10. srpna 2016

Sociální bydlení musí být pouze pro ty, kdo se chtějí vrátit do normálního života

„Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do vnitřního připomínkového řízení zákon o sociálním bydlení. Nová legislativa zavádí obcím povinnost přidělit sociální byt potřebné osobě, stejně tak lze obec penalizovat za to, když tak neučiní. Nová úprava znamená pro obce obrovské komplikace a zároveň nahrává těm, kteří na sociálních dávkách parazitují. Problém lze přitom řešit lépe,“ píše v komentáři pro server EuroZprávy.cz expertka ODS pro sociální oblast Lenka Kohoutová.

Vadí mi, že stát přehazuje zodpovědnost na obce, aniž by řešil financování, není jasné, jak mají získat obce volné byty, pokud bytovým fondem nedisponují, není jasné, jakým způsobem budou zajištěni sociální pracovníci, když ani dnes není dost peněz na sociální služby. Sociální bydlení, lépe prostupné bydlení musí být nástroj, jak pomoci lidem postavit se na vlastní nohy. Má fungovat v kruhu. Tedy od noclehárny, přes azylové bydlení, tréninkové bydlení až k nájemním bytům na kratší a delší časové úseky. Měli bychom umožnit obcím, aby si pro nejrůznější typy sociální pomoci mohly pronajmout soukromé bydlení a být jakýmsi prostředníkem pro krátkodobé nájemní bydlení potřebných, kteří však žijí jako běžná společnost, především pracují.

Není možné, aby obce stavěly a rozdávaly byty lidem, kteří jsou často sociálně nepřizpůsobiví a nový byt zničí. To je nespravedlivé především vůči těm, kteří pracují, pečují o své rodiny a odvádí daně, ze kterých jsou vypláceny například sociální dávky. Stát má chránit opuštěné děti, seniory a zdravotně postižené občany. Sociální dávky, včetně pomoci v bydlení, musí být podmíněno prací. Jedině tak můžeme čelit jejich zneužívání. Stát by měl také zjednodušit vyplácení sociálních dávek sjednocením příspěvku a doplatku na bydlení. Ten by měl být vyplácen například u ubytoven maximálně ve výši 1000 korun na lůžko a měsíc.

V době, kdy je dostatek pracovních míst, je povinností každé vlády, aby omezila sociální dávky těm, kteří se vyhýbají práci. Elegantním řešením by mohlo být 3x a dost. Každý, kdo 3x odmítne pracovní příležitost, by neměl mít nárok na sociální dávky. Sociální dávky by také měly být vypláceny jen po určitou dobu. Konec konců žádná pomoc nemůže fungovat věčně. Naše ochrana bez časového omezení by měla patřit pouze našim seniorům a lidem se zdravotním postižením. Větší podpora v začleňování do běžné společnosti by měla být věnována opuštěným dětem.

V systému sociálního bydlení potřebujeme především zdravý rozum. Požadavek, aby obce vlastnily sociální byty, spravovaly je a udržovaly, může být zcela likvidační. Vytvoří se novodobá ghetta, protože v takto přidělených bytech budou žít sociálně nepřizpůsobiví. Tyto lokality mohou znamenat další pohromu nejenom pro obec, ale pro slušné lidi, kteří žijí v okolí, a kteří investovali vlastní peníze, aby si svůj byt opravili. Všichni, snad kromě ministryně také ví, že právě ghetto je zdrojem kriminality i radikalizace. Nový zákon z dílny Michaely Marksové umožní vznik dalších vyloučených lokalit a zatíží rozpočty obcí. Nová úprava umožní snadný život povalečům, těm, kteří pomoc skutečně potřebují, zlepšení nepřinese.

Bc. Lenka Kohoutová

expertka pro sociální věci