí jsme opět slyšeli o ‚evropském generálním štábu‘ a evropské armádě, což není nic jiného než vzkaz našim spojencům, že NATO nás už nezajímá. Evropa by tak přišla o jedinou garanci bezpečnosti, kterou v tuto chvíli má,“ dodal Jan Zahradil.