7. září 2016

Jsem pro jednoduché a rychlé řešení

Obrnická starostka Drahomíra Miklošová chce utnout byznys spekulantů s byty, který vysává sociální systém a ničí společenství vlastníků. I proto kandiduje v krajských volbách.

Zneužívání sociálního systému je široká látka, vybrala jste z ní konkrétní téma. Co vás k němu přivedlo?

Jako za starostkou Obrnic za mnou chodí naprosto zoufalí majitelé bytů z panelových domů. Je teď obrovským byznysem koupit na severu Čech levný pěkný byt, přivézt do něj sociálně slabé z jakékoliv části země, nasadit přemrštěný nájem, na který ti lidé dostanou příspěvek od státu, a veškeré peníze shrábnout do vlastní kapsy.

A sousedům vadí, že se sem stahují další sociálně slabí občané?

To není hlavní problém. Likvidační pro zbylé majitele bytů a tedy i celé společenství vlastníků bytů je to, že pronajímatel bytu sice vybírá peníze za pronájem, ale už z něj neodvádí příslušné částky do fondu. Celému domu pak hrozí, že přijde o elektřinu, teplo, vodu. Aby k tomu nedošlo, platí chybějící peníze ostatní ze svého, čímž se zadlužují. Nejde to samozřejmě donekonečna.

Registrujete takové případy i v Obrnicích?

Ano, už tam máme dům, ze kterého se poctiví majitelé museli odstěhovat, dům nyní chátrá pod nájezdy rozkradačů. Je to pro majitele bytu strašné. Oni investovali do svého bydlení, někteří dosud splácejí půjčku na bydlení a už o něj přišli. Zvláště starší lidé nemají peníze, aby si koupili jiný byt. Navíc byty v takto „postižených domech" jsou téměř neprodejné. Řada lidí dopadá tak, že sice vlastní byt, ale nemohou v něm žít a musejí si pronajímat byt jiný. Je to problém celých severních Čech i Karlovarského kraje a tento spekulantský byznys se rychle šíří po celé republice.

Co s tím chcete udělat?
Jako starostka nemohu nic, proto kandiduji do krajského zastupitelstva. Krajští zastupitelé už totiž mají zákonodárnou moc a ve spolupráci s poslanci mohou tlačit na řešení problému ve vládě. Už jsem se několikrát přesvědčila, že lidé na nejvyšších postech nemají vůbec tušení, jak to na severu vypadá, co se tu děje a že si problémy nevymýšlíme, ale že tu opravdu jsou.

Tuto problematiku ale má vyřešit zákon o sociálním bydlení, že?

Snad. Zatím ale zákon není. S kolegy z ODS klademe důraz na rychlé a jednoduché řešení, které ochrání alespoň ostatní majitele bytů. Podle mě takové existuje a stačí jen chtít. Navrhuji, aby žadatel o příspěvek na bydlení kromě nájemní smlouvy od majitele domu musel také doložit, že majitel bytu nic nedluží společenství vlastníků bytových jednotek. Tím by domy, tedy i majitelé všech bytů byli chráněni před spekulanty, kterým jde jen o značný zisk.

Mají už nyní členové společenství vlastníků nějaké zastání?

Dá se říct, že ne. Když dostanou právní radu, tak zní, ať se obrátí na soud. To jsou pro společenství ale další výdaje, což pro někoho, komu ne vlastní vinou narůstají dluhy, je opravdu nemyslitelné. A i kdyby se po pár letech dočkali soudu, stejně zjistí, že onen spekulant má na sebe vázáno mnoho exekucí a dluhy má takové, že z něj stejně nikdo nic nedostane. Takže jediná doporučovaná cesta, a to obrátit se na soud, je naprosto zbytečná.

Drahomíra Miklošová

místopředsedkyně ODS
uvolněná starostka obce