28. srpna 2016

Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT24 byl poslanec Pavel Blažek.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/216411030500828/


Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou horkou letní neděli vám všem. Přivolávání teroristů do centra Prahy. Pro některé lidi je pravděpodobně Česká republika příliš klidnou zemí. A tak je nutné si na teroristy alespoň hrát. Mávat vlajkou teroristické skupiny Islámský stát, střílet do vzduchu v centru hlavního města a to vše navíc vydávat za politickou show. Zinscenované přepadení republiky Islámským státem v centru Prahy pobavilo podle všeho jen jeho aktéry v čele s Martinem Konvičkou na velbloudu. Pražským magistrátem povolená akce vyvolala v centru Prahy paniku, jak ukazují následující záběry, které poskytl Otázkám majitel restaurace Tomáš Ságl. Panika se naštěstí obešla bez zranění a nechce se ani domýšlet, jaké důsledky mohlo mít Konvičkovo stupidní politické divadlo, pokud by někdo z obyvatel hlavního města či návštěvníků začal na domnělé teroristy střílet. Policie původně organizátory podezřívala ze šíření poplašné zprávy, v pondělí ale oznámila, že věc prošetřuje jako výtržnictví. Podle posledních informací se policie opět vrátila k podezření ze šíření poplašné zprávy. Za to hrozí možnému pachateli až 5 let vězení, v případě výtržnictví to jsou nejvýše 2 roky. Prvními hosty dnešních Otázek jsou ministr vnitra Milan Chovanec, jinak také místopředseda sociálních demokratů. Vítejte, pane ministře, po čase v Otázkách. Hezké dobré poledne přeji. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Dobrý den. Děkuji za pozvání. 

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám i bývalého ministra spravedlnosti, dnes poslance občanských demokratů a šéfa sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie Pavla Blažka. Vítejte, pane poslanče. Dobrý den. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Dobrý den. Také děkuji za pozvání. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, začnu u vás. Nakolik je pravděpodobné, že takové akce, které se odehrávají, viz ta poslední na Staroměstském náměstí, mohou zvyšovat riziko terorismu v Česku? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
To je těžko odhadnout, o kolik procent nebo jestli vůbec. Já osobně si myslím, že to to riziko zvyšuje, protože ta akce neunikla pozornosti médií, šířila se přes Twitter, přes internet a já nevím, co to udělá v hlavách teroristů někde v Sýrii nebo v Iráku, když si někdo hraje na ně na území hlavního města Prahy, mává jejich praporem. Je to může urazit, vybudit, prostě přijde mi ta akce zbytečná a hloupá a je velká škoda, že vůbec byla. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte informaci od bezpečnostních složek tohoto státu, že by mohlo tady být i riziko zvyšování napětí v muslimské komunitě, protože automaticky co muslim, to příslušník Islámského státu, protože bezpečnostní složky v těch oficiálních otevřených materiálech považují tu českou muslimskou komunitu za klidnou? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Zatím ta komunita muslimská v České republice opravdu klidná je. Uvidíme s nějakým odstupem času, jestli Konvičkova akce na ně nějak zapůsobila. Já doufám, že každý normální občan České republiky pochopí, že ten člověk opravdu se vymkl zdravému rozumu a že to nebude mít dopady na tu radikalizaci. My jsme zatím nezaznamenali, snad s výjimkou jednoho zfetovaného člověka na diskotéce, který provolával Allahu Akbar, ale to doufám, že bylo jenom ve spojení s tím, že tedy použil návykové látky, tak zatím ta česká muslimská komunita opravdu klidná je. Na druhou stranu nás to nemůže nechat klidným, protože přivolávat sami na sebe pozornost tímto způsobem, není v zájmu státu a je velká škoda, že ta akce nebyla zakázána okamžitě, jak začala, to znamená první minutu... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že to je největší pochybení, které vidíte v té věci? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já si myslím, že akce na Staroměstském náměstí, kde jsou použity zbraně, imituje se střelba, jede tam kdosi na velbloudu, vykřikuje tam různá hesla v této době, kdy jsou útoky ve Francii, kde jsou útoky v Belgii, tak prostě je zjevné, že to tu paniku může způsobit. To měli vědět zaměstnanci magistrátu a tu akci hned v první minutě zakázat. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Měla být aktivnější policie? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Ono je to na tom, že pokud je na místě přítomen zástupce magistrátu hlavního města Prahy nebo jiného magistrátu, tak tu akci rozpouští on. Tam ta policie v této věci nemá pravomoc, alespoň tak jsem to rozebíral s policisty. Měl jsem stejnou otázku. Oni říkali, my jsme v této době de facto podřízeni tomu magistrátnímu úředníkovi, který rozhodne o tom, že akce končí. A zlobte se na mě nebo nezlobte, ale prostě v centru Prahy, pokud někdo střílí do vzduchu v této době, v této mezinárodní situaci, tak je přeci zjevné, že ta akce takovouto reakci může vybudit a je velké štěstí, že někdo, kdo šel z kolemjdoucích a byl třeba ozbrojen, se necítil natolik ohrožen, že nepoužil legálně drženou zbraň na svoji obranu a mohli jsme mít masakr ve středu Prahy. Takže hloupá akce a já doufám, že si všechny magistráty toto uvědomí a tyto akce budou zakazovat v první vteřině, kdy začnou. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane poslanče, vy považujete za normální, že ale policie před začátkem té akce kontroluje ony makety střelných zbraní, které vydávají stejný zvuk jako běžné zbraně? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Víte, shromažďovací právo je složitá věc už jenom proto, že úřady, které rozhodují o tom, jestli nějaká demonstrace bude nebo nebude, tak nerozhodují o tom, jestli bude nebo nebude, ale prostě zkoumají pouze ohlášení, nemohou to dopředu zakázat. Problém je v tom, a tady by asi měla být ta výtka. Ale v tomto je dobře, že to vlastně docent Konvička tuhle akci udělal, pro ostatní magistráty, zkrátka a dobře nestačí jenom štemplovat u stolu různé akce, ale je potřeba, a to ten zákon zcela jednoznačně umožňuje, si ty organizátory zvát a probírat s nimi, co udělají. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, vy to teď téměř jako bagatelizujete a... 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Nebagatelizuji. Ne. Já si myslím, že i na magistrátě v Praze si konečně uvědomí... 

Václav MORAVEC, moderátor:
A Martin Konvička chce dělat další akci 11. září. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Já myslím, že už se na tu jeho žádost po těchhle akcích budou dívat úplně jinak a už to nebude jenom tak, že přijde nějaké ohlášení demonstrace a to se posune jako každé jiné ohlášení demonstrace. To už tak, si myslím, že nepochybně nebude. A víte, s tím souvisí ještě jedna věc. Tihle lidé, jako je pan Konvička, nutně potřebují zákaz té demonstrace, aby měli téma. To je potřeba si také uvědomovat. To už je mimo právo. To znamená, a já tady souhlasím s panem ministrem, když už ta akce byla povolena, měla být rozpuštěna po jedné vteřině toho, co tam začali předvádět, zásah policie podle mě byl adekvátní, byl v pořádku. Ale policie zase zasahuje až tehdy, až je vyzvána tím příslušným úředníkem toho úřadu, který tu demonstraci ne povolil, to není přesné slovo, ale nezakázal. Čili policie tady v podstatě nemá úplně jaksi první roli a nemůže mít tu první iniciaci, pokud samozřejmě se tam opravdu nestřílí. To už jsme někde úplně jinde. Ale znovu říkám, docent Konvička potřebuje tyhle exhibice. Je velkou otázkou, jestli kdyby se mu to zakázalo, by ta exhibice pro něho nebyla ještě větší, protože on by se soudil nepochybně a teď si to domysleme dál. U těch soudů musí ten úřad prokázat, že zakazoval z důvodů, které byly adekvátní. Ale když se ta akce ani nekonala, tak jak to ten úředník prokáže, co tam měli v plánu. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže myslíte, že pro politické cíle Martina Konvičky je lepší, když jsme viděli skákající tuzemce a cizince vbíhající do restaurace, kde je panika, jsme viděli ty autentické záběry, než mu to zakázat, protože by měl větší reklamu a mohl být získat další příznivce. Chápu vaše slova? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Tak jsem to nechtěl říct. Podstatné je to, že podle mě si každý uvědomil, co je tohle hnutí nebo co představuje zač a vlastně v dlouhodobém horizontu to není tak úplně špatné, protože každý normální člověk musí uznat, že takhle konat nelze a ještě řeknu jednu věc. Kdysi Karel Schwarzenberg na adresu rakouských zelených, kteří demonstrovali proti Temelínu, řekl: každý národ má své magory. No my je prostě máme taky. A jestliže pan Konvička se jednoho dne rozhodne, že na Václavském náměstí se svlékne do naha, aby ukázal, jestli má nebo nemá obřízku, tak to mu žádná policie nezakáže, prostě to udělá. Tady velmi těžko ten magistrátu mohl posuzovat dopředu, co on tam bude vyvádět. Ale znovu říkám, měl si při těchto akcích, kdy se dopředu říká, že tam bude nějaké divadelní představení se střelbou na nejkrásnějším náměstí u nás pravděpodobně, což Staroměstské náměstí je, měl si je pozvat a projednat s nimi, a to neudělali, v čem to konkrétně spočívá. Ale předpokládám, že už to dneska od Brna až po Prahu každý udělá. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, ta budoucí Konvičkova akce, která se má uskutečnit 11. září, máte informace od svých lidí, zda už byli kontaktováni pražským magistrátem a zda se něco podobného bude očekávat v centru Prahy tedy 11. září? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já jsem si to ověřoval ještě dnes, tu informaci, oni se schází s tím pořadatelem policisté většinou dva tři dny dopředu, to znamená, s tím pořadatelem zatím té akce v kontaktu nejsou a tak jak říkal pan předseda Blažek, ono to není o tom tu akci de facto zakázat. Ono je to oznámení, které buď přijmete nebo nepřijmete. Takže my teď nevíme, jestli ta akce tedy je nebo není povolena. Já doufám, že si magistrát pozve pořadatele a dodefinuje s nimi podmínky té akce potom, co se teď stalo, že to je ten základ přeci. Kdyby ta Konvičkova akce byla ohrazena nějakou páskou, kdyby na každém rohu musel mít pořadatele, kdyby tam musel mít cedule v češtině, v angličtině, že se jedná o z mého pohledu trapné divadelní představení, tak ta panika prostě nemusela být. A tyto podmínky je potřeba těmto lidem klást. Pokud budeme klást tedy svobodu projevu nad tu hranici, která je ještě únosná. Já myslím, že ta hranice se definuje. Byly tady šibenice, já už jsem tehdy upozorňoval, že ten trend povede k tomu, co se stalo s panem Konvičkou. A pokud necháme tu hranici posunout ještě dál, tak já už nevím, čeho se dočkáme. To znamená, ten stát teď musí jasně definovat, co chce. A já nechci, aby tady lidi skákali v restauraci pod stůl a báli se v době, kdy se střílí v jiných městech a střílí se ostrými. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Otázkou je, zda se vůbec mají podobné politické show, nebo nazývejme politickým divadelním představením, konat na významných prostranstvích v centru Prahy, když na názory a zveřejňování politických názorů, protestů, demonstrací je vyhrazeno Palackého náměstí a nikoli, že mezi turisty budou projíždět gazíky s vlajkou Islámského státu a podobně. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ten zákon zakazuje na určitých místech konat demonstrace. Ale Staroměstské náměstí to není, je to vždy na rozhodnutí těch orgánů obce, což je v pořádku, protože jenom ta obec by měla vědět. Praha je trošku v mimořádném postavení v tom, že asi každý ví u nás, co je Staroměstské náměstí, kde je. Ale v zásadě vždycky ti, co bydlí v tom místě, vědí, na kterém místě ta demonstrace má být nebo nemá. Těžko to svěřovat nějakým státním úřadům natož centrálním. Čili ta úprava je dobrá. Já pokud zase uslyším nějakého politika, který zase bude chtít mít body a řekne: změníme zákon. Ten zákon špatný není. Otázkou je praxe rozhodování a já si myslím, že magistrát v Praze ale i všude jinde už si dají setsakramentsky pozor na to, aby tu věc brali vážně. 

Václav MORAVEC, moderátor:
A oba se shodujete v tom, že není zapotřebí měnit zákon a že politik, který přijde s prohlášením, mějme opět shromažďovací zákon, protože a propos po těch šibenicích došlo ke změně shromažďovacího zákona, je zpřesněn shromažďovací zákon. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Zákon je zpřesněn. Já si myslím, že obrovská hodnota po roce 89 je svoboda projevu a my si nemůžeme kvůli Konvičkům to nechat zničit a nemůžeme si nechat vzít svobodu projevu. Lidé mají právo demonstrovat, ale musí demonstrovat tak, aby neohrožovali lidi kolem sebe. Oni musí mít právo vyjádřit svůj veřejný názor. I na tom Staroměstském náměstí. A ten magistrát a magistráty musí dělat všechno pro to, aby lidé typu pana Konvičky byli natolik omezeni, že to nezpůsobí paniku, kterou jste nám tady dneska ukazoval. A ta panika byla zjevná. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ještě jednu větu je potřeba si dodat. Co je k zamyšlení, je to, kdo má hradit škodu. To je totiž podstatné u všech tady těchto, nechci říct extremistů, spíš exhibicionistů, jestliže způsobili škodu, například ti lidé utekli z té restaurace, čili minimálně ten hostinský má škodu v tom, že utekli, možná bez zaplacení, to já nevím. A teď jde o to, kdyby tenhle člověk se domáhal náhrady škody, jestli to má hradit magistrát nebo stát anebo ten, kdo to organizuje, tuto akci. A vůbec by nebylo špatné, kdyby třeba stát požádal toho hostinského a platil to, aby zažaloval pana Konvičku, pokud to neudělá sám. Protože víte, ve středověku to nefungovalo tím, že byla nějaká veřejná moc, platilo se. Jak si něco způsobil, tak si prostě zaplatil. Něco na tom bylo. Dneska v podstatě ten Konvička nebo podobní lidé, aby se báli toho, že možná policie zahájí nějaké trestní řízení, ale to se mu zase bude hodit, zase bude v televizi, jestli to je trestné nebo není. Platit. 

Václav MORAVEC, moderátor:
K šíření strachu v Evropě, včetně České republiky, přispívá i nezvládnutá migrační vlna. S ní je spojována především německá kancléřka Angela Merkelová, která tento týden navštívila Českou republiku. Sobotkovu vládu pochválila na straně jedné za proevropskou politiku, ale přimět Česko, aby podpořilo kvóty na přerozdělování běženců, se jí nepodařilo. V Praze Angela Merkelová pronesla i tato slova. 

Angela MERKELOVÁ, německá kancléřka; 25. 8. 2016: 
Je řada bodů, na kterých se shodneme, a to i v oblasti migrační politiky. Například jsme velmi uvítali, že ČR podpořila dohodu mezi Tureckem a EU a operací NATO v Egejském moři. V jedné oblasti se neshodneme. Na možnost přerozdělování uprchlíků máme jiný názor. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Německé noviny označily pražskou návštěvu jako zklamání pro německou kancléřku, nicméně asi nikdo neočekával, že by Česká republika změnila svůj postoj k přerozdělování běženců. Česká republika, pane ministře, vždy byla pro to dobrovolné přijetí. V rámci vládního programu bylo přijato zhruba 50 běženců. Počítali jste s další zhruba devadesátkou. Když tedy odmítá Česká republika ony kvóty, bude pokračovat ta dobrovolná báze, tedy že přesídlíme z Turecka dalších 90 běženců? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Ono to mělo být o tom, že Česká republika přijme 3 tisíce lidí celkem. 3 tisíce lidí v průběhu těch tří let. Ta realokace ani to přesidlování a dokončení azylové procedury a i to přestěhování těch lidí na území České republiky se nedaří, nedaří se především proto, že jsme velmi precizní v těch bezpečnostních prověrkách. Já bych chtěl říct, že Německo nezvládlo tu migrační vlnu v té první fázi. To je prostě zjevné. A my celou dobu říkáme to samé. Celou dobu říkáme, že tento způsob příchodu migrantů na území Evropy je prostě zhoubný. Bohužel naši partneři v Německu, v Rakousku a dalších zemích ty názory měnili postupně. A například ty názory velice změnil i Andrej Babiš. Já se velmi divím, protože já jsem se velmi hádal třeba s panem ministrem Pelikánem na vládách, který s paní Šabatovou jezdil do těch detencí a neustále jsem byl terčem kritiky za ty podmínky. Dnes Andrej Babiš diametrálně změnil svoji pozici a pan ministr Pelikán k tomu neřekl ani jedno jediné slovo. Česká republika na mapě Evropy byla vyznačena červeně. Migranti věděli, že tady platí evropské právo a že pokud nezákonně překročí hranici České republiky, budou v detenci. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto jste chtěli to zákonné... 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Dobrovolné. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Když už tedy odmítáte to zákonné tedy dodržování předpisů a přestěhování. Uvažovalo se zhruba o devadesátce dalších běženců, které by Česká vláda vzala z Turecka do konce roku. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Do konce roku nikoho nevezmeme, protože ty bezpečnostní prověrky, znovu říkám, jsou-li precizní a po tom, co se stalo v Turecku, a my nevíme, co se v Turecku stalo... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte o tom převratu. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Přesně tak. Jestli to byl převrat nebo jestli to byl kontrapřevrat nebo co to vlastně bylo. Turci dneska velice efektivně vojensky zasahují, ale já se obávám, že nezasahují ve prospěch lidí v Sýrii, ale že si řeší svůj konflikt s Kurdy. Já se obávám, jestli ta eskalace napětí, které dneska Turecko vyvolává a vyvolává směrem ke Kurdům, nebude znamenat destabilizaci Turecka. A pořád si řekněme, že na území Turecka je 2,7 milionu migrantů a pokud se zhroutí dohoda s Tureckem, tak nás může čekat určitá migrační vlna letos do konce roku menšího charakteru, menšího rozsahu a daleko větší nás může čekat na jaře. 

Václav MORAVEC, moderátor:
A jaké jsou ty odhady, pokud by k tomu došlo? Protože... 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Pokud se Turecko rozhodne, že na základě toho, že nedostane vízovou povinnost, že nebude prostě zrušena vízová povinnost, tak v říjnu, v listopadu se může stát to, že Turci opět otevřou tedy možnost pro Syřany cestovat do Evropy. Já si tady troufám říct, že není možné Turkům vízovou povinnost zrušit. Oni nesplnili podmínky, které jsme dali. A pokud toto Evropa udělá, tak naprosto ztratí tvář. Evropa musí být entitou, která jasně dokazuje, že bojuje za svá práva, že bojuje za svůj způsob života. A to i vojensky. Vedle toho, že chceme pomáhat lidem, kteří to opravdu potřebují, tak musíme být taky vojensky schopni někoho odstrašit. Jsme v rámci NATO. A tady já naprosto rozumím Bohuslavu Sobotkovi, že hovoří o evropské armádě. My nemůžeme spoléhat na dalších 5, 10 let na NATO, na Spojené státy. Musíme být sami bojeschopní. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady asi se zásadně lišíte, protože občanští demokraté jsou proti vzniku evropské armády, pane poslanče. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to širší. Ta migrace ukázala přece jednoduchou věc i momentální spanilá jízda paní Merkelové, a teď to neříkám s ironií, to je historický termín, ukázala, že něco jako Evropská unie de facto přestalo existovat, už existuje Německá unie. Přece migrace začala tím, že Německo, nikoli Evropská unie, pozvala do Evropy imigranty. Nyní německá kancléřka, nikoli nějaká představitelka Evropské unie nebo představitel, objíždí evropské státy a přemlouvá je, aby tento německý projekt migrace byl nějakým způsobem schválen před orgány Evropské unie. To je viditelný problém, ten je pro mě nejzásadnější. A musím říci, že vznikne-li nějaká evropská armáda, tak s troškou nadsázky to bude v zásadě německá armáda, protože po odchodu Británie z Evropské unie, a to tak prostě je, tento prostor je do značné míry nebo téměř úplně už ovlivňován německou politikou, dnes už nebude zajímavé, jak dopadnou volby do Evropského parlamentu, ale jak dopadnou volby v Německu, protože to prostě ovlivní chování celé Evropské unie, což je viditelná věc. V momentě, kdy v Evropské unii bohužel, a teď to říkám opravdu bohužel, já nejsem pro naše vystoupení z Evropské unie, spousta věcí nefunguje, tak představa, že jediné, co by fungovalo, je nějaká nová evropská armáda, je pro mě absurdní a nereálná. V tom je námitka. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale jak chcete, ale jak byste řešil, pokud byste byl znovu ve vládě ministrem spravedlnosti nebo ministrem vnitra, tak jak byste řešil ten problém, který může nastat reálně. Turci drží Evropu pod krkem. Když jim Evropa nedá víza, tak řeknou, podívejte se, dohoda neplatí, řešte si další migrační vlny sami. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale my máme platné smlouvy v rámci NATO a to, že my sami oslabujeme vazby v rámci NATO, to znamená vazby mezi Evropou a Amerikou, neříkám my dva, pane ministře, ale Evropa jako taková, tak je zásadní chyba. Já jsem přesvědčen o tom, a to se ukázalo v historii mnohokrát a my jsme asi nepoučitelní, že po událostech minulého století bez USA Evropa bohužel je sice bohatá, ale je slabá a iluze o tom, že si vytvoříme nějakou armádu, která Evropu sama ubrání, a teď to vezměte od Ruska, po Turecko až já nevím kam, je mylná a je nereálná a nedosažitelná. To znamená a nedávejme dvojí peníze, budeme dávat peníze do NATA, budeme dávat peníze do evropské armády. A já znovu opakuji, nevěřím tomu, že nějaká evropská armáda nás spasí, pokud se pohne, prosím vás, já to nepřivolávám, ale berme to teď jako abstraktní debatu, třeba Rusko, ho nezachrání evropská armáda, bez USA, vůbec nic. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane poslanče, ještě jednou a naposled ta otázka. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Prosím. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak byste tedy řešil to, pokud Turci vypovědí dohodu s Evropskou unií? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Teď to myslíte ve vztahu k evropské armádě? 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Ve vztahu k tomu, že nebudou zadržovat proud běženců. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
NATO si musí uvědomit, že situace se změnila, nemůže si hrát pouze na jakýsi obranný pakt a musí přijmout nové úkoly. Tam bych směřoval veškeré úsilí. Nedokážu si představit opravdu, že by tyhle zásadní věc... 

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená, že by NATO chránila i turecké hranice. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale copak ti Turci třeba, ty hranice určuje kdo? Tam je Itálie. Tam bohužel mám obavu, že na tom pobřeží je vliv mafie tak veliký, že tam můžete dát armád, kolik chcete evropských a stejně to tam bude pouze o penězích, koho pustí, koho nebudou. V Řecku je přece řízený chaos mnoho let. A teď tam dáte kolik těch vojáků? No vždyť jich ta Evropa nemá šanci ani tolik udělat. Já neznám číslo, ale kolik vojáků dohromady mají evropské státy, raději ani nechci počítat. A teď kde bychom, zavedeme povinné odvody, kde je budeme brát, ty vojáky? Prosím vás, znova říkám, já tu námitku říkám, protože je to nereálná představa. Ideálně je krásná ale nereálná. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pokud by došlo k pádu dohody mezi Evropskou unií a Tureckem, tak by podle vás mělo dojít k vojenskému zásahu nebo k ochraně hranic NATO, těch jižních hranic unie. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Zůstane to na těch jednotlivých státech, protože Evropská unie bohužel v posledních letech jedná pouze jednotlivými státy. Já vám dám jednoduchý příklad. Takové jednání o Ukrajině s Ruskem nevedla žádná Evropská unie ale Německo a Francie jako za starých časů. Ne, že bych je přivolával, ale prostě to tak je. Teď to zůstane zase na těch jednotlivých státech a představa, pane ministře, musíme být trošku reální. Kolik lidí od nás by se dobrovolně přihlásilo do evropské armády, kolik Maďarů, Poláků a můžu pokračovat. Tam přece, já znovu říkám, je to krásná myšlenka ale nereálná. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já si myslím, že se hluboce mýlíte. Já když jezdím na ty mezinárodní mise našich policistů, ať je to Makedonie nebo ať je to, ať je to Maďarsko nebo ať to jsou jiné země, tak tam jezdí čeští policisté a dělají tam výborně svoji práci. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Čeští policisté. Ne evropští policisté. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Jsou to čeští policisté, maďarští policisté. Vy jste jmenoval země V4. To znamená, já říkám, že V4 je jedna z entit, která je schopná ještě hájit... 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale ti, kteří tam jsou, tam nejsou součástí evropské policie. Ale říkáte slovo čeští policisté, polští. Tady já souhlasím. Já pořád si dovedu představit /nesrozumitelné/. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já si osobně myslím, já si osobně myslím, že je nezbytně nutné donutit Itálii a Řecko k tomu, aby začali brát migraci vážně. Pokud ji vážně brát nezačnou, tak z mého pohledu v Schengenu nemají co dělat. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale to už tady, pane ministře opakujete rok a čtvrt v tomto studiu. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Ale já to budu opakovat do té doby, dokud se to nestane. Protože i to Německo přeci musí pochopit, že ten problém nevzniká na německém území, ten problém vzniká na tom, že je tady jednoduchá průchodnost do Evropské unie. To je stejné, jako když si někoho pozvete domů a nezeptáte se ho, kdo je. Potkáte na ulici cizího člověka a berete si ho domů? To dělá přeci jenom blázen nebo se nemůže divit, co se potom stane. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaký je plán B v případě, že Turecko vypoví smlouvy s Evropskou unií? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Česká republika by měla zahájit velice tvrdou ofenzívu v diplomatickém vyjednávání k tomu, aby opravdu primárně Řecko začalo plnit svoje povinnosti. Řecko se bohužel bude muset částečně stát detenčním zařízením, kde ti migranti budou vidět, že budou zavřeni, že budou prověřeni, že budou vráceni. Není možné, aby ty země otevřely své koridory a řekly: tak běžte, Německo je tam. Já se nechci Německa zastávat, to pozvání tam zaznělo. 

Václav MORAVEC, moderátor:
A ten plán je připraven, plán B je připraven. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Plán B z mého pohledu připraven není. My toto vznášíme na každé debatě při Evropských radách. A na poslední radě německý ministr vnitra už velmi nahlas křičel na svého řeckého kolegu, říkal: Co ještě chcete? Peníze? Vojáky? Policisty? Co chcete? My vám to dáme, ale už řekněte, co chcete. To znamená, tady musí zaznít jasné stanovisko, a i z úst Německa: Řekové, plňte si své povinnosti. A vaší povinností je ty lidi prověřit, zaregistrovat a nemůže se nám po Evropě potulovat statisíce lidí bez registrace. My jsme je upozorňovali na to, že v mobilech některých těch lidí jsou snímky zavražděných lidí, zastřelených lidí, zapálených lidí. Že spousta jich má bojové zkušenosti. A říkali jsme, mezi nimi přeci jsou pedofilové, úchylové, zločinci a možná teroristi. Bohužel ta Evropa až po těch útocích ve Francii a Belgii začíná naslouchat, protože na začátku stále jsme opakovali a slyšeli jsme slovo solidarita. Ano. Ale my chceme vědět, koho si sem pouštíme, koho si pouštíme do svého domu. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Část právě té migrační vlny je spojována s možnými riziky terorismu. Na to upozorňuje kupříkladu český prezident Miloš Zeman. Kancléřka Merkelová minulý týden prohlásila, že uprchlíci do Německa islamistický terorismus nepřinesli. Evropa se však uprchlíků bojí a svůj podíl na tom mají i názory, že s uprchlíky mohou přicházet právě teroristé. Za největšími teroristickými útoky ale nejsou současní běženci, ti mají na svědomí ubodání ve Švédsku a napadení v Rakousku, rovněž žadatelé o azyl stojí za červencovými útoky v Německu. Napadení nožem a sekyrou ve vlaku ve Würzburgu, útok mačetou na nádraží v Reutlingenu a sebevražedný atentát v Ansbachu. Terorismus, který děsí Evropany, mají ale na svědomí lidé, kteří v Evropě žijí roky nebo se tu už narodili. Jako norský pravicový extremista Anders Breivik, který v červenci roku 2011 zabil 77 lidí a na 150 dalších zranil. Evropané hlásící se k islamismu pak stáli za střelbou v Charlie Hebdo, za teroristickými útoky v Paříži nebo za sebevražednými atentáty v Bruselu a za masakrem v Nice. Pane ministře, ta bezpečnostní rizika, která v současnosti jsou pro Českou republiku, jsou stejná, jako byla před čtvrt, půl rokem nebo se mění? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Ta se mění v čase. Spolková republika dnes říká něco jiného než před půl rokem, Rakušané diametrálně změnili rétoriku. My v současné době jsme v situaci, že na území Německa je stále, dejme tomu, milion lidí. Z nich část bude odsunuta. Bude odsunuta buď do zemí původu anebo do zemí, odkud do Německa přišli. Tím, že jsme neotevřeli koridor, jako to udělaly mnohé evropské země, tak jsme uchráněni tomu, že až se Německo rozhodne za měsíc, za dva, za tři, že 50 tisíc lidí, kteří prokazatelně přišli z Maďarska nebo přišli přes Rakousko, vrátí do Maďarska, do Rakouska na základě platných evropských zákonů, tak nám toto nehrozí. Na druhou stranu, pokud Německo opravdu začne ty lidi vracet do zemí původu, tak je velmi pravděpodobné, že část z nich bude z německého území chtít utéct do jiné země. My chceme velice efektivně začít monitorovat naši hranici i u Německa formou inteligentní hranice, formou technického zabezpečení, technických opatření. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže dojde ke zpřísnění monitorování česko-německé hranice. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Dojde k jeho navýšení. Já na konci září jedu za svým německým partnerem, za ministrem vnitra do Berlína, kde je chci informovat o krocích české vlády, českého ministerstva vnitra, chci tam najít společnou řeč. S Bavoráky jsme ji našli bez jakéhokoliv problému. Bavorsko mnohokrát poděkovalo České republice za to, že jsme byli hráz proti té nelegální migraci a umožnili jsme bavorským policistům, aby byli efektivnější na bavorsko-rakouské hranici, když to bylo potřeba. A v této době je potřeba vědět, co se nám na té hranici prostě děje. Nebudeme ji zavírat, nebudeme stavět ploty, ale chceme vědět, co se tam děje. 

Václav MORAVEC, moderátor:
A máte odhad, pokud by Německo začalo vracet migranty, kteří nesplní podmínky pro získání azylu v Německu, kolik z nich by mohlo jít do České republiky? Jsou takové odhady? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já chci od našeho německého partnera slyšet, jak to myslí vážně s tou návratovou politikou, protože stávající systém návratové politiky v Německu by znamenal, že ti lidé, kteří mají z Německa odejít, by odcházeli roky a možná 10 a více let. Pokud Německo dramaticky zpřísní podmínky a začne to brát jako svoji prioritu, tak my chceme minimálně v těch zařízeních, která jsou u hranice, ta vědět, co se nám na té hranici děje a ti lidé by se pokoušeli spíš dostat do jiné evropské země, možná ani ne do České republiky ale prostě jinam. Tam může prostě vzniknout najednou fenomén chaosu, kde ti lidé zase, běží šeptanda, budeme odsunuti, tak se prostě zvednou a jdou. A my chceme vědět, kam jdou a jestli jdou přes nás nebo nejdou. To je základní parametr. Že by běželi do České republiky a chtěli se zde usídlit, je velmi málo pravděpodobné. Ale chcem vědět, co se nám děje na hranici. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Celnická policie. Kvůli ní se odehrává další koaliční spor. Celníci by podle návrhu ministerstva financí měli mít možnost prověřovat trestní oznámení u dalších daní, například u daně spotřební. V současnosti tedy prověřují celníci právě věci, které se týkají daně z přidané hodnoty a spotřební daně. Ministr financí Andrej Babiš chce, aby byl změněn trestní zákoník, respektive trestní řád, který umožňuje v současnosti celníkům pouze zahájit vyšetřování a věc pak předávají policii. Vyšetřování by mělo spadat u celníků pod nového náměstka Celní správy, někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. Babiš si od toho slibuje urychlení a usnadnění práce. Tady jsou jeho slova. 

Andrej BABIŠ, ministr financí; 23. 8. 2016 /ANO/: 
Že to skutečně odlehčí i policii, že vlastně, když získá celní správa tu kompetenci, můžou paralelně vedle sebe fungovat a vlastně to prověřování začne ten, který první vlastně narazí na ten případ nějakých daňových jako podvodů. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova ministra financí Andreje Babiše. Ta se ale nelíbí sociálním demokratům. Ministr vnitra Milan Chovanec na začátku srpna ohlásil záměr vybudovat finanční policii. Babišův návrh kritizuje i pravicová opozice. 

Miroslav KALOUSEK,
 poslanec; předseda strany; 23. 8. 2016 /TOP 09/: 
Celníci jsou v pozici správce spotřební daně. A prostě správce daně nemá být orgánem činným v trestním řízení. To jsou dvě od sebe odlišné věci a snažit se to spojit je velmi nebezpečné. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova Miroslava Kalouska, bývalého ministra financí. Začnu u vás, pane poslanče. Pokud vy byste byl ministrem spravedlnosti, doputoval k vám návrh na změnu trestního řádu, aby celníci dotáhli věc do konce, aby ji nevyšetřovala policie. Podepsal byste takovou změnu trestního řádu? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Víte, ono se často říká, a je to pravda, že není důležité, kdo to říká, ale co říká. Jenomže v tomto případě to podstatné je, protože existuje takové pěkné české přísloví, každý hádá podle sebe. Takže pan ministr Babiš někdy v červenci udělal takový pěkný výčet, kde vlastně říkal: oni mají, myšleno soc. dem., a teď to vyjmenoval od policie, přes BIS, GIBS a prostě vyjmenoval ozbrojené složky státu, které takzvaně spravuje ČSSD. A protože každý hádá podle sebe, tak já mu v této politické situaci nevěřím, že mu nejde o to doběhnout, aby měl také nějaké mocenské složky, to znamená řečeno babišovsky, Stropnický už má armádu a má tam nějakou tu vojenskou rozvědku nebo jak se to všecko jmenuje a podobně, já budu mít ještě celníky. Takže z tohoto důvodu, a říkám to nerad, měl by být poslanec systémový, to znamená dívat se, ne, kdo to říká, ale co říká. Ale za panování ministra myšlení z jeho uvažování, které takto odhalil, se mu to svěřit nelze, protože ho důvodně podezřívám, jak by řekla policie, to je takový právnický termín, že to myslí čistě mocensky a nemyslí to tak, aby něco v této zemi lépe fungovalo, to znamená vyšetřování daňové trestné činnosti. Takže budu proti. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby to byl jiný ministr financí, kdyby to byl jiný ministr financí, tak byste s tím souhlasil, s tou změnou? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ne. Měl bych jiný úhel pohledu a vůbec to není tak jednoduchá otázka, protože víte, každý systém má být jednoduchý. Vyšetřování má být jednoduché. My máme tak strašně složitý trestní řád už teď, bohužel se nedaří ho zjednodušit a změnit, že přidávat tam další a další odchylky z toho, na co jsou za A ty orgány zvyklé, to co dělají, a za B jsou na to zvyklé i ty strany od advokacie, po soudy, až nevím kam, že u každé takovéto změny bych byl velmi opatrný. Ale jestliže to chce Andrej Babiš s jeho politickým uvažováním, zdůrazňuji s jeho, ne s mým, no tak pro to být nemohlu 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale státní zástupci říkají, že dojde ke zjednodušení. Kupříkladu Lenka Bradáčová, pražská vrchní státní zástupkyně, 8. srpna Hospodářským novinám řekla. Cituji. Celní správa by měla delikty nejen vyhledávat a prověřovat ale také vyšetřovat. Stejného rozšíření kompetencí už dosáhla vojenská policie. Konec citátu. O den později v E15 uvedla, že, cituji, předávání spisů mezi celníky a policisty protahuje vyšetřování i o měsíce. To pro vás není argument? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Argument to samozřejmě je. Akorát znovu říkám, ten trestní řád je už nějakým způsobem navyklý, přestože je špatný a jakákoli změna může vést k horšímu už jenom proto, že se ruší nějaká zvyklost. A ještě snad jednu věc, nemůžeme nahlížet na trestní řízení pouze pohledem státních zástupců nebo policistů. Ono je to složitější. Já dnes jako opoziční politik při znalosti politického odhadu a myšlení pana Andreje Babiše bohužel tyto argumenty jsou pro mě slabší než to, že mám velkou obavu, že pan ministr Babiš tím bude sledovat své mocenské zájmy a řekněme si rovnou jaké, no tak jde zase o spisy. Stejně jako se spousta spisů objevuje v jeho novinách od orgánů policie, protože tam pravděpodobně má své lidi, no tak teď zase by šlo o to, a to podezření je fakt důvodné, dostat se k různým údajům o různých osobách a bude-li se to hodit, no tak to zase dát těm svým novinářům. A tenhle systém já podporovat nemohu a v žádném případě nebudu. A bohužel... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto budete hlasovat proti případné změně. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Tím svou rétorikou Andrej Babiš tuhle věc v mých očích zabil sám, protože se odhalil, jak to vlastně myslí. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, vy jste, protože existuje tady společný orgán policie, celníků, jmenuje se Kobra, s velkou slávou jste ho při vzniku koaliční vlády představovali veřejnosti. Vy jste se dozvěděl o tom záměru měnit trestní řád, stanovovat a dávat celníkům pravomoc dotáhnout vyšetřování až do konce, dozvěděl jste se o tom dřív, protože třeba Kobra nefunguje? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já jsem byl s panem Andrejem Babišem u pana prezidenta, který rovnal náš spor nebo... 

Václav MORAVEC, moderátor:
O reorganizaci policie. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Dal nám ty hodiny šokové a tam jsem jasně deklaroval za účasti pana prezidenta vznik finanční policie. To znamená, Andrej Babiš tam s tím souhlasil, tam dokonce řekl panu prezidentovi, že on je s tím ztotožněn. Dokonce si myslím, když se podíváte, tak pan prezident dal pak nějaké vyjádření, že vítá, že oba dva tedy politici souhlasí se znovuvzniknutím tedy finanční policie. To znamená, já jsem do té doby vůbec netušil, že tedy tady má být nějaká náhrada této finanční policie celníky. Pan Andrej Babiš teď se podivoval někde na Twitteru, co to zase vymýšlím. My jsme jasně říkali, že ta... 

Václav MORAVEC, moderátor:
No on totiž doslova Andrej Babiš také říká, viz jeho rozhovor pro Hospodářské noviny, že se nepočítalo se vznikem finanční policie a že s finanční policií přicházíte vy poté, co ministerstvo financí uvažuje o rozšíření pravomocí celníků. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Se vznikem finanční policie se počítalo v nějaké formě od samého začátku té reorganizace. Já jsem jasně říkal, že ta věc je živá, že bude pokračovat několik let a že další tedy skok nebo další milník, který tam máme, je 1. 1. příštího roku. Takto jsme se o tom bavili u pana prezidenta s panem Babišem. Pan Babiš si to buď nepamatuje nebo lže. Mně někdy přijde, že ty jeho výroky jsou na úrovni opravdu barona Prášila. Nezlobte se na mě. On šel do Senátu, kde říká, že sociální demokracie chtěla... 

Václav MORAVEC, moderátor:
To je jediné, na čem se shodnete s Andrejem Babišem. On zase říká, že vy měníte své výroky a své záměry. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já své výroky ale vůbec neměním. Já mám pořád ty samé. Když se podíváte zpětně do toho monitoringu, dnes se média rozhořčují nad tím, že policistům byly předány peníze, já dva roky říkám, že specialisty musíme zaplatit. Podívejte se na mé výroky 2 roky zpátky k migraci. Já jsem nikdy neřekl nic jiného. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Co se tedy bude, pane ministře, s tou... 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Kobrou? 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. S tou Kobrou dít, jestliže tady ministr financí naznačuje, že celé to vyšetřování může být efektivnější, přínosnější, když se rozšíří pravomoce celníků. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Kobra je úspěšná, Kobra zachránila zhruba 6,5 miliardy korun. To znamená, ten projekt je úspěšný, je úspěšný i díky ministerstvu financí i díky celníkům. Byť tedy, tak jak já tady mám dané ty vstupy celníků do toho vyšetřování, tak jsou minoritní nebo marginální. V rámci té centrální Kobry celníci přišli s jedním poznatkem, který pak policie vyšetřovala. Ty týmy spolupracují od samého začátku, to znamená, tam nehrozí nějaké složité předávání spisů. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy mi tedy chcete říct, že nehrozí to, že by celníci měli tolik případů, že nechtějí zatěžovat policii, protože říkáte, že jeden jediný podnět je celníků. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Jeden jediný podnět na centrální úrovni a dotazy na krajské ředitelství, kde už jsou regionální Kobry, tak je to zhruba 0 až 10 případů za rok. To znamená, já tam žádné velké zatížení nevidím. Já jsem připraven o tom debatovat, ale já jsem se o tom dozvěděl z médií a pan ministr Babiš se odvolává na jakýsi projekt pana ministra Kalouska. Já o tom víc nevím a velmi složitě s ním můžu diskutovat. Pokud to má znamenat, že nástupem případně Roberta Šlachty do té funkce se bude ministerstvo financí snažit personálně vykrást policie a přetáhnout tam odborníky, tak to přeci státu nepřispěje k ničemu. Má-li... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že to hrozí, že část lidí z ÚOOZ odejde. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Robert Šlachta někde říkal, že každého bude vítat do svého týmu, pokud se stane náměstkem u celníků. To je jeho vyjádření, někde si ho přečtěte v médiích. Nevím přesně, v kterých to bylo. Takže to asi hrozí. A... 

Václav MORAVEC, moderátor:
A nenesete za to odpovědnost vy právě tou reorganizací, kterou vyšetřuje zde přítomný předseda a jeho lidé? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Po nástupu Roberta Šlachty do funkce šéfa ÚOOZ odešlo zhruba 120 policistů. Po této reorganizaci jich odešlo 5 nebo 7. Asi 2 odchody jsou nahlášeny. Ta situace je stabilizovaná, stabilní, ten tým funguje. A pokud by to mělo znamenat, že nám bude ministerstvo financí přeplácet tedy policisty, pojďte k celníkům, dostanete víc peněz, to už jsme mnohokrát viděli, někteří elitní policisté například z ÚOOZ od Roberta Šlachty odešli pracovat do resortu ministerstva financí, dostali víc peněz, než měli na ÚOOZ. Proč odešli nebo neodešli, já nevím, ale to už se dělo v minulosti. A já naprosto odmítám, aby policie byla Blažkovo, Chovancovo, Babišovo, ta musí být tohoto státu. A jediná hodnota nebo ta hlavní hodnota té policie je, že je nezávislá. A s tím já chci z toho ministra vnitra odejít, protože zpolitizovat policii, to tady bylo přeci v 50. letech. 

Václav MORAVEC, moderátor:
To uvidíme, co bude konstatovat právě vyšetřovací komise, protože reorganizace policie, to je věc, která ohrozila existenci Sobotkovy vlády a vedla právě k ustavení sněmovní vyšetřovací komise. Ministr vnitra, zde přítomný Milan Chovanec, nakonec reorganizaci policie podepsal. Okolnosti jejího vzniku právě šetří komise. Podívejme se na historii sněmovních vyšetřovacích komisí. 

redaktorka: 
Od roku 1992 zřídila sněmovna 19 vyšetřovacích komisí. Nejvíce, 5, jich pracovalo ve volebním období 2002 až 2006. V následujícím období vznikly komise 4. 3 z nich ovšem vyšetřovat vůbec nezačaly, protože si nezvolily své předsedy. Šlo o případ plzeňských práv, sbírání kompromitujících informací poslancem Janem Moravou a o policejní spis Krakatice. Komise k uzavření smlouvy s firmou Kapsch na výběr mýtného pak sice konstatovala nedostatky, ale zákon podle ní porušen nebyl. V dalším zkráceném volebním období poslanci žádnou komisi neustavili. V nynější sněmovně teď pracují dvě vyšetřovací komise. Po roce a půl bez předsedy začal letos v dubnu fungovat tým k pochybením kolem stavby dálnice D47. V létě pak vznikla komise k reorganizaci policie, která vyslýchá zainteresované osoby. Svou práci už naopak uzavřela vyšetřovací komise k Opencard. Její předseda podal trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby na žalobkyni Dagmar Máchovou a policii. Případ už řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Blažku, začnu u vás. Počítáte s tím, že v té vymezené lhůtě, kterou máte, tedy do podzimu letošního roku, ukončíte vyšetřování z toho dosavadního průběhu? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Já pro to dělám maximum a zdá se, že ostatní členové komise také. Takže ano. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste říkal, že byste si přál, aby ta komise byla komisí, která bude věcná, nebudou z ní unikat informace. Co kdybych vám namítl, že se to ani v případě vaší komise nedaří, že můžeme číst interpretace části písemných materiálů, které máte k dispozici, totéž se týká výslechů svědků. To znamená, že i vaše komise je informačním cedníkem. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Tady musím rozlišovat. Samozřejmě si všímám v tisku, že některé informace, naposledy třeba kolem pozvání pana Mynáře, tak někdo z té komise jim musel říct, že se to týká nějakých odposlechů a podobně. To si myslím, že ano. Ale to, co zveřejňují noviny Andreje Babiše, naprosto jednoznačně znamená, že ti novináři, kteří to píšou nebo se pod to pouze podepisují, mají k dispozici spisy. A ty spisy od nás mít nemohou... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že se to netýká komise, když je ve veřejném zájmu, vám nějak leží, obrazně řečeno v žaludku novináři Mladé fronty Dnes. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ne. Vůbec mi neleží v žaludku. Ale pokud jednoznačně vím, že to, co tam píší, tam buďto nezaznělo vůbec anebo není možné, aby tak podrobný příběh jim řekl kdokoliv z členů komise, tak zbývá jediná možnost. Stará výmluva orgánů činných v trestním řízení, že spisy vynáší advokáti, tady neplatí, protože spousta těch věcí vůbec ještě není v té fázi trestního řízení, aby tam byli advokáti. To znamená, že podle mého názoru, a neříkám to poprvé, některé informace bezpečně unikají buďto ze státního zastupitelství nebo z orgánů policie. Je velmi jednoduché, a je to dobrá hra, hrát si na to, že vždycky zasedne komise a něco se pustí, ale při znalosti těch faktů, které jsou jak před komisí, tak toho, co máme písemně k dispozici, mohu zodpovědně říci, že to prostě z té komise být nemůže. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže máte jistotu, že členové komise fungují profesionálně. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Mě to v podstatě napřed nechávalo chladným z toho důvodu, že jsem si říkal, když se tím komise bude nějak zabývat, tak ono se stejně nic moc nevyšetří, protože zase budou vyšetřovat státní zástupci státní zástupce nebo policie policii. Ale po té poslední komisi jsem si uvědomil, že vlastně tam byl pozván pan policejní prezident Tuhý a v ten den Mladá, Lidové noviny, pardon, ono je u těch dvou novin jedno, najednou zveřejnily téměř všechno, co nám teprve přišel říct. Protože to měli, já vím i z kterého spisu, ale to teď není důležité, protože z jiného to mít nemohli. No tak je evidentní, že ta takzvaná, za to slovo se omlouvám, díra je někde jinde. Budu navrhovat komisi, abychom nějaké opatření učinili, akorát to nebudu říkat tady, řeknu to například kolegům z komise. Ale takhle to dál nejde. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, vy se chystáte jako předseda té sněmovní vyšetřovací komise. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Navrhnout určité usnesení komise, aby se ta věc opravdu už vyšetřovala. Ale mám i nějakou... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže budete chtít, aby i vyšetřovací komise vyšetřila, jak se dostávají... 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ne. My to nevyšetříme, my ty pravomoce nemáme. Ale mám takovou nějakou představu, na koho se obrátit, aby to ze státních úřadů, které ty kompetence mají, vyšetřil. Víte, ono je potřeba dlouho přemýšlet nad tím, kdo by to mohl dělat, aby nebyl podjatý, protože vyšetřují sami sebe. Nějakou myšlenku mám a navrhnu to členům komise pravděpodobně už tuhle středu. Ale já bych byl rád, aby si občané uvědomili jednu věc, která je mimořádně nebezpečná a děje se dlouhodobě. Není prostě možné, aby se média dozvídala, kdo je podezřelý v trestné činnosti, vynášely se odposlechy a podobně. Ať si každý představí jednu velmi jednoduchou situaci. V nějaké malé obci bude, teď řeknu nejtvrdší příklad, někdo zavražděn. A teď si představte, že policie druhý den řekne, že soused je asi nejvíc podezřelý z toho, že tu vraždu spáchal. Ten člověk je vyřízený v té obci. Úplně stejně je vyřízený každý, ať už jde o jinou trestnou činnost, pokud se ze spisů budou vytahovat informace o tom, že je třeba v šetření. To nic neznamená. Rozhodující je, jak rozhodne soud. A mimochodem i k těm komisím. Závěr té komise nemůže být jenom to, že podá trestní oznámení. Dejte mně 2 studenty z druhého ročníku tady z Právnické fakulty v Praze a máme trestní oznámení napsáno za 5 minut. To se týká i té komise k Opencard. Pokud ale tento podnět té komise dospěje k tomu, že bude někdo odsouzen, pak ta slova neplatí. Ale já nechci, aby tahle komise přijímala nějaká mediální usnesení. Mě se novináři ptají, bude trestní oznámení? Koho zavřeme. Ne. My ho ani zavírat nemůžeme, a pokud skončíme na tom, že máme trestní oznámení jenom, tak to mohl dát kterýkoli občan, který se dívá na tento pořad na kohokoli z nás a není potřeba vyšetřovací komise. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Co bude výsledkem té komise? Polovinu, polovinu času máte za sebou. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale vždyť těch otázek je spoustu. 5. si vyslechneme pana ministra. Čili těch otázek je spoustu a ta základní přece zní: kdy, kdo a proč teď to udělal tak, jak to udělal. Já myslím, že k nějakému závěru dospějeme. Musíme odstranit spoustu fám, které se objevily. O tom mimochodem Lidové noviny i Mladé fronta nepíše, takže aby občané měli představu, jaká atmosféra někdy ve sněmovně funguje, tak tohle já klidně řeknu, protože to nemám z komise a mám to jenom potvrzeno z komise. Tak například klub ANO, mnozí poslanci plně věřili tomu, že celá akce v policii nebo reorganizace byla způsobena proto, že mělo dojít k zatčení dvou až tří hejtmanů z ČSSD. To je důležité. Proto i někteří poslanci ANO tak strašně bojovali za pana Šlachtu a za spoustu jiných věcí, protože věřili těmto fámám. Absolutní nesmysl. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Kteří to byli? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
To nechci říkat, protože je mám lidsky docela rád. Ale taková atmosféra byla ve sněmovně... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Kteří hejtmani měli být zavřeni asi. To jste myslel, pane ministře? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ne. Fáma. Další fáma, o které jste, vy víte vždycky všechno, tak jste o ní musel slyšet, že má být nějaká razie v pražských advokátních kancelářích, která se bude týkat toho policisty, který se, myslím, jmenoval Gáborík, že nějak prodával informace. Věděl jsem už tehdy, nic takového se nechystalo. A na základě tohoto vznikaly různé emotivní nálady ve sněmovně ale i ve veřejnosti. A ta komise jestli nic jiného, tak nepochybně dospěje k závěrům, co pravda byla a co pravda nebyla. A bude velmi těžké, a to je pravda, protože tam je 7 politiků ze sedmi různých politických stran, dospět k nějakým závěrečným usnesením, které to nějak vyhodnotí. Budeme se ale muset pokusit být něco jako soud, to znamená pokusit se objektivně tu situaci zhodnotit na základě toho, co nám kdo řekl. V tomto smyslu ta komise smysl má a protože to, co čtete a vidíte v médiích, je jedna  část z věcí, která se zveřejňuje. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale teď mi řekněte, vrátíme-li se k meritu věci, protože jde o reorganizaci policie, vy byste s těmi informacemi, které máte dnes jako předseda sněmovní komise, tak byste tu reorganizaci podepsal? Protože vy jste byl na začátku kritický k ministru vnitra Milanu Chovancovi? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale to já jsem pořád ale k celé vládě. Protože to, jak se to provedlo, teď nechám věcnou stránku, že z toho byla politická krize, že vláda přece, která má zastřešovat výkonnou moc, to znamená jak policii, tak státní zastupitelství, tak my jsme svědky toho, jak se před kamerami a přes média hádá ministra spravedlnosti a vnitra, kteří mají uklidňovat v uvozovkách ty dole, mají to řídit, tak je přece tragická chyba a z tohoto hlediska to samozřejmě špatně provedeno bylo. Minimálně, jak se říká, umělecký dojem strašný. Vládní krize... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže byste nepodepisoval tu reorganizaci? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Formálně se to mělo udělat jinak. To je jasná věc, o které podle mě musí pan ministr dnes po těch zkušenostech, co se odehrálo, vědět. 

Václav MORAVEC, moderátor:
Víte to, pane ministře? 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Ale pro pana ministra zase jedna... 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já se těším, až dostanu slovo. 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Já jsem se rozjel, ale ještě jednu... 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Zkuste nejdřív jenom, jestli odpoví pan ministr, jestli dnes už to pan ministr ví? 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Já bych to znovu podepsal a podepsal bych to ještě dřív. 

Václav MORAVEC, moderátor:
No vidíte, tak nic neví. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Víte co, když si vás koaliční partner vezme policii jako zajatce v politickém boji o krajské volby, když sedíte s předsedou hnutí panem Babišem a tu věc si vysvětlujete, byl jsem jím pozván do restaurace U Schnellů, koupil mi jedno kafe a dvě vody, kde jsme to celé probírali a dohodli jsme se na tom... 

Pavel BLAŽEK, předseda vyšetřovací komise k reorganizaci policie a bývalý ministr spravedlnosti /ODS/:
Vím, kam nechodit. 

Milan CHOVANEC, ministr vnitra /ČSSD/:
Dohodli jsme se na tom... Já tam byl podruhé, pane poslanče. A ty dvě vody a to kafe panu Babišovi dlužím, takže mu to určitě někdy oplatím, pokud se nám povede si sednout za jeden stůl. Tak jsme se dohodli na tom, že on ří

JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
expert pro spravedlnost